search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:06
MENU CLOSE

Τσίπρας στο Open: Ψήφος εμπιστοσύνης αν ο Καμμένος αποσύρει την στήριξή του

09.01.2019 18:03
Τσίπρας στο Open: Ψήφος εμπιστοσύνης αν ο Καμμένος αποσύρει την στήριξή του - Media

 

«Δεν πιστεύω ότι ο Πάνος Καμμένος θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Open TV, ότι αν δεν υπάρξει λύση, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Επίσης, ο πρωθυπουργός απέρριψε σενάρια περί συμφωνιών κάτω από το τραπέζι και τόνισε ότι αν ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, τότε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και ο καθείς θα αναλάβει την ευθύνη του.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο κ. Καμμένος εξαρχής έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει απορρίψει ακόμα και την «εθνική γραμμή» του 2007, ζητώντας τήρηση της στάσης του 1992, αλλά και υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει πληστάκις δηλώσει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση και δεν θα στηρίξει πρόταση μομφής σε βάρος της.

Τόνισε, δε, ότι «αν ο εταίρος μου άρει την εμπιστοσύνη του, πρώτα θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης και μετά θα φέρω τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή», ωστόσο, είπε ότι αυτό θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνάντησής του με τον κ. Καμμένο την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσον αφορά στη στάση Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας σε υψηλής τόνους είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αυτός που έχει άγχος και τον κατηγόρησε ότι ψηφοθηρεί ελεεινά, καλώντας τον να καταθέσει τώρα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυβέρνησης ανοχής, παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα και είπε ότι σε αυτή την περίπτωση θα προχωρήσει συντεταγμένα σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών, χωρίς, ωστόσο να αφήσει στη μέση μείζονα ζητήματα (συνταγματική αναθεώρηση, προστασία πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις, αύξηση κατώτατου μισθού, κλπ). 

Σημείωσε, δε, ότι «το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακόμα κι αν δεν έχεις 151 βουλευτές δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να συνεχίσεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις συνεργασίας». Πάντως, νωρίτερα ο πρωθυπουργός, όσον αφορά στις εθνικές εκλογές, είπε ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα της θητείας της, λέγοντας, πάντως, ότι ο Οκτώβριος είναι ο στόχος του ίδιου.

Στη Βουλή η συμφωνία στα τέλη Ιανουαρίου

Κατά τα λοιπά, ως μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την επίλυση του Μακεδονικού, στην έναρξη της συνέντευξής του. Σημείωσε, δε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μόλις κυρωθεί από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ η συμφωνία και ολοκληρωθεί η διαδικασία, άμεσα να δοθεί το αποτέλεσμα στα κόμματα και τον ΠτΔ και θα αρχίσουν οι διαδικασίες στην Ελληνική Βουλή, δηλαδή στο τέλος Ιανουαρίου.

«Πιστεύω ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δεν είναι ένα θέμα που έχει διχάσει τελευταία την κοινή γνώμη αλλά ένα πρόβλημα άλυτο, βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρα», είπε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία, από τη στιγμή που θα κυρωθεί, δεν θα είναι δυνατόν να αλλάξει, αν αλλάξει η κυβέρνηση των Σκοπίων και αναλάβει ένας νέος «Γκρούεφσκι».

Επίσης, χαρακτήρισε ως «ανύπαρκτα» τα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας που εγείρει η αντιπολίτευση, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον για αστάθεια στα βόρεια σύνορά της και για διάσπαση της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δύο φορές κάλεσα τους αρχηγούς των κομμάτων να συζητήσουμε το θέμα της ΠΓΔΜ, στο γραφείο μου. Δεν περίμενα ότι ο αρχηγός της ΝΔ θα είχε αυτή τη συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική ισορροπία» και τον κατηγόρησε για υπαναχώρηση των αρχικών θέσεών του για μικροκομματικά οφέλη, μιλώντας για «αντιφατική συμπεριφορά» και «λαθροχειρία».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους απένταντι στην ιστορία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποχρέωσε την ΠΓΔΜ να αλλάξει το σύνταγμά της και το όνομά της, ενώ υποστήριξε ότι υπαναχώρηση από τη συμφωνία των Πρεσπών θα σημαίνει ότι η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς.

Novartis: Σκάνδαλο από τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είχα την ενημέρωση που οφείλω να έχω από τον θεσμικό μου ρόλο. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες ούτε είναι ρόλος μου να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτότατο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεταπολίτευσης», και πρόσθεσε ότι «η υπόθεση αυτή πρέπει να φτάσει ως το τέλος και να διαλευκανθεί. Μίλησα και στη Βουλή για τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που μας οδήγησαν σε αυτό. Για τις ποινικές ευθύνες αρμόδια είναι η δικαιοσύνη».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς περί «δόγματος Πολάκη», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που χαρακτηρίζει την επικοινωνία του αλλά σημασία έχει η ουσία αυτών που λέει. Ο αναπληρωτής υπ Υγείας, που έχει άμεση εμπλοκή γιατί έχει δώσει στοιχεία για την έρευνα έστειλε επιστολή στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου λέγοντας ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να κωλυσιεργούν. Και έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή. Αυτό ήταν λάθος και του το είπα», αλλά απέρριψε τις κατηγορίες περί παρέμβασης στη Δικαιοσύνη και σημείωσε ότι «πρέπει να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Έχει προβλήματα, υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά στο θέμα αυτό πρέπει να σταθούμε υπεράνω των αντιδικιών. Είναι πλήγμα στη δημοκρατία η a priori κριτική στη δικαιοσύνη».

Mε αιχμηρό τρόπο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «ο μέσος πολίτης μπορεί να καταλάβει πώς συμπεριφέρονται ορισμένοι. Ενεπλάκησαν 8 πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, γιατί έχουμε έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Βλέπω μόνο συγκεκριμένους από τους 8 στα κάγκελα. Αυτό κάτι μου λέει» και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα «κουκουλώσει» καμία υπόθεση, και και συμπλήρωσε ότι «εύχομαι όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι να είναι αθώοι».

Οικονομία: Θα επιδιώξουμε και την αποτροπή της μείωσης του αφορολογήτου

Όσον αφορά στα ζητήματα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να καταργήσει και τη μείωση του αφορολογήτου, ενώ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, να δώσει ό,τι περισσότερο μπορεί ειδικά σε αυτούς που έχουν ανάγκη», αντιπαραβάλλοντας τις πολιτικές του με αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε ότι το πρόγραμμά του «ακούγεται ως απειλή».

Περί Τουρκίας: Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο

«Προγραμματίζω να επισκεφθώ την Τουρκία στις αρχές του επόμενου μήνα, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν φοβάται ένα «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο. «Επιλέγω να έχω μια τακτική επικοινωνία με τον ίδιο τον Ερντογάν, πιστεύω ότι η μόνη δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας είναι σε ανώτερο επίπεδο», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε: «Δεν φοβάμαι “θερμό” επεισόδιο, κρίση στο Αιγαίο».
 
«Οι ένοπλες δυνάμεις κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους. Όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι για τα δίκαια της πατρίδας μας. Ο ρόλος που παίζει τώρα πια η χώρα στη διεθνή σκακιέρα, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλείται και κανένα δεν συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
 
«Η Μέρκελ ήθελε να έλθει εδώ και καιρό»
Σχεικά με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κ. Μέρκελ έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Έχει και ευθύνη και πιστώνεται τα θετικά που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Η σχέση μας έχει να κάνει με τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν και για τους δυο μας» και συμπλήρωσε ότι «ήθελε πολύ και η ίδια εδώ και καιρό να έρθει στην Ελλάδα. Ήθελα να την προσκαλέσω μετά το τέλος της κρίσης για να αναδειχθεί η στήριξή της».
 
Επίσης, αναφερόμενος στις δηλώσεις Ζάιμπερτ, δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει «βέλη» κατά του προέδρου της ΝΔ λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας την ευρωπαϊκή ηγεσία για συνδιαλλαγή, φαντάζομαι ότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις κάποια στιγμή. Αυτό είναι ο ορισμός αυτού για το οποίο με κατηγορεί. Λέει ότι εγώ είμαι λαϊκιστής, αλλά αυτός το κάνει».
 
Τέλος, με τη φράση «απολύτως ναι» απάντησε ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς για το εάν θα ξαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:05