search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:26
MENU CLOSE

«Πόρτα» στη Χρυσή Αυγή ακόμα και από τους ακροδεξιούς της Αυστρίας ενόψει ευρωεκλογών

09.01.2019 17:07
«Στα τάρταρα» το ηθικό στη Χρυσή Αυγή - Μιχαλολιάκος: «Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις» (Video) - Media

 

Τη συνεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συγκεκριμένα ακροδεξιά κόμματα, αποκλείει ο γενικός γραμματέας και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του συγκυβερνώντος στην Αυστρία, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι, «είτε πρόκειται για το NPD (Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας), τη Χρυσή Αυγή ή το Jobbik (Κόμμα για μια καλύτερη Ουγγαρία)».

«Πρόκειται για κόμματα, τα οποία δεν είναι συμβατά με εμάς» τόνισε σε δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία, προσθέτοντας πως ωστόσο, ο ίδιος επιθυμεί μία ευρεία συμμαχία των επικριτικών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κομμάτων, μετά τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ως πιθανούς εταίρους, ο Χάραλντ Βιλίμσκι, ο οποίος προφανώς θα είναι εκ νέου επικεφαλής των υποψηφίων του Κόμματος των Ελευθέρων στις ευρωεκλογές, ανέφερε το πολωνικό κυβερνητικό κόμμα «Δίκαιο και Δικαιοσύνη» και το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Ήδη, σε προχθεσινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο ίδιος είχε ζητήσει τη δημιουργία μίας ευρείας συμμαχίας των επικριτικών έναντι της ΕΕ κομμάτων – μιας συμμαχίας, που θα μπορούσε κατά τις εκτιμήσεις του να συγκεντρώσει 120 έως 170 έδρες και να αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Είχε επίσης επισημάνει, ότι ενόψει του Brexit, της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, επίκεινται αλλαγές στο «στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών» στο Ευρωκοινοβούλιο που σήμερα κατανέμεται σε τρεις παρατάξεις.

Όπως σημείωσε, το αυστριακό Κόμμα των Ελευθέρων και η ιταλική «Λέγκα του Βορρά» ανήκουν στην «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» και η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» βρίσκεται στην «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας», ενώ υπάρχει ακόμη η παράταξη «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» στην οποία συμμετέχει το πολωνικό κυβερνητικό κόμμα «Δίκαιο και Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον Χάραλντ Βιλίμσκι, εδώ και μήνες διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μία από κοινού κάθοδο όλων των δυνάμεων που έχουν μία «θετική μεταρρυθμιστική πρόσβαση», δηλαδή, όπως πρόσθετε, «δεν θέλουμε εξτρεμιστές και ριζοσπάστες, αλλά εκείνους, οι οποίοι λένε ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει και πρέπει να περιοριστεί στα κεντρικά καθήκοντά της».

Το Κόμμα των Ελευθέρων συμμετέχει, από τις 18 Δεκεμβρίου 2017, στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού η οποία είχε σχηματιστεί μετά τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς και της οποίας ηγείται το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:25