search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:00
MENU CLOSE

Τσαβούσογλου: Ξεκινάμε γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο

09.01.2019 18:41
Τσαβούσογλου: Ξεκινάμε γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο - Media

 

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην τουρκική εξωτερική πολιτική, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας είναι «καθ’ οδόν» για γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο!

Όπως ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, και πρόσθεσε ότι «με τη νέα πλατφόρμα μας, η οποία έρχεται, ξεκινάμε κι εμείς γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο».

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «το πλοίο μας ‘Πορθητής’ ξεκίνησε γεώτρηση στο οικόπεδο Αλάνια-1. Το δεύτερο πλοίο μας, που αναμένεται να φτάσει και αυτό, θα σταλεί γύρω από την Κύπρο και θα ξεκινήσουμε τις γεωτρήσεις και εκεί».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν είναι κατά των γεωτρήσεων γύρω από την Κύπρο αλλά πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/κ. «Αυτό προσδοκούμε και από την Ε.Ε. αλλά και από τη διεθνή κοινότητα. Όσο και αν η ε/κ πλευρά στα λόγια αποδέχεται ότι έχουν δικαιώματα οι Τ/κ εδώ, παρ’ όλα αυτά αποφεύγει να τα εγγυηθεί», ανέφερε.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «για το Κυπριακό, λόγω των εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο, δεν φαίνεται ρεαλιστική η έναρξη διαπραγματεύσεων μέχρι τον Μάιο. Εμείς μέχρι τότε, συνεχίζοντας τις ανεπίσημες επαφές μας με όλες τις πλευρές, υποστηρίζουμε ότι αυτή τη φορά, για να υπάρξει έναρξη διαπραγματεύσεων, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και να καθοριστεί από την αρχή με όλες τις πλευρές, τόσο με τις δύο πλευρές στο νησί όσο και με τις εγγυήτριες χώρες, τι θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, όλες μας οι προσπάθειες θα μείνουν και πάλι στη μέση, όπως και στο Κρανς Μοντανά».

 

Τέλειωσε η γεώτρηση της Exxon στην «Δελφύνη» – Αρχίζει νέα στον «Γλαύκο»

Την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκε η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Δελφύνη-1» στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα.

Το υπουργείο γνωστοποίησε πως το βρετανικό γεωτρύπανο «Stena Icemax» έχει ήδη μετακινηθεί και ξεκίνησαν οι εργασίες στον δεύτερο στόχο «Γλαύκος-1» της κοινοπραξίας στο ίδιο τεμάχιο. Με βάση τους προγραμματισμούς το γεωτρύπανο θα παραμείνει στο νέο στόχο μέχρι και τον επόμενο μήνα.

Από την επίσημη ανακοίνωση τερματισμού εργασιών της πρώτης γεώτρησης απουσιάζουν τα αποτελέσματα, τα οποία το υπουργείο Ενέργειας και ExxonMobil αποφάσισαν να τα δημοσιοποιήσουν με την ολοκλήρωση και της δεύτερης γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος-1».

Η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη-1» ολοκληρώθηκε ομαλά, εκτός από κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου σε σύστημα του γεωτρύπανου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:00