search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:21
MENU CLOSE

Χατζηιωάννου εναντίον Carrefour για το σήμα της «Easy» – Το χρονικό μιας μεγάλης κόντρας για ένα λογότυπο

10.01.2019 07:45
Γόρδιος δεσμός ο κατώτατος μισθός - Στον αέρα η πρωθυπουργική δέσμευση για αύξησή του - Media

 

Μία δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε το 2016 ανάμεσα στην easyGroup του Κυπριακής καταγωγής Sir Στέλιου Χατζηιωάννου και του γαλλικού κολοσσού Carrefour έλαβε τέλος χθες Τετάρτη. 

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η easyGroup, στην οποία ανήκουν και όλα τα εμπορικά σήματα easy (easy family of brands), διαπίστωσε ότι η Carrefour κατά την περίοδο 2014 – 2016 έθεσε σε λειτουργία σειρά καταστημάτων μικρότερου μεγέθους στο Βέλγιο, χρησιμοποιώντας τη λέξη easy με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα, αλλά και γραμματοσειρά που παρέπεμπε στη σήμανση της easy.

Έπειτα από ενέργειες της νομικής ομάδας της easyGroup, ο όμιλος Carrefour άλλαξε τη σήμανση των καταστημάτων, μετατρέποντας την επωνυμία της συγκεκριμένης αλυσίδας σε «Carrefour Express». 

Σημειώνεται ότι για να διευθετηθεί το θέμα δε χρειάστηκε δικαστική απόφαση, καθώς η Carrefour αποφάσισε να αλλάξει το όνομα των καταστημάτων, μία κίνηση που κατά τον Στέλιο Χατζηιωάννου συνδέεται και με την πρόσφατη αλλαγή διοίκησης σε ανώτατο επίπεδο στον γαλλικό κολοσσό.

Για την απόφαση και την οπισθοχώρηση του γαλλικού κολοσσού ο Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε: 

«Είμαι χαρούμενος που ακόμη μια εταιρεία που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το εμπορικό σήμα μας έχει “συμμορφωθεί”. Οι εταιρείες του μεγέθους της Carrefour δεν πρέπει να χρησιμοποιούν εμπορικά σήματα που δημιουργούν σύγχυση στον καταναλωτή. Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για ένα αφελές λάθος κάποιου χαμηλόβαθμου στελέχους της αυτοκρατορίας Carrefour, που οδήγησε στη χρήση της επωνυμίας easy χωρίς την άδειά μας. Μου φαίνεται επίσης ότι η πρόσφατη αλλαγή διοίκησης σε ανώτατο επίπεδο τους βοήθησε να συνειδητοποιήσουν το λάθος τους και να επιστρέψουν πίσω στο δικό τους εμπορικό σήμα αντί της χρήσης του δικού μου. Καμία επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της δε θέλει να δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή».

Συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε καθιερώσει εδώ και 24 χρόνια, μια ευρύτατα δημοσιοποιημένη πολιτική για τη νομική δίωξη όσων αποπειρώνται να “υφαρπάξουν” την επωνυμία μας, σε δικαστήρια της Ε.Ε. αλλά και πέρα αυτών. Ορισμένοι από αυτούς είναι μικρές εταιρείες που συνήθως επιλέγουν να συμμορφωθούν αντί να ακολουθήσουν τη νομική οδό. Είναι, ωστόσο, καθησυχαστικό που μια εταιρεία του μεγέθους της Carrefour, με τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στο κόστος μιας δικαστικής διαμάχης, επιλέγει να απομακρυνθεί από την επωνυμία easy αντί να μας ακολουθήσει στις δικαστικές αίθουσες».

Ποιος είναι ο Στέλιος Χατζηιωάννου

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου είναι Kύπριος επιχειρηματίας, ο οποίος ζει στην Αγγλία. Ασχολήθηκε με την ναυτιλιακή εταιρεία του πατέρα του και αργότερα το 1995 ίδρυσε την εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet. Έχει ιδρύσει επίσης τις εταιρείες: EasyCar, EasyValue, EasyMoney, EasylnternetCafe και EasyCruiseOne. Ο Στέλιος Χατζηιωάννου θεωρείται ένας από τους πλουσιότερος Κύπριους επιχειρηματίες με την περιουσία του να ανέρχεται περίπου στα 1,45 Δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2006 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10