search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:26
MENU CLOSE

Κύπρος: Αινιγματικά τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης – Έψαχναν το μεγάλο κοίτασμα

10.01.2019 08:27
Κύπρος: Αινιγματικά τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης - Έψαχναν το μεγάλο κοίτασμα - Media

 

Ολοκληρώθηκε η πρώτη γεώτρηση με το γεωτρύπανο Stena IceMax και από τα ξημερώματα της Τετάρτης μετακινήθηκε 15 χιλιόμετρα βορειότερα για να ξεκινήσει τη γεώτρηση στον δεύτερο στόχο των ExxonMobil-Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10, στον «Γλαύκος-1».

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει με το πέρας και της δεύτερης γεώτρησης, δηλαδή στα μέσα Φεβρουαρίου, αποφάσισαν κοινοπραξία και κυβέρνηση. Μετά το γεωτρύπανο θα αναχωρήσει αφού είναι δεσμευμένο για άλλη γεώτρηση εντός Μαρτίου.

Οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι η πρώτη γεώτρηση, αντί απαντήσεις για μεγάλο κοίτασμα ή όχι, έδωσε περισσότερα αινίγματα, ιδιαίτερα για τους γεωλόγους της ExxonMobil, αλλά και έδειξε ότι απαιτείται πρόσθετη δραστηριότητα και αναθεώρηση στη βάση γεωλογικών δεδομένων που έχουν στο χέρι από την ίδια τη γεώτρηση, για να έχουν καθαρή εικόνα για τη «Δελφύνη».

Αυτό σημαίνει ότι οι προσδοκίες για ένα μεγάλο κοίτασμα, τουλάχιστον για την ώρα, δεν επαληθεύονται, χωρίς κανένας από τους άμεσα εμπλεκόμενους να είναι αποθαρρυμένος. Η πιθανότητα για δεύτερη γεώτρηση στη «Δελφύνη» είναι ανοικτή. Ένα ειδικό πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων παρέμεινε και χθες στον στόχο «Δελφύνη-1» για συμπληρωματικές εργασίες.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στη γεώτρηση που ξεκινά στον στόχο «Γλαύκος -1». Πρόκειται για στόχο που βρίσκεται ακριβώς στο μέσο της απόστασης μεταξύ του κοιτάσματος «Καλυψώ» και του στόχου «Δελφύνη». Η νέα γεώτρηση ξεκινά μόλις τρία χιλιόμετρα από τα όρια του τεμαχίου 10 με το τεμάχιο 6.

Οι πιθανότητες για κοίτασμα στον «Γλαύκο», με βάση τις επιστημονικές γεωλογικές κλίμακες του κλάδου, πλησιάζουν το 40%, έναντι του 30% περίπου που ήταν στη «Δελφύνη». Το βάθος της θάλασσας στο σημείο της δεύτερης γεώτρησης είναι λίγο μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα, ωστόσο το βάθος του στόχου κάτω από τον βυθό είναι αισθητά μικρότερο αυτού στη «Δελφύνη».

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρχουν όπως στην πρώτη γεώτρηση διαδοχικά τεχνικά προβλήματα, τότε τα αποτελέσματά της θα γίνουν γνωστά στα μέσα Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες για τον «Γλαύκο» είναι για ένα καλό κοίτασμα που θα επιτρέπει να γίνει ακόμα και βάση ανάπτυξης άλλων στην περιοχή, όχι όμως κάτι εξαιρετικά μεγάλο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30