search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:04
MENU CLOSE

Άμεσα η ψήφος εμπιστοσύνης αν ο Καμμένος αποσύρει τη στήριξη στην κυβέρνηση

11.01.2019 06:38
Άμεσα η ψήφος εμπιστοσύνης αν ο Καμμένος αποσύρει τη στήριξη στην κυβέρνηση - Media
 
Ημέρα πυκνή σε κρίσιμες διαβουλεύσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της κυβέρνησης είναι η σημερινή, μένει να φανεί αν θα είναι και ημέρα εξελίξεων. Η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θεωρείται δεδομένη.
 
Το ερώτημα που θα απαντηθεί εντός της μέρας είναι με ποιους όρους θα γίνει αυτή αν δηλαδή θα είναι με όρους σκληρής σύγκρουσης ή συναινετικά. Το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει σαφές ότι η αποχώρηση από τα υπουργεία και η άρση της εμπιστοσύνης δεν ταυτίζονταν αντιθέτως αφηνόταν να εννοηθεί ό/τι οι ΑΝΕΛ θα συνεχίζουν να στηρίζουν ψηφίζοντας νομοσχέδια με τα οποία συμφωνούν. Από τις αρχές όμως της εβδομάδας, κι ενώ είχε προηγηθεί η έκρηξή του το Σαββατοκύριακο με τα περί «αποστασίας» και «ανένδοτου», ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άρχισε να μιλά και για άρση εμπιστοσύνης, δυναμιτίζοντας το σκηνικό και αποκαλύπτοντας σοβαρές ρωγμές στη σχέση των κυβερνητικών εταίρων.
 
Σήμερα νωρίς το μεσημέρι συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ μετά από αναβολή προχθές λόγω απουσιών και στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελική συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων παραχωρεί συνέντευξη στο δελτίο του Star.
 
Σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα για τις επόμενες κινήσεις, στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος δεν συναινέσει στο πλαίσιο που του έθεσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη με την συνέντευξή του στην Έλλη Στάη. Με άλλα λόγια, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τυχόν αρνητική έκβαση της συνάντησης να οδηγήσει σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
 
Χτες το πρωί η πρώτη αντίδραση από την πλευρά Καμμένου στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα το προηγούμενο βράδυ ήρθε μέσω του βουλευτή Κώστα Κατσίκη ο οποίος είπε ότι οι ΑΝΕΛ εμμένουν στη θέση τους να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση.
 
Όρους θέτει ο Καμμένος
 
Αργότερα, κατά το μεσημέρι υπήρξαν διαρροές σχετικά με τους όρους που θέτει ο Καμμένος προκειμένου να μην άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, όρο που του θέτει ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με αυτές ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων φαίνεται να ζητά από τον πρωθυπουργό
• Με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τα υπουργεία , ο Τσίπρας στον ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει να «πετάξει» εκτός κυβερνητικού σχήματος βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕλ που εκφράζουν την επιθυμία να παραμείνουν
• Να μην συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη των ΑΝΕΛ.
Σε «αντάλλαγμα» δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης και θα δώσει σήμα για ψήφο κατά συνείδηση, σε αντίθεση με την περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές, θα επιβάλλουν κομματική πειθαρχία και σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ προκειμένου οι βουλευτές του να την καταψηφίσουν.
 
«Όχι» η απάντηση της κυβέρνησης
 
Όλα δείχνουν όμως πως η κυβερνητική απάντηση στους όρους που εμφανίζεται να διαπραγματεύεται ο Πάνος Καμμένος προκειμένου να διασώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, είναι «όχι» και σύμφωνα με σχετικές διαρροές ετοιμάζονται να απαντήσουν με αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης αν Καμμένος και ΑΝΕΛ άρουν την εμπιστοσύνη τους και δεν δηλώσουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, αν η συνάντηση των δύο πρώην εταίρων αποβεί άκαρπη, το αίτημα θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία από το Σάββατο.
 
Διαψεύδει ο Θεοχαρόπουλος για ψήφο εμπιστοσύνης
 
Στο μεταξύ χθες κυκλοφόρησε φήμες και πληροφορίες ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ( η οποία μετέχει στο ΚΙΝΑΛ), συζητά το ενδεχόμενο να δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πέρα από την Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία δημοσίως έχει τοποθετηθεί θετικά και εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ αυτών που θα την ψηφίσουν. Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ πάντως χθες διέψευδαν αυτό το σενάριο: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, με απόφαση των οργάνων μας έχουμε εγκαίρως διατυπώσει τις θέσεις μας και για την τελική μας στάση -όπως έχουμε ήδη τονίσει- θα συγκληθεί η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ. Το κλίμα που δημιουργείται τις τελευταίες ώρες δεν διευκολύνει ούτε τον πολιτικό διάλογο ούτε το επίπεδο της δημοκρατίας στην χώρα μας» σημείωναν.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59