search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:42
MENU CLOSE

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών

11.01.2019 16:07
Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών - Media

 

Επέμεινε στη θέση του, ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, μετά το τέλος της συνάντησης, ανέφερε ότι «εξήγησα στην κ. Μέρκελ τις θέσεις μας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την κυρώσει. Όχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Αλλά, γιατί είναι μια κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια. Και αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Καρφιά» για Βρυξέλλες: Εξωραΐζουν την εικόνα της οικονομίας

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι με την κ. Μέρκελ «συζητήσαμε για τη συνολική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς θα δώσουμε θετική προοπτική, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους. Ώστε να απαντήσουμε έτσι έμπρακτα σε κάθε είδους λαϊκισμό που απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή από όπου και αν προέρχεται», προσθέτοντας, μάλιστα ότι «μιλήσαμε για την ελληνική οικονομία, τα προβλήματα της οποίας κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων. Καθώς και για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση».

Είπε, δε, ότι «συζητήσαμε επίσης για το Μεταναστευτικό όπου τόνισα ξανά τη θέση μου υπέρ της αυστηρής προστασίας των συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Και επεσήμανα την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η εθνική νομοθεσία για το άσυλο για να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας. Τόνισα επίσης, την υποχρέωση όλων μας για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου έναντι οποιουδήποτε τις επιβουλεύεται».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε με νόημα ότι «οι δυνάμεις που σταθερά τάσσονται υπέρ της Ευρώπης ξέρουν να συζητούν με εντιμότητα τις θέσεις τους και γνωρίζουν πάντα πως να προχωρούν μπροστά. Μια τέτοια ειλικρινής συνάντηση υπήρξε και σήμερα. Γι’ αυτό και ευχαριστώ την Καγκελάριο για την επίσκεψή της και προσβλέπω και στο μέλλον σε μια ουσιαστική συνεργασία μαζί της».

Επιμένει και η Μέρκελ: Προς όφελος όλων η συμφωνία

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, σε δήλωσή της κατά την αναχώρησή της από την Ελλάδα, για τη συνάντησή της με τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι «ανήκουμε στην ίδια ιδεολογική οικογένεια, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, ιδίως σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας στην Ελλάδα». Σημείωσε ωστόσο ότι «σε ένα θέμα έχουμε μία διαφωνία, σχετικά με το σχεδιαζόμενο όνομα “Βόρεια Μακεδονία”. Εξήγησα με κάθε σαφήνεια ότι είναι προς όφελος όλων να λυθεί το πρόβλημα αυτό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και της χώρα της Βόρειας Μακεδονίας στο μέλλον. Εδώ υπάρχουν διαφορετικές γνώμες τις οποίες δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε, κάτι το οποίο δεν με εξέπληξε, ανταλλάξαμε όμως απόψεις γύρω από το θέμα αυτό».

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «θα δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση της ψηφοφορίας στη Βουλής της “Μακεδονίας”, εάν θα βρεθεί η πλειοψηφία εκεί, κάτι το οποίο ελπίζω. Κι εδώ μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό το οποίο μου λέγεται, ότι δηλαδή και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να υπάρξει μια πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. Δεν ήμασταν ποτέ τόσο κοντά στην επίλυση αυτού του θέματος από ότι τώρα».
 
Πηγές ΝΔ: «Πολεμάω τον λαϊκισμό εδώ και τρία χρόνια» είπε ο Μητσοτάκης
Σχολιάζοντας περαιτέρω το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μέρκελ, πηγές του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης σημείωσαν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο εκτενώς τον τρόπο που η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, την ανάγκη της δραστικής μείωσης των φόρων και των εισφορών και την αδιέξοδη οικονομική πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση μέσω της υπερφορολόγησης και των αχρείαστων υπερπλεονασμάτων σε βάρος της παραγωγικής οικονομίας και της ανάπτυξης.
 
Οι ίδιες πηγές της ΝΔ σημείωσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναλυτικό κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ και να εξηγήσει στην κ. Μέρκελ με ποια μέτρα θα αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης με στόχο να δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους επενδυτές και τις διεθνείς αγορές, αλλά και η πολιτική σταθερότητα που θα επιφέρει μια νέα ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα δώσει τέλος στη σημερινή αβεβαιότητα.
 
Οι κύκλοι της ΝΔ προσέθεσαν ότι έγινε εκτενής συζήτηση και για το μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως και για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για την οποία η κ. Μέρκελ ήταν απολύτως ενημερωμένη. Ζήτησε μάλιστα να πληροφορηθεί από τον κ. Μητσοτάκη τον τρόπο αποσυμφόρησης των νησιών, ο οποίος και τόνισε την ανάγκη άμεσης αλλαγής της νομοθεσίας για την χορήγηση ασύλου, όπως και την επιτάχυνση του διαχωρισμού των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες, ώστε οι τελευταίοι να επιστρέφουν άμεσα στην Τουρκία στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας με την ΕΕ.
 
Για το ζήτημα των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε στην κ. Μέρκελ ότι «εγώ πολεμάω τον λαϊκισμό εδώ και τρία χρόνια» σχολιάζοντας την πιθανή άνοδο των ακραίων κομμάτων στην Ευρώπη, και αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων τις ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, την προσπάθεια άλωσης του κράτους μέσω αθρόων κομματικών διορισμών, αλλά και την απαράδεκτη ανοχή που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία.
 
Οι πηγές της ΝΔ συμπλήρωσαν ότι σχετικά με το σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στην κ. Μέρκελ τους λόγους για τους οποίους η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων αντιδρά στη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς αυτή προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υποτίθεται ότι αποβλέπει να λύσει και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να την κυρώσει.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27