18/09/2019 14:13:26
12.1.2019 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2055 στις 10-1-2019

Ο Μόραλης κι ο αιώνας του…

Ο Μόραλης κι ο αιώνας του… - Media

 

Την περασμένη Παρασκευή τα βήματά μου με οδήγησαν στο Μπενάκη, στην Πειραιώς, όπου η μεγάλη έκθεση για τον Γιάννη Μόραλη πήρε παράταση ώς τις 10 Φεβρουαρίου, άρα προλαβαίνετε όσοι δεν είχατε την τύχη να πάτε...

Τον είχα γνωρίσει, ως δημοσιογράφος, τη δεκαετία του ’90 και με είχε σκλαβώσει ο τρόπος που προσέγγιζε μικρές και μεγάλες αξίες της ζωής μας.

Μεγάλος αριθμός πινάκων στις τεράστιες αίθουσες σε κάνει να νιώθεις ύστερα από δύο ώρες ότι γνώρισες το έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού, στην πρώτη – μετά τον θάνατό του – αναδρομική έκθεση.

Ειδικά ο Έρωτας, μέσα από τα παράξενα σχέδιά του, σε κάνει ν’ αγαπήσεις το άλλο φύλο, σε μια έκρηξη απλότητας, σε μια λιτή χρήση σχεδίων και χρωμάτων, που αγαπούσα πάντα.
Ακόμα, στο υλικό της έκθεσης διακρίνεται το βλέμμα του Γιάννη Μόραλη στη θεατρική πράξη, τη μουσική, την ποίηση, αποτελείται δε ααπό τα σχέδια για σκηνικά και κοστούμια παραστάσεων στο Ελληνικό Χορόδραμα, στο Θέατρο Τέχνης και στο Εθνικό Θέατρο, τις εικονογραφήσεις για εξώφυλλα δίσκων μεγάλων συνθετών, τα «ζωγραφικά σχόλια» για ποιητικές συλλογές των εκδόσεων Ίκαρος, φωτογραφίες και κείμενα.

Υλικό πλούσιο σε περιεχόμενο, σε λόγο, σε ήχο, σε κίνηση, που προκύπτει από τις διασταυρώσεις του ξεχωριστού ζωγράφου της γενιάς του ’30 με τα κείμενα των αρχαίων τραγικών, των μεγάλων κλασικών συγγραφέων, των βραβευμένων με Νόμπελ ποιητών Σεφέρη και Ελύτη, και απηχεί το πνεύμα συνεργασίας με εμπνευσμένους δημιουργούς, όπως τον Μάνο Χατζιδάκι στη μουσική, τον Κάρολο Κουν στο θέατρο και τη Ραλλού Μάνου στον χορό.

Η έκθεση έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα πάνω από 25.000 επισκέπτες, από τους οποίους 2.950 παιδιά όλων των ηλικιών. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν πραγματοποιηθεί τρία εκπαιδευτικά προγράμματα και πάνω από 120 ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό από τον επιμελητή της έκθεσης και ξεχωριστούς καλεσμένους, καθώς και για οργανωμένες ομάδες από ξεναγούς, ειδικά εκπαιδευμένους από το μουσείο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 200 έργα ζωγραφικής, ερανισμένα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Τα έργα συμπληρώνονται και αναδεικνύονται από σχέδια, χαρακτικά, εικονογραφήσεις βιβλίων, συνθέσεις σε κεραμικά πλακίδια, μεγάλου μεγέθους γλυπτά και μικρογλυπτά, κοστούμια και μακέτες σκηνικών από θεατρικές παραστάσεις, πρωτότυπα αρχειακά έγγραφα και φωτογραφίες, συνολικά 400 εκθέματα.

INFO

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Παΐσιος. Συντονισμός: Μαρία Σαρρή.

Σχεδιασμός: Παύλος Θανόπουλος. Γραφιστικές εφαρμογές: Ντόρα Πικιώνη

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.