search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:06
MENU CLOSE

Ο κύβος ερρίφθη: Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

11.01.2019 17:55
Ο κύβος ερρίφθη: Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια - Media
 
Στην Αθήνα περνά πλέον το βάρος της κύρωσης ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς η συνταγματική αναθεώρηση πέρασε στα Σκόπια.
 
Η Βουλή της ΠΓΔΜ υπερψήφισε με πλειοψηφία άνω των 80 ψήφων το σύνολο των τροπολογιών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος. Έτσι ουσιαστικά υλοποιείται η συμφωνία των Πρεσπών και πλέον είναι θέμα χρόνου να έρθει προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή.
 
Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.
 
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ και η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της γείτονος ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).
 
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η συνταγματική αναθεώρηση έλαβε τη θετική ψήφο 81 βουλευτών, ενώ οι 39 βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από τη διαδικασία.
 
Συγχαρητήρια από Στόλτενμπεργκ

Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.

Χαν: Ιστορική απόφαση

Απο την πλευρά του, ιστορική απόφαση χαρακτήρισε την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Χαν συνεχάρη «τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της -ελπίζουμε σύντομα- Βόρειας Μακεδονίας. Ελπίζουμε ότι αυτή η ιστορική απόφαση θα δημιουργήσει μια θετική δυναμική για τη συμφιλίωση σε όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων»
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:06