23/10/2019 20:24:58

Το «συναινετικό διαζύγιο» ζυγίζει το Μαξίμου ύστερα από την υποχώρηση Καμμένου

Το «συναινετικό διαζύγιο» ζυγίζει το Μαξίμου ύστερα από την υποχώρηση Καμμένου - Media
 
Στον Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται πλέον το «μπαλάκι» των αποφάσεων σχετικά με τους όρους του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το οποίο παίρνει ολιγοήμερη αναβολή μετά τη χθεσινή στροφή του Πάνου Καμμένου.
 
Ο τελευταίος ματαίωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην οποία θα επισφραγιζόταν ο χωρισμός των δύο κυβερνητικών εταίρων.
 
Παράλληλα ανέκρουσε πρύμναν εγκαταλείποντας τα περί απόσυρσης της στήριξης από την κυβέρνηση και επιστρέφοντας στην θέση που είχε διαμορφώσει τους τελευταίους μήνες, από το θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο που οδήγησε τον Νίκο Κοτζιά στην έξοδο από την κυβέρνηση.
 
Εκεί είχε διαβεβαιώσει ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να στηρίξουν πρόταση μομφής της ΝΔ και με κανέναν τρόπο δε θα συμβάλλουν στους σχεδιασμούς του Κυριακου Μητσοτάκη, θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.
 
Με δεδομένη πλέον τη δρομολόγηση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία πέρασε χθες από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, η έξοδος του Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα θεωρείται βέβαιη - παρόλο που στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής για τα F-16 δήλωσε ενώπιον των βουλευτών της ΝΔ που του αρνούνταν την αρμοδιότητα να φέρει εις πέρας της συζήτηση, ότι δεν τελεί υπό παραίτηση.
 
Γλιτώνει τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ ο Καμμένος
 
Μετά τη χθεσινή του δήλωση ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης έχει πλέον ελπίδες διάσωσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας ως τις εκλογές. Βεβαίως πλέον το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.
 
Και τις δύο πλευρές φαίνεται να συμφέρει η αποφυγή της οριστικής ρήξης παρόλο που στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι δείχνουν να την επιθυμούν και να την εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα.
 
Ο πρωθυπουργός το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθεί στη γραμμή των όσων είχε δηλώσει στη συνέντευξη στην Έλλη Στάη, πως εφόσον ο Πάνος Καμμένος δηλώσει ότι δεν αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα.
 
Κατ’ επέκταση δεν υπάρχει και ανάγκη για ψήφο εμπιστοσύνης, «χαρτί» με το οποίο ουσιαστικά ο πρωθυπουργός άσκησε πίεση στον Πάνο Καμμένο κατά τη συνέντευξη της Τετάρτης, καθώς είναι δεδομένο ότι μια τέτοια κίνηση θα τον άφηνε χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.
 
Από τους 7 βουλευτές (μαζί με τον εαυτό του) θα έχανε 3 με 4 βουλευτές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (Παπαχριστόπουλο, Κουντουρά και Ζουράρι και πιθανότατα πλέον και τον Βασίλη Κόκκαλη) όταν η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτεί τουλάχιστον 5 βουλευτές.
 
Δεδομένου ότι η ψήφος εμπιστοσύνης φαίνεται να φεύγει από τη μέση και ο Πάνος Καμμένος θέτει κομματική πειθαρχία μόνο για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα χρειαστεί να διαγράψει μόνο δύο βουλευτές, οπότε απομένει μια κοινοβουλευτική ομάδα με τον μίνιμουμ αριθμό των 5 βουλευτών.
 
Την Συμφωνία των Πρεσπών ύστερα και από τις διευκρινίσεις Κόκκαλη ότι δεν την ψηφίζει αλλά και την ανανέωση της σχετικής διαβεβαίωσης από τον Ζουράρι, ξεκαθαρίζει ότι την ψηφίζουν μόνο ο Παπαχριστόπουλος και η Κουντουρά.
 
Αυτό που «καίει» τώρα τον Πάνο Καμμένο είναι το να αποσυρθούν οι υπουργοί του από την κυβέρνηση, τουλάχιστον εκείνοι που είναι βουλευτές. Το βάρος πέφτει πρώτα και κύρια στον Βασίλη Κόκκαλη (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς η Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά είναι δεδομένο ότι θα αποχωρήσει μαζί με τον Πάνο Καμμένο. Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (υφυπουργός Εσωτερικών), ο Τέρενς Κουίκ (υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό ) και ο Νίκος Μαυραγάνης (υφυπουργός Υποδομών) δεν είναι βουλευτές.
 
Το πιθανό αντάλλαγμα Τσίπρα
 
Εφόσον όμως στη χθεσινή συνεδρίαση οι βουλευτές δεν έδωσαν εξουσιοδότηση στον Πάνο Καμμένο να αποσύρει τους υπουργούς, το μπαλάκι πέφτει στο γήπεδο του Τσίπρα ο οποίος, εφόσον αποφασίσει ότι δεν θέλει να συνθλίψει περαιτέρω τον μέχρι σήμερα κυβερνητικό του εταίρο, και σε ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στην υποχώρησή του μπορεί μέσω του ανασχηματισμού που θα προκύψει να απομακρύνει όλους ή κάποιους από τους υπουργούς των ΑΝΕΛ.
 
Αυτό αρχίζει να αναδεικνύεται σε πολύ πιθανό σενάριο δεδομένου ότι μπορεί να εξασφαλίσει ένα συναινετικό διαζύγιο και να εξουδετερώσει το κλίμα σύγκρουσης των άλλοτε στενά συνεργαζόμενων κυβερνητικών εταίρων ως τις εκλογές.
 
Όσο για τη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου που ματαιώθηκε χθες, προς το παρόν το Μαξίμου δεν προσδιορίζει πότε αυτό μπορεί να γίνει. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.