18/10/2019 03:33:50

Τα βήματα μετά τον συναινετικό χωρισμό που … βολεύει και τους δύο

Τα βήματα μετά τον συναινετικό χωρισμό που … βολεύει και τους δύο - Media
 
Η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση αρχίζει χωρίς ο Πάνος Καμμένος να είναι πλέον κυβερνητικός εταίρος αλλά και χωρίς να βρίσκεται «απέναντι» στην κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ (καθώς φαίνεται να επιβιώνουν οριακά ως κοινοβουλευτική ομάδα) θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν νομοσχέδια.
 
Αν και το αρχικό δίλημμα όπως είχε διαμορφωθεί από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα ήταν «αποχωρείς δηλώνοντας ότι στηρίζεις ή πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης» ο συμφωνημένος χωρισμός τελικώς πήρε λίγο διαφορετική τροπή και μορφή σε μια προσπάθεια καθώς φαίνεται να διασωθεί το προφίλ και των δύο:
 
1.Η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει πλέον ενώπιον ενός κεντροαριστερού κοινού ότι έχει χωρίσει τα τσανάκια της με τον Καμμένο, αφού δεν τη στηρίζει στο βαθμό που ο ίδιος και όσοι ελέγχει δεν της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Παράλληλα απελευθερώνεται να εντείνει τα καλέσματα προς το χώρο των «προοδευτικών», «δημοκρατικών» και λοιπών κεντροαριστερών δυνάμεων για συμπόρευση όπως συνέβη στη χθεσινή εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής.
 
Επιπλέον, εφόσον λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης αντιμετωπίζει την ασάφεια που θα υπήρχε με το προηγούμενο σενάριο (Ο Καμμένος να έχει αποχωρήσει αλλά να στηρίζει), επαναβεβαιώνει την στήριξη της Βουλής και έχει πλέον στην ευχέρειά της, χωρίς πίεση να αποφασίσει το χρόνο των εκλογών.
 
2. Ο Καμμένος μπορεί να ισχυρίζεται πως έπραξε ό,τι είναι δυνατόν να αποτρέψει τη Συμφωνία αλλά τον υπονόμευσαν οι βουλευτές του. Από εκεί κει πέρα ο ίδιος μη δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρούσει το ενδεχόμενο να του χρεωθεί έστω και έμμεση στήριξη προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια ώρα με το τρικ της «μισής» κομματικής πειθαρχίας - αποτυπώνεται στη φράση «όσοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφο τους θα διαγραφούν» - ο Καμμένος θέτει εκτός ΚΟ τους Κουντουρά και Κόκκαλη που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ενώ είναι και υπουργοί αλλά δε διαγράφει τους Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι. Με αυτό τον τρόπο διατηρεί το μίνιμουμ των 5 βουλευτών που χρειάζονται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας. Αν ο Ζουράρις μετά την ψήφιση της Συμφωνίας παραδώσει την έδρα του όπως έχει πει, τα βλέμματα στρέφονται στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον «ανεξάρτητο» Αριστείδη Φωκά.
 
Το κλίμα φαίνεται να παραμένει κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας, αφού οι δύο εταίροι δεν αντάλλαξαν «λόγια βαριά», το αντίθετο, ο δε Καμμένος έστρεψε τις αιχμές του κατά των βουλευτών και στελεχών του που «αυτομόλησαν».
 
151 για την ψήφο εμπιστοσύνης, 153 για την Συμφωνία
 
Το βλέμμα πλέον στρέφεται στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, για την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα εισηγηθεί στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης.
 
Στην κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει 151 ψήφους αφού διαθέτει εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την συνεργαζόμενη Κατερίνα Παπακώστα, 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις και Κόκκαλης) και τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη ο οποίος αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης παρά την κομματική πειθαρχία που έχει θέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης.
 
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή κι εφόσον το κείμενο της Συμφωνίας μετά την ολοκλήρωση της έγκρισης στα Σκόπια, φτάσει στην Αθήνα, δρομολογείται η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τις αμέσως επόμενες μέρες. Εκεί η πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση τροποποιείται μερικώς. Τη Συμφωνία αναμένεται να στηρίξουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η συνεργαζόμενη Κατερίνα Παπακώστα, 2 βουλευτές των ΑΝΕΛ (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος) 4 βουλευτές του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Δανέλλης, Λυκούδης, Μαυρωτάς) και πιθανότατα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ. Στο ιδανικό επί χάρτου σενάριο λοιπόν η κυβέρνηση διαθέτει 153 ψήφους.
 
Ανασχηματισμός ή «αντικαταστάσεις»;
 
Το ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει απαντηθεί είναι αν ο πρωθυπουργός θα κάνει ευρύ ανασχηματισμό μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, ουσιαστικά μόνο του Καμμένου και της Κόλλιας -Τσαρουχά - οι υπόλοιποι εκ των ΑΝΕΛ δε φαίνεται να αποχωρούν (Κουντουρά, Χρυσοβελώνη, Κόκκαλης, Μαυραγάνης).
 
Εδώ και μέρες υπήρχαν σκέψεις ότι δε χρειάζεται να γίνει κάποιος ευρύς ανασχηματισμός, αλλά οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να περιοριστούν σε «αντικαταστάσεις» όρο που είχε χρησιμοποιήσει δημόσια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το κρίσιμο είναι να καλυφθούν τα κενά των υπουργών, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν οι θέσεις υφυπουργών που πιθανόν να αποχωρήσουν.  Η κρίσιμη θέση του υπουργού Άμυνας καλύφθηκε ήδη από τον ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη τον οποίο ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.
 
Πάντως, αναμένονται και οι αντικαταστάσεις της Κατερίνας Νοτοπούλου στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και του Νάσου Ηλιόπολουλου ο οποίος βρίσκεται ακόμη στο πόστο του υφυπουργού Εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.