search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:04
MENU CLOSE

Ευρωπαϊκός συναγερμός για υπερ-ανθεκτική γονόρροια

14.01.2019 14:59
Ευρωπαϊκός συναγερμός για υπερ-ανθεκτική γονόρροια - Media
 
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης, καθώς αναφέρθηκαν δύο περιστατικά γονόρροιας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μεγάλη αντοχή στα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής.
 
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), και στις δύο περιπτώσεις η αντοχή στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως θεραπεία πρώτης επιλογής ήταν πανομοιότυπη γι’ αυτό και ερευνάται πιθανή σύνδεση των δύο περιστατικών. Για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, χορηγήθηκαν άλλα νεότερης γενιάς αντιμικροβιακά.
 
Οι ασθενείς είναι δύο γυναίκες, στη μια περίπτωση η λοίμωξη αποκτήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην άλλη εκτός της Ευρώπης.
 
Γι’ αυτό και έχει σημάνει συναγερμός, ώστε να αναχαιτιστεί πιθανή εξάπλωση ανθεκτικής γονόρροιας. Οι ειδικοί εκτιμούν πως τυχόν εξάπλωση ανθεκτικής γονόρροιας μπορεί να προκαλέσει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Σύμφωνα με το ECDC, οι αρμόδιες βρετανικές αρχές έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εντοπισμού όλων των πρόσφατων σεξουαλικών συντρόφων των δύο γυναικών, ώστε όπου χρειάζεται να χορηγηθεί θεραπεία για να μπει φραγμός στην περεταίρω εξάπλωση του νοσήματος.
 
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται ειδικές οδηγίες από το ECDC για την διαχείριση πιθανών νέων κρουσμάτων.
 
Τι πρέπει να ξέρετε για τη γονόρροια
Η γονόρροια είναι το δεύτερο πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) στην Ευρώπη το οποία προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
 
H N. gonorrhoeae προσβάλει το βλεννογόνο των γεννητικών οργάνων, όπως ο τράχηλος, η μήτρα και οι σάλπιγγες στις γυναίκες και η ουρήθρα στις γυναίκες και στους άνδρες. Σε ετήσια βάση, αναφέρονται πάνω από 75.000 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η γονόρροια μεταδίδεται κατά κανόνα με τη σεξουαλική επαφή, ενώ μπορεί να μεταδοθεί και στο νεογνό κατά τη διάρκεια του τοκετού.
 
Συμπτώματα
Στους άνδρες, η λοίμωξη εκδηλώνεται με συμπτώματα ουρηθρίτιδας όπως η δυσουρία. Στις γυναίκες η λοίμωξη των γεννητικών οργάνων είναι συχνά ασυμπτωματική. Όπου υπάρχουν συμπτώματα, αυτά είναι: δυσουρία, κολπικές εκκρίσεις, κοιλιακό άλγος και εμμηνόρροια. Συχνά η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει και φαρυγγίτιδα.
 
Χωρίς θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, αποβολές στο πρώτο τρίμηνο, εξωμήτρια εγκυμοσύνη και στειρότητα.
 
Ταξιδιώτες
Ένα μεγάλο ποσοστό – πάνω από 25% – των περιπτώσεων γονόρροιας που δηλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετίζεται με ταξίδι. Έτσι, Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενήμεροι για τη νόσο και τη μετάδοσή της, ιδιαίτερα αν υπάρχει πιθανότητα σεξουαλικής επαφής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
 
Η γονόρροια όπως και άλλα ΣΜΝ προλαμβάνονται με μέτρα προστασίας για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η χρήση προφυλακτικού. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά και η αντοχή σε αυτά μπορεί στο μέλλον να δυσχεράνει την αντιμετώπισή της.
 
Πηγή: onmed.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:04