09/04/2020 01:51:13

Μηναίο «ενοίκιο» για τα κανάλια - Πόσα θα πληρώνουν

Ανατροπή στην τηλεθέαση: Πού σκαρφάλωσε το Star και σε ποια θέση έπεσε ο Alpha - Media

 

Σε νέα ρύθμιση για την καταβολή του οικονομικού ανταλλάγματος για τις άδειες εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης προχωράει η κυβέρνηση με τροπολογία που θα κατατεθεί εντός των ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως αναφέρουν οι «Τυπολογίες», καθένας από τους πέντε αδειούχους σταθμούς (Alpha, Star, ANT1, ΣΚΑΪ και Open) θα πληρώνει ένα μηναίο αντάλλαγμα της τάξης των 291.670 ευρώ, που αντιστοιχούν στο ετήσιο ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι σταθμοί διεκδικούσαν, σε συζήτηση με τη ΝΔ, ακόμη και την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τιμήματος, κάτι που είναι εύκολο και μπορεί να συμβεί με κατάργηση της διάταξης του «νόμου Παππά». Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην πρόβλεψη για την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στο Δημόσιο και την κάθε αδειούχο εταιρεία διάρκειας δέκα ετών. Κάτι τέτοιο ισχύει ήδη για τη συνδρομητική τηλεόραση εδώ και 16 χρόνια και σχετικές συμβάσεις έχουν υπογράψει στο παρελθόν η Multichoice Hellas (Nova), η Cosmote TV και η Forthnet Media (Nova). Δεν αποκλείεται λοιπόν να συμπληρωθεί το κενό αυτό στη νομοθεσία. Ως σήμερα, από το ποσό των 175 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλουν οι αδειούχες εταιρείες σε διάστημα δέκα ετών έχουν καταβληθεί 17,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου, ως πρώτη δόση, τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά την απόκτηση της άδειας. Οι σταθμοί έχουν ήδη πιέσει και πέτυχαν αλλαγή της αρχικής νομοθεσίας του 2015, η οποία προέβλεπε την καταβολή του τιμήματος της δημοπρασίας σε τέσσερις δόσεις σε διάστημα δύο ετών. Τώρα, οι δέκα ετήσιες δόσεις μετατρέπονται σε 108 μηνιαίες δόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.