23/09/2020 09:20:05

Το Νοσοκομείο «Ελπίς», το παλαιότερο της Αθήνας (Photos)

Το Νοσοκομείο «Ελπίς», το παλαιότερο της Αθήνας (Photos) - Media

 

Σε φάση εκσυγχρονισμού των κτιριακών υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού και αναβάθμισης των υπηρεσιών του βρίσκεται το Νοσοκομείο «Ελπίς», το παλαιότερο Νοσοκομείο της Αθήνας που κλείνει 182 χρόνια προσφοράς.

Το συνολικό κόστος των έργων ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ΕΣΠΑ, πόροι του νοσοκομείου και ένα μικρός μέρος από δωρεές).

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Νοσοκομείου «Ελπίς», Χρήστος Βαράκης, με αφορμή τον δημόσιο απολογισμό 2016-2018, το 50% των κλινικών και το 100% των κοινόχρηστων χώρων έχουν ανακαινισθεί ή έχει δρομολογηθεί η ανακαίνισή τους.

Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες θωράκισης σε μια χειρουργική αίθουσα, προκειμένου να γίνονται επεμβάσεις με ακτινοσκοπικό μηχάνημα C-ARM, το οποίο θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο.

Επίσης, προχωρά η πλήρης ανακατασκευή των χειρουργείων, προϋπολογισμού 648.000 ευρώ, και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένας υπερηχοτομογράφος γενικής χρήσης και ένα αναισθησιολογικό συγκρότημα, συνολικού κόστους 90.000 ευρώ.

Στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Αττικής έχουν ενταχθεί: τηλεχειριζόμενο ακτινογραφικό – ακτινοσκοπικό σύστημα, ιστοκινέτα παθολογανατομικού εργαστηρίου, διφασικοί απινιδωτές με βηματοδότη, έγχρωμο σύστημα υπερηχοτομογραφίας γενικής χρήσης, πλήρης πύργος λαπαροσκοπικής χειρουργικής, συνολικού κόστους 360.000 ευρώ.

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν ενταχθεί έξι χειρουργικές τράπεζες και πέντε αναισθησιολογικά συγκροτήματα, συνολικού προϋπολογισμού 437.000 ευρώ και τέλος στο αποθεματικό του υπουργείου Υγείας, κεντρικός σταθμός παρακολούθησης της ΜΕΘ με έξι παρακλίνια Monitors παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων και έχουν τοποθετηθεί πέντε προβολείς οροφής χειρουργείου, συνολικού κόστους 211.000 ευρώ.

 

«Οικογενειακό νοσκομείο» το «Ελπίς»

Το «Ελπίς» είναι γενικό νοσοκομείο μεσαίου επιπέδου, «οικογενειακό» και όχι «απρόσωπο», όπως συμβαίνει με τα μεγάλα νοσοκομεία, εύκολα προσβάσιμο, διαθέτει εξειδικευμένα τμήματα και προσφέρει ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ανέφερε ο κ. Βαράκης.

Έχει δυναμικότητα 200 κλινών (με την αλλαγή των οργανισμών το 2012 έκλεισαν 60), διαθέτει 6 κρεβάτια ΜΕΘ και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και δέχεται περίπου 14.000 εισαγωγές.

Ταχύτατα αναπτυσσόμενα είναι τα τμήματα Ωτορινολαρυγγολογικό και το Οφθαλμολογικό που πριν από δύο χρόνια λειτούργησε και νέα πτέρυγα. Μετά την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία της ΩΡΛ Κλινικής του, από τον Ιανουάριο του 2017 έως σήμερα, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά 14 ολικές λαρυγγεκτομές με λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου, που απαιτούσαν εξειδικευμένη νοσηλευτική υποστήριξη και δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Ουρολογική κλινική, όπου ως τότε φιλοξενούνταν η ΩΡΛ Κλινική, 3 επεμβάσεις ενδοσκοπικής δακρυο-ασκο-ρινοστομίας, 180 ολικές θυρεοειδεκτομές κατά τα τελευταία 3 έτη, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για ΩΡΛ Κλινική.

Πολύ μεγάλος αριθμός ενδοσκοπικών λειτουργικών επεμβάσεων ρινός και παραρρινίων κόλπων (FESS) (4 με τη χρήση τεχνολογίας διεγχειρητικής πλοήγησης- navigation), Γναθοχειρουργικές επεμβάσεις μεγάλης βαρύτητας, που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο και οι ασθενείς νοσηλεύονται στην ΩΡΛ Κλινική.

Σύμφωνα με τον κ. Βαράκη, η ΩΡΛ κλινική του «Ελπίς», είναι η μόνη ΩΡΛ κλινική που συμμετέχει στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου αλλεργίας ανωτέρου αναπνευστικού του πληθυσμού της Πελοποννήσου.

Η προληπτική εξέταση θα διεξαχθεί στα κατά τόπους κέντρα υγείας της Πελοποννήσου σε συνεργασία με: την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Εταιρεία ΩΡΛ Αλλεργίας, Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών. Προβλέπεται να εξεταστούν περί τους 4000 ασθενείς.

«Ναυαρχίδα», όπως αναφέρει ο κ. Βαράκης είναι το καρδιολογικό τμήμα. Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο διενεργήθηκαν το τελευταίο έτος περίπου 1000 στεφανιογραφίες και 450 αγγειοπλαστικές εκ των οποίων 180 αφορούσαν πρωτογενείς αγγειοπλαστικές σε οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Από το 2017 λειτουργεί βηματοδοτικό κέντρο και έχουν τοποθετηθεί περίπου 150 βηματοδότες. Προσφάτως πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διαδερμική σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας σε ασθενή 72 ετών με γνωστό ιστορικό μεσοκολπικής επικοινωνίας η οποία απαιτούσε άμεση αντιμετώπιση, αποτρέποντας έτσι την χειρουργική επέμβαση.

Ο κ. Βαράκης προσθέτει ότι υπάρχει σχεδιασμός για την περεταίρω ανάπτυξη και την αντιμετώπιση δομικών καρδιοπαθειών επεμβατικά με διαδερμική προσπέλαση (TAVI, mitral clips, σύγκλειση ελλειμμάτων κλπ), προσθήκη τμήματος Ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου και εμφύτευσης απινιδωτών, ανάπτυξη Τμήματος Κλινικής Φαρμακολογίας με εξειδίκευση στη Καρδιολογία (διδασκαλία φοιτητών).».

Πρωτοποριακή δράση

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαράκης, ξεκίνησε και η λειτουργία Γραφείου Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στο νοσοκομείο, ενώ και το Γραφείο Προστασίας Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο παρακολουθεί τους δείκτες ικανοποίησης των πολιτών από τις παρεχόμενες στο νοσοκομείο υπηρεσίες υγείας.

Στο Νοσοκομείο γίνονται βιωματικά σεμινάρια για το στρες του προσωπικού με μεγάλη συμμετοχή. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 με ίδιους πόρους. Ομάδες εργαζομένων συζητούν τα προβλήματα τους προκειμένου να εκτονώσουν το στρες και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους», λέει ο κ. Βαράκης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.