16/01/2019 23:35:40
2.10.2009

Στο... εδώλιο η μπλογκόσφαιρα

H μπλογκόσφαιρα βρίσκεται στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών για ακόμη μια φορά, ελάχιστες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Ζητήθηκε η άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου συγκεκριμένων μπλογκ καθώς και ο εντοπισμός των διαχειριστών τους επειδή δημοσίευσαν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων παρά τη σχετική απαγόρευση που υπάρχει για τις τελευταίες 15 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωάννης Σακελάκος ανέθεσε σε εισαγγελέα τη σχετική έρευνα και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Μάλιστα, από την εισαγγελία θα ελεγχθούν ακόμη και εργαζόμενοι σε εταιρείες δημοσκοπήσεων ώστε να διαπιστωθεί αν έδωσαν πληροφορίες στους διαχειριστές των ιστολογίων για τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε αυτό το διάστημα. Με βάση το υλικό και τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν οι δικαστικές αρχές θα ασκήσουν ποινικές διώξεις.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι – το αντίθετο θα λέγαμε – που υποστηρίζουν ότι ο νόμος που ισχύει για απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων στα ΜΜΕ το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν από την Κυριακή των εκλογών δεν μπορεί να περιλαμβάνει τα μπλογκ, διότι απλά αυτά δεν είναι... μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου, σε απολογία από το ΕΣΡ κλήθηκε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ διότι, όπως αναφέρει η Αρχή, παρουσίασε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τον σχετικό νόμο.

Σύμφωνα με το ΕΣΡ, το τηλεοπτικό κανάλι στις 22 Σεπτεμβρίου «έσπασε» την απαγόρευση καθώς μετέδωσε την ώρα της καθιερωμένης επισκόπησης Τύπου της Deutshe Welle υπολογισμούς της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» για το προβάδισμα που έχουν οι σοσιαλιστές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της ακρόασης των υπεύθυνων του ΣΚΑΪ η πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ τόνισε ότι διαφωνεί με τον νόμο που ισχύει περί 15θήμερης απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων, ωστόσο υπήρξαν και μέλη που υποστήριξαν ότι το κανάλι δεν τήρησε τις νόμιμες διατάξεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.