search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:19
MENU CLOSE

Πώς το Brexit σχετίζεται με το… πορνό και πώς περιπλέκει τα πράγματα

15.01.2019 17:08
Κορωνοϊός και πορνό: Η «βιομηχανία» που κέρδισε από την καραντίνα - Media
 
Με το Brexit να φαίνεται να πλησιάζει όλο και περισσότερο, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες στους βρετανούς πολίτες. Κανένας, βέβαια, δεν φανταζόταν ότι ανάμεσα στις απαντήσεις θα βρισκόταν και η περιπλοκή της πρόσβασης τους σε πορνογραφικές ιστοσελίδες.
 
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Athens Voice, το 2015 ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον ήθελε να απαγορεύσει την πρόσβαση σε όλες τις πορνογραφικές ιστοσελίδες, εκτός και αν ο εκάστοτε χρήστης δήλωνε ότι επιθυμεί να δει το περιεχόμενο τους, δημιουργώντας κάπως έτσι και μία λίστα όχι μόνο με το ποιοι παρακολουθούν πορνό, αλλά και το με τι ακριβώς προτιμάν να παρακολουθούν. Ωστόσο, το σχέδιο του Κάμερον δεν κατάφερε να εφαρμοστεί, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση το θεώρησε παράνομο, ως παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
 
Σήμερα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να χάνει την επιρροή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας νέος παρόμοιος νόμος είναι έτοιμος να μπει σε ισχύ, υπό την ομπρέλα της «Επιβεβαίωσης Ηλικίας», με σκοπό την προστασία των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη άνοιξη θα απαιτείται οι πορνογραφικές ιστοσελίδες να δίνουν πρόσβαση μόνο σε χρήστες, οι οποίοι είτε θα συμπληρώνουν τα στοιχεία της ταυτότητας τους ή της πιστωτικής τους κάρτας, είτε θα έχουν αγοράσει ένα πάσο αξίας 10£, το οποίο θα απαιτεί την προσκόμιση της ταυτότητας τους στο εκάστοτε κατάστημα.
 
Την ίδια στιγμή, οι πάροχοι internet θα έχουν την δυνατότητα – υποχρέωση να μπλοκάρουν ιστοσελίδες, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τον παραπάνω κανονισμό, αλλά και ιστοσελίδες, των οποίων το περιεχόμενο μπορεί να θεωρηθεί ως «εξτρίμ πορνογραφία», βάσει του ποινικού κώδικα, ανεξαρτήτως με την «Επιβεβαίωση Ηλικίας».
 
Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, ο νόμος αυτός είναι απαραίτητος, καθώς «αυτή τη στιγμή, παιδιά και έφηβοι μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση και να καταναλώσουν πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο, ενώ στοιχεία υποδεικνύουν ότι η πρόσβαση στο πορνό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών και τα παιδιά πιθανώς δεν είναι δεόντως ενημερωμένα, ώστε να πάρουν αποφάσεις βάσει των πιθανών επιπτώσεων. Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να μεσολαβήσει, για να βεβαιώσει ότι εκείνοι που κερδίζουν από την διαδικτυακή πορνογραφία, το κάνουν με υπεύθυνο τρόπο».
 
Ωστόσο, παρά τον στόχο της νομοθεσίας, μεγάλη μερίδα των βρετανών θεωρούν ότι τα κόστη θα είναι μεγαλύτερα από τα οφέλη της. Για αρχή, κανένας δεν θέλει να καταγράφονται οι επισκέψεις του σε πορνογραφικές ιστοσελίδες, ειδικά όταν ξέρει ότι αυτό που θα μείνει δεν είναι απλά τα δημογραφικά του χαρακτηριστικά ή έστω μόνο το όνομα του, αλλά τα απόλυτα μοναδικά στοιχεία της ταυτότητας ή της κάρτας του.
 
Επιπλέον, το κόστος δεν έχει να κάνει μόνο με την – κατά πολλούς – παραβίαση προσωπικών δεδομένων των χρηστών, αλλά με το γενικότερο οικονομικό κόστος. Γνωρίζουμε ήδη ότι η δημιουργία του απαιτούμενου λογισμικού θα κοστίσει στο βρετανικό κράτος περίπου 4,45 εκατομμύρια λίρες, ενώ στην πρόταση του νόμου δεν περιλαμβάνεται κάποιος υπολογισμός για το ποιο θα είναι το κόστος της εφαρμογής του λογισμικού «Επιβεβαίωσης Ηλικίας» για τους παρόχους διαδικτυακού πορνογραφικού υλικού, αλλά και του λογισμικού ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας για τους παρόχους internet.
 
Στην όλη νομοθεσία, ωστόσο, υπάρχει ένα παραθυράκι, αφού η «Επιβεβαίωση Ηλικίας» αφορά μόνο τις πορνογραφικές ιστοσελίδες, των οποίων οι κεντρικοί πάροχοι βρίσκονται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: από τη μία ότι ο νόμος αποτελεί λίγο πολύ μία τρύπα στο νερό και από την άλλη ότι οι βρετανοί μπορούν να συνεχίσουν να πλοηγούνται σε πορνογραφικές ιστοσελίδες ανενόχλητοι – και αχαρτογράφητοι -, αρκεί αυτές να έχουν τη βάση τους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
 
Η Βουλή των Λόρδων, πάντως, έχει δώσει ήδη το πράσινο φως για την επικύρωση του νόμου, ο οποίος αναμένεται πως θα ενταχθεί στον κώδικα μέσα στο ερχόμενο Πάσχα.
 
Πηγή: Athens Voice
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:17