search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:59
MENU CLOSE

Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία μετά την πανωλεθρία Μέι – Προθεσμία 72 ωρών για το plan B

15.01.2019 20:21
Μέι για νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το Brexit στις αρχές Ιουνίου - Media

 

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Βρετανία μετά την συντριβή της Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit με 432 βουλευτές να ψηφίζουν κατά και μόλις 202 υπέρ. Πρόκειται για τη βαρύτερη κοινοβουλευτική ήττα οποιασδήποτε βρετανικής κυβέρνησης, αφού οι βουλευτές απέρριψαν τη συμφωνία για το Brexit με προβάδισμα 230 ψήφων, γράφει ο βρετανικός Guardian. Πρόταση μομφής, η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη, κατέθεσε ήδη ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σαν άμεσο επόμενο βήμα, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μέσα σε τρεις ημέρες ένα plan B, επιδεχόμενο τροποποιήσεις.

Η συντριπτική ήττα που υπέστη η Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο προκαλεί πολιτική αναταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε άτακτη έξοδο από την ΕΕ ή ακόμη και σε αναστροφή της απόφασης του 2016 για το Brexit, γράφει το Reuters.

Οι εξελίξεις θα συζητηθούν από το πρωί της Τετάρτης σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέστρεψε νωρίτερα από το προγραμματισμένο στις Βρυξέλλες, από το Στρασβούργο όπου βρισκόταν.

Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι η Ευρώπη και η Βρετανία θα μπορούσαν να έχουν περαιτέρω συνομιλίες και να προσαρμόσουν τις θέσεις τους προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Μπορούμε να ανοίξουμε όλους τους φακέλους… Θα χρειαστεί να λάβουμε ενημερωμένες αποφάσεις με απόλυτη ηρεμία και να αποφύγουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Πρακτικά, οτιδήποτε είναι καλύτερο από μία έξοδο χωρίς συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά.

Η μομφή Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε άμεσα μομφή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να έρθει σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής ενώ μετά την απόρριψη του σχεδίου Μέι τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να δεχτεί ότι θα παραμείνει στην τελωνειακή Ένωση και ότι θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα των πολίτών της Ε.Ε., λέγοντας χαρατηριστικά ότι η εναλλακτική του Brexit χωρίς συμφωνία δεν υφίσταται.

Η πρόταση μομφής θα συζητηθεί την Τετάρτη.

Τουσκ: Ακυρώστε το!

Έκκληση στη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ακυρώσει το Brexit απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την απόρριψη του σχεδίου της για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μέσω Twitter ο Τουσκ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν μια συμφωνία είναι αδύνατη και κανείς δεν επιθυμεί (έξοδο) χωρίς συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;», υπονοώντας προφανώς την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Γιούνκερ: Ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας αυξήθηκε

Με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει: “Με λύπη παρακολουθώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας” στο βρετανικό κοινοβούλιο.

“Προτρέπω τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει”.

Επιπλέον, σε μια ανακοίνωση ο Γιούνκερ επισημαίνει ότι “ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί” με την απόρριψη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit επισημαίνοντας: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη”.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Η αναβολή του Brexit μέσω της παράτασης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που διευθετεί την αποχώρηση ενός κράτους μέλους, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι αποτελεί ένα αξιόπιστο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «μία παράταση πέραν της 29ης Μαρτίου είναι δυνατή, αλλά όχι πέραν της 30ής Ιουνίου, όταν θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Τη δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος που ζητούν οι φιλοευρωπαίοι και η αντιπολίτευση που θέλουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος, αλλά και αξιωματούχους που βλέπουν σε αυτό έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Είναι ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής αποκλείεται από την Τερέζα Μέι.

Μένει να διευκρινισθούν οι ερωτήσεις που θα ετίθεντο σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος: «Παραμονή στην ΕΕ ή σχέδιο Μέι; Ή έξοδος χωρίς συμφωνία;» Και όλα αυτά, χωρίς την εγγύηση ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα από το πρώτο.

Το Εργατικό Κόμμα θα υποστήριζε την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, εάν δεν λάβει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που επιδιώκει.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:57