search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:04
MENU CLOSE

Στην «πρέσα» το Ποτάμι- Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τη στάση του στη Συμφωνία

16.01.2019 06:31
Στην «πρέσα» το Ποτάμι- Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τη στάση του στη Συμφωνία  - Media

 

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επίτευξη πλειοψηφίας 151 βουλευτών στην σημερινή  ψηφοφορία για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση καθώς 5 εκ των βουλευτών που προτίθεται να ψηφίσουν (πέραν των 145 του ΣΥΡΙΖΑ και της συνεργαζόμενης Κατερίνας Παπακώστα) έχουν πλέον τοποθετηθεί και δημόσια για τη στάση που θα τηρήσουν. Μετά τον Παπαχριστόπουλο και τον Ζουράρι από τους ΑΝΕΛ – των οποίων η θέση ήταν γνωστή εδώ και καιρό και την επαναβεβαίωσαν και τις τελευταίες μέρες, χθες ύστερα από μήνες σεναρίων και φημών, τη στήριξή της στην κυβέρνηση επιβεβαίωσε και η Έλενα Κουντουρά, το ίδιο και ο Βασίλης Κόκκαλης. Οι δύο τελευταίοι διαγράφηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Τέλος και ο Σπύρος Δανέλλης, όπως αναμενόταν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παραβιάζοντας την κομματική πειθαρχία που έθεσε το «Ποτάμι», το οποίο τον διέγραψε.

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην Συμφωνία των Πρεσπών και το αν εκεί επιτυγχάνεται η πλειοψηφία των 151. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το όριο των 151 βουλευτών τουλάχιστον, εκτιμώντας ότι μπορεί ο αριθμός αυτός να ανέβει έως το 153 ή και παραπάνω αν υπάρξει κάποια έκπληξη. Ωστόσο η εικόνα αυτή πλέον θολώνει μετά τα «νερά» που κάνει το Ποτάμι τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου το Ποτάμι

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν θέσει το Ποτάμι στο μικροσκόπιο και παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του και τις διακυμάνσεις στη ρητορική του, ενώ παρακολουθούν και τις πιέσεις της ΝΔ στη Σεβαστουπόλεως.

Πάντως παραμένουν αισιόδοξοι για την τελική στάση που θα κρατήσει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, εκτιμούν δηλαδή ότι στο τέλος θα κινηθεί στη βάση των αρχών και αξιών και κατ’ επέκταση με βάση την προοδευτική φυσιογνωμία του, την οποία δεν μπορεί να παραγνωρίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε σχέση με τα όσα ακούγονται για τις έσωθεν και έξωθεν πιέσεις που υφίσταται τις τελευταίες μέρες το Ποτάμι και τα σενάρια για τη στάση που θα τηρήσει, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι «η πολιτική θα κερδίσει τη συναλλαγή».

Άλλωστε η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως για το Ποτάμι θα είναι μεγάλο πλήγμα για το προοδευτικό του προφίλ, η υπαναχώρηση από τη στάση που έχει εκφράσει δημόσια. Κι επιπλέον θεωρούν ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση από τον κόσμο που το ακολουθεί, είτε πρόκειται για στελέχη, είτε για ψηφοφόρους κλπ. 

Οι χθεσινές τοποθετήσεις των δύο ευρωβουλευτών του Ποταμιού υπέρ της Συμφωνίας δεν πέρασαν απαρατήρητες και θεωρούνται ένα τέτοιο δείγμα πίεσης. Ο Γιώργος Γραμματικάκης δήλωσε ότι η συμφωνία είναι θετική και εκτίμησε ότι ενδεχόμενη ακύρωση της θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα. Σε ποιο αιχμηρό ύφος ο Μίλτος Κύρκος δήλωσε ότι «το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών», η οποία έγινε πολύ καλύτερη μετά τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν στα Σκόπια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως στην κυβέρνηση δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια τις αμέσως επόμενες μέρες. Αντιθέτως θα στοχεύσουν στο δίλημμα Θεοδωράκη ταυτίζοντας τη δημόσια εκπεφρασμένη θέση του Ποταμιού υπέρ της Συμφωνίας  με την μόνη προοδευτική επιλογή, η οποια συμβαδίζει τόσο με το εθνικό συμφέρον όσο και με την πολιτική φυσιογνωμία του. Στον αντίποδα αναμένεται να κριτικάρουν τυχόν υπαναχώρηση ως εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων.

Το δίλημμα του Σταύρου Θεοδωράκη

Υπενθυμίζεται πως οι μέχρι τώρα υπολογισμοί για τη συγκέντρωση πλειοψηφίας 151 και άνω βασίζονταν στο δεδομένο ότι 4 βουλευτές του Ποταμιού θα υπερψήφιζαν τη Συμφωνία, καθώς δημόσια εξέφραζαν θετική στάση: ο Σπύρος Δανέλλης που ήδη διαγράφηκε και οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης. Τη Συμφωνία θα καταψηφίσουν οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς. Οι τελευταίοι φαίνεται να πιέζουν για αλλαγή στάσης και των υπολοίπων φέρνοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη προ του διλήμματος να στηρίξει τη Συμφωνία ή να διαφυλάξει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Με δεδομένο ότι οι Αμυράς και Ψαριανός κλίνουν σταθερά προς τη ΝΔ (και κυρίως φέρονται  να συζητούν προεκλογική συνεργασία) ουσιαστικά φαίνεται να λειτουργούν ως μοχλός πίεσης της ΝΔ προς το Ποτάμι ώστε να μην υπερψηφίσει τη Συμφωνία κι έτσι η κυβέρνηση να περάσει κάτω από τον πήχη των 151.

Χθες, το Ποτάμι φάνηκε πιο έντονα η αμφιταλάντευση του Ποταμιού καθώς από τη μία διέρρεαν πληροφορίες για το ενδεχόμενο να επιλέξει την αποχή στην ψηφοφορία για την Συμφωνία, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς, το πρωί σε δηλώσεις του άφηνε ανοιχτό να επανεξεταστεί η στάση του κόμματος μετά την εξέλιξη με την στήριξη Δανέλλη στην κυβέρνηση αλλά το βράδυ στην ομιλία του προσέθετε μία ακόμη «πινελιά» ότι δηλαδή «θα πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον». Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην ομιλία του το μεσημέρι δεν άνοιξε τα χαρτιά του ως προς το τι θα πράξει το κόμμα του στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και περιορίστηκε στα της ψήφου εμπιστοσύνης και τον σχολιασμό της στάση του Δανέλλη.

Βούτσης: 151 για ισχυρή Συμφωνία

Πάντως, στην περίπτωση που η Συμφωνία δεν συγκεντρώσει 151 ψήφους, αυτή  περνάει και με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων – κάτι που φαίνεται να επιδιώκει η ΝΔ η οποία δεν επιθυμεί  να «κληρονομήσει» την καυτή πατάτα, αλλά ούτε θέλει να περάσει το μήνυμα ότι ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα ανεμπόδιστα. Από την άλλη πολιτικά δεν είναι αυτό που επιθυμεί ο Τσίπρας.

Ενδεικτική ήταν και η χθεσινή αναφορά του Νίκου Βούτση κατά την κουβέντα που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες:

«Η συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν είναι υποχρέωση εκ του Συντάγματος, θα πρέπει να περάσει με 151 ψήφους για να είναι ισχυρή, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς τους διεθνείς οργανισμούς» είπε. Και συμπλήρωσε: «Στην περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές κανείς από τους διεθνείς οργανισμούς δεν πρόκειται να θέσει θέμα μη ισχύος, αλλά καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει, γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία»

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:04