search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:30
MENU CLOSE

«Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο»

17.02.2012 10:44
«Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» - Media

«Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» αφηγούνται μια συγκινητική ιστορία συλλογικότητας με αφορμή ένα ταξίδι στην Τανζανία που δεν θα γίνει ποτέ. Βαθιά αισιόδοξη και έντονα πολιτικοποιημένη η νέα ταινία του Γαλλοαρμένιου Robert Guédiguian ξεκινάει με είκοσι απολύσεις για να καταλήξει στον ορισμό της αλληλεγγύης.

«Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» αφηγούνται μια συγκινητική ιστορία συλλογικότητας με αφορμή ένα ταξίδι στην Τανζανία που δεν θα γίνει ποτέ. Βαθιά αισιόδοξη και έντονα πολιτικοποιημένη η νέα ταινία του Γαλλοαρμένιου Robert Guédiguian ξεκινάει με είκοσι απολύσεις για να καταλήξει στον ορισμό της αλληλεγγύης. Χωρίς καμία διάθεση εξωραϊσμού αλλά με πίστη στη δύναμη των ενωμένων ανθρώπων, το νήμα της ιστορίας μπερδεύει γλυκά τους ήρωες σε ένα ηλιόλουστο και καλοκαιρινό παραλίγο εφιάλτη με την καλοσύνη να επιβάλλεται στο τέλος. Ο πολυβραβευμένος, γεννημένος στη Μασσαλία σκηνοθέτης εμπνέεται από το ποίημα του Victor Hugo «Καλοί που είν’ οι φτωχοί» και θίγει τις αξίες μιας κοινωνίας σε κρίση σε μια επίκαιρη και γεμάτη θετικά μηνύματα ταινία, ενώ μερικά σφηνάκια ελληνικότατου κονιάκ που καταναλώνονται στην ταινία μας κερνάνε μια ξεχασμένη, συγκινητική αλήθεια: οι ενωμένοι άνθρωποι, δεν είναι ποτέ νικημένοι .

Σύνοψη

Παρόλο που έχει χάσει τη δουλειά του πρόσφατα, ο Michel ζει ευτυχισμένος με την γυναίκα του Marie-Claire. Το ζευγάρι είναι ερωτευμένο για πάνω από τριάντα χρόνια. Τα παιδιά και τα εγγόνια τους τους δίνουν χαρά, όπως και οι καλοί φίλοι που τους περιβάλλουν. Είναι και οι δύο περήφανοι για τους πολιτικοποιημένους αγώνες και τις ηθικές αξίες τους.  Όμως, αυτή η ευτυχία θα διαταραχθεί από δύο οπλισμένους νεαρούς που θα τους επιτεθούν βίαια και θα αρπάξουν τα χρήματα που τους δώρισαν οι φίλοι τους για ένα ταξίδι στο Κιλιμάντζαρο. Το σοκ γίνεται μεγαλύτερο όταν ανακαλύπτουν ότι την επίθεση την είχε οργανώσει ο Christophe, ένας πρώην συνάδελφος του Michel, που απολύθηκε την ίδια μέρα με εκείνον. Τα πράγματα μπλέκουν κι άλλο, αφού ο Christophe μεγαλώνει μόνος του τα δύο μικρά αδέρφια του.

Trivia/Fun Facts:

– Η ηθοποιός Ariane Ascaride  που υποδύεται στην ταινία την Marie-Claire, τη γλυκιά και αποφασιστική σύζυγο του Michel,  είναι στην πραγματικότητα η σύζυγος και μούσα του Guédiguian. Το γεγονός ότι το ζευγάρι γνωρίστηκε στο πανεπιστήμιο δίνει στην τρυφερή σκηνή όπου ο Michel εκφράζει δημοσίως τον έρωτα του μετά από 30 χρόνια στην Marie-Claire, μια αν μη τι άλλο, προσωπική διάσταση.

– Γενικά, ο Γαλλοαρμένιος σκηνοθέτης συνηθίζει να δουλεύει με τους ίδιους ηθοποιούς που τυχαίνει να είναι και στενοί του φίλοι. Ακούγεται λογικό και απόλυτα συνεπές με το μήνυμα της νέας του ταινίας: όταν είναι μαζί, οι άνθρωποι τα καταφέρνουν πάντα.

– Το τραγούδι «Les neiges du Kilimanjaro» ή απλώς «Kilimanjaro», που κυκλοφόρησε το 1966 και που εκτός από τον τίτλο το ακούμε και στην ταινία, ήταν η πρώτη διεθνής επιτυχία του Pascal Danel ο οποίος το έχει εκτελέσει σε 5 ακόμα γλώσσες μεταξύ των οποίων και στα ιαπωνικά!

Credits:

Σκηνοθεσία: Robert Guédiguian

Σενάριο: Jean-Louis Milesi, Robert Guédiguian

Παραγωγή: Robert Guédiguian

Φωτογραφία: Pierre Milon (Afc)

Μοντάζ: Bernard Sasia

Κοστούμια: Juliette Chanaud

Πρωταγωνιστούν: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan, Maryline Canto, Grégoire Leprince-Ringuet

Διάρκεια: 90’

Από 8 Μαρτίου στους κινηματογράφους

Επίσημο site: http://diaphana.fr/film/les-neiges-du-kilimandjaro

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:30