search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:42
MENU CLOSE

ΥΠΟΙΚ: Καμία μεταβίβαση ακινήτου του δημοσίου δεν έχει γίνει στο υπερταμείο

16.01.2019 12:04
Άνοιξε η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 - Media

 

Καμία μεταβίβαση ακινήτου του Δημοσίου δεν έχει γίνει έως σήμερα στο υπερταμείο, ενώ το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κ.λπ.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τη «χθεσινή δήθεν αποκάλυψη εθνικού σκανδάλου από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μανιάτη, η οποία σχετίζεται με τα μνημεία και την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο), την οποία ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων της ίδιας λογικής».
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, μία απλή ανάγνωση του εγγράφου της παρέμβασης που άσκησε η ΕΕΣΥΠ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, επιβεβαιώνει και για κάποιον που δεν γνωρίζει νομικά, ότι δεν εκφράζει κάποια άποψη, μόνο τάσσεται υπέρ των θέσεων του Δημοσίου.

Προσθέτουν δε, ότι ούτε στο κείμενο του νόμου της ΕΕΣΥΠ (άρθρα 196 και 209 του ν. 4389/2016), ούτε στην υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο ( ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018), γίνεται λόγος για «αυτόματη» μεταβίβαση των ακινήτων. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για έναρξη διαδικασίας ελέγχου και ταυτοποίησης των ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών και τους συναρμόδιους φορείς, οι οποίες αφού ολοκληρωθούν, θα καταλήξουν στην τελική λίστα των ακινήτων που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Τα μη εξαιρούμενα ακίνητα και μόνον αυτά μπορούν να μεταβιβαστούν (με μεταγραφή και όχι αυτόματα) στην θυγατρική εταιρεία του υπερταμείου, δηλαδή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου.

Και καταλήγουν πως επί της ουσίας αυτό που συμβαίνει είναι ότι, κατόπιν κλήσης της από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η ΕΕΣΥΠ παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει και η ίδια ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστεί και ότι το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κ.λπ. από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ. Ενώ, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:41