22/01/2020 01:15:36
18.1.2019 / ΜΙΧAΛΗΣ ΧΑΡΙAΤΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2056 στις 17/1/2019

Πόλωση χωρίς όριο - Στην υψηλή ένταση ποντάρει όλα της τα ρέστα η Ν.Δ.

Πόλωση χωρίς όριο - Στην υψηλή ένταση ποντάρει όλα της τα ρέστα η Ν.Δ.  - Media

Στην «τοξική πόλωση» επενδύει η Ν.Δ. καθώς το... παράθυρο ευκαιρίας της ψήφου εμπιστοσύνης έκλεισε πριν καν ανοίξει μεταφέροντας, πλέον, τη μάχη στο μέτωπο του «Μακεδονικού», όπου θεωρεί ότι διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να τηρεί θεσμική στάση όσον αφορά τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ακόμη και κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν καταδίκασαν τις προσωπικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών σε βουλευτές που φέρονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Αλλά και όπου υπήρξε καταδίκη συνοδεύτηκε με «ναι μεν, αλλά», κίνηση που κάθε άλλο παρά αποθαρρύνει τους φανατικούς από το να συνεχίσουν και να κλιμακώνουν τις επιθετικές κινήσεις.

Απαρατήρητο δεν πέρασε επίσης το γεγονός ότι ένα από τα επιχειρήματα που είχαν δεσπόζουσα θέση στην ομιλία του Μητσοτάκη κατά την έναρξη της διαδικασίας στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «άκουγε» στο όνομα Σπαντιδάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμήθηκε τον χουντικό στρατηγό αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το... εντυπωσιακό με τη συγκεκριμένη αναφορά δεν είναι στην έκρηξη του πρωθυπουργού, αλλά το ότι όσοι παρακολουθούν στενά τα social media είδαν τον συγκεκριμένο συσχετισμό να κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο. Εάν ο λογογράφος του προέδρου της Ν.Δ. δεν έψαξε ατάκες στο Twitter και στο Facebook σε μια προσπάθεια να πιάσει τον παλμό του κόσμου, τότε δικαίως πολλοί αναρωτιούνται, εντός και εκτός των διαδρόμων της Βουλής, εάν στην Πειραιώς υπάρχει έλλειψη επιχειρημάτων.

 

Τύμπανα πολέμου

Γεγονός είναι πάντως ότι η Ν.Δ. επενδύει σε πολύ υψηλούς τόνους, σχεδόν χτυπώντας τα τύμπανα του πολέμου με την κυβέρνηση. Γεγονός είναι επίσης ότι, αν και (ξανά)μάθαμε τον όρο περί «κυβέρνησης - κουρελούς» η αξιωματική αντιπολίτευση αποφεύγει, επί της ουσίας, να τοποθετηθεί σχετικά με το τι θα κάνει σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από τη Βουλή και η ίδια είναι στην κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης, που ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξής του από τον Νίκο Χατζηνικολάου, λίγο - πολύ είπε ότι τα χέρια του θα είναι δεμένα, και ίσως εκεί να είναι η εξήγηση γιατί το τι εκπέμπει ή δεν εκπέμπει το «γαλάζιο» στρατόπεδο για την επόμενη μέρα.

«Από τη στιγμή που η συμφωνία αυτή θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή και θα κυρωθεί ταυτόχρονα ή λίγες μέρες μετά το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ. Έγινε. Μπήκαν. Δεν ξεμπαίνουν μετά» τόνισε ο Μητσοτάκης. Θέλοντας, ωστόσο, να στείλει ένα μήνυμα πρόσθεσε:

«Την επόμενη μέρα, όμως, δεν μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν πρόκειται ποτέ να ακούσετε από τα δικά μου χείλη “καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα μας”. Αυτό δεν θα το ακούσετε την επόμενη μέρα. Η δε πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία πορεία μακρά και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό με το αν τα Σκόπια επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα – και νομίζω ότι ήμουν πολύ συγκεκριμένος».

Επί της ουσίας μπορεί ο βασικός στόχος της Ν.Δ. να είναι η αποτροπή της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή, ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Μητσοτάκης, αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος του, κάτι τέτοιο δημιουργεί μη αναστρέψιμα δεδομένα.

«Έτσι και ψηφιστεί τελικά η συμφωνία, δημιουργείται μια κατάσταση που δεν αναστρέφεται. Μετά την ψήφιση της συμφωνίας καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θα είναι σε θέση να την ακυρώσει. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Κώστα Καραμανλή, τομεάρχη Υποδομών και βουλευτή Σερρών της Ν.Δ., στην ομιλία του στη Βουλή.

«Εμείς στη Ν.Δ. και δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το κρύψουμε αυτό από τον ελληνικό λαό: Αν κυρωθούν οι Πρέσπες από την ελληνική Βουλή, αυτό θα δεσμεύσει απόλυτα τη χώρα μας στο μέλλον. Καμία χώρα δεν μπορεί μονομερώς να αλλάζει τα συμφωνημένα και να καταργήσει μια διακρατική συμφωνία. Άλλωστε το έχει φροντίσει η ίδια η κυβέρνηση αυτό. Η ίδια η συμφωνία προβλέπει μέσα στο κείμενό της ότι οι διατάξεις της είναι αμετάκλητες» πρόσθεσε ο Καραμανλής.

 

«Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

Κατά τα λοιπά η Ν.Δ. φαίνεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει είτε θέτοντας ζητήματα νομιμοποίησης των κοινοβουλευτικών επιτροπών είτε βλέποντας πιο μακριά στο ζήτημα της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Από το τραπέζι, σύμφωνα με τα «γαλάζια» στελέχη, δεν έχει φύγει ούτε το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό της όπλο, αυτό της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Αν και φαντάζει οξύμωρο αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση η Ν.Δ. να επιλέξει τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική οδό...

Οι «γαλάζιοι», πάντως, με το βλέμμα στη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, ήδη κάνουν λόγο για αντικοινοβουλευτικές πρακτικές, τονίζοντας πως η Ν.Δ. με τον θεσμικό της ρόλο ως αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής.

«Η κυβέρνηση, που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας» επισημαίνουν από την Πειραιώς.

«Αν αυτό, ωστόσο, επιχειρηθεί θα είναι κατά κυριολεξία ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Γι’ αυτό η Ν.Δ. το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν» τονίζουν από το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της Ν.Δ., «σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών. Με απλά λόγια το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.