28/09/2020 02:05:19

Το Ποτάμι: Ο Ψαριανός απειλεί με αποχώρηση, ο Αμυράς καταψηφίζει και ο Λυκούδης έτσι και έτσι 

Το Ποτάμι: Ο Ψαριανός απειλεί με αποχώρηση, ο Αμυράς καταψηφίζει και ο Λυκούδης έτσι και έτσι  - Media

 

Για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, αποφασίζει σήμερα το Ποτάμι, με τις αντοχές του να δοκιμάζονται. Σταύρος Θεοδωράκης και οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος δεν εμφανίζουν ενιαία στάση στο θέμα της Συμφωνίας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το Ποτάμι άφησε με σημερινές του δηλώσεις ο Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος είπε: «Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να στηρίξει, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;» ανέφερε.

Μιλώντας γενικότερα για τη στάση που αναμένεται να κρατήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού κατά την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ψαριανός παραδέχτηκε ότι το Ποτάμι δεν κατάφερε να έχει κοινή γραμμή, ενώ εκτίμησε ότι «ο Σταύρος και ο Μαυρωτάς θα την ψηφίσουν τη συμφωνία και ο Λυκούδης φαίνεται ότι πάει για αποχή ή παρών».

«Δεν σημαίνει a priori ότι θα φύγουμε με τον Αμυρά. Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς πολιτικό συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μια τέτοια κίνηση εκθέτει τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Ποταμιού», δήλωσε στο Θέμα 104,6.

Σε άλλη ερώτηση για την άποψή του εάν ο Στ. Θεοδωράκης υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ψαριανός απάντησε «διαφωνώ κάθετα, είναι ένα περιστατικό που θα ήθελα να αποφύγουμε να κάνει ο Σταύρος τα ρεπό του Καμμένου».

«Δεν είναι μια κυβέρνηση παντός καιρού που ψηφίζει όσα στηρίζει; τι τους θέλει τους άλλους; Αν μερικοί από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίζουν μια κορυφαία πολιτική επιλογή, να φύγουν», πρόσθεσε και κατέληξε: «Εγώ θα πιέσω όσο μπορώ το Ποτάμι να μην ψηφίσει τη Συμφωνία, έχουμε να διαλέξουμε στο Μακεδονία σκέτο ή με το σύνθετη ονομασία. Θα προτιμούσα το «νέα» και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό».

Ο Γιώργος Αμυράς μιλώντας στην ΕΡΤ τάχθηκε κατά της συμφωνίας. «Αμφιβάλλω αν θα πάρουμε κάποια απόφαση, Έχω την αίσθηση ότι επιτέλους θα βρούμε έναν τρόπο να εκφραστούμε ενιαία. Αυτό πάει να γίνει τώρα. Αμυράς και Ψαριανός καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης έχουν μια θετική προσέγγιση. Ωστόσο, και οι τρεις έχουν κλονιστεί από αυτό που είδαμε χθες το βράδυ, δηλαδή να παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης μια κυβέρνηση με έναν τρόπο μη υγιή και κοινοβουλευτικό».

Αν το κόμμα αποφασίσει να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και εάν εκείνος (και ο Ψαριανός) θα ψηφίσει όχι, απάντησε: «Το κόμμα δεν θα πάρει απόφαση που θα επιβληθεί σε όλους τους βουλευτές. Όπως εγώ δεν μπορώ να επιβάλω την άποψή μου, στους συναδέλφους μου που το βλέπουν θετικά, έτσι και το αντίθετο. Δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Εμείς δεν έχουμε τέτοια στο Ποτάμι. Θα αναμετρηθεί ο καθένας με τη συνείδησή του και θα ψηφίσει αναλόγως».
«Απόψε δεν θα πάρουμε απόφαση για το αν το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Αν τη στηρίζει, τη στηρίζει το μισό Ποτάμι», υπογράμμισε.

«Το Ποτάμι τοποθετήθηκε χθες μέσω του Σταύρου Θεοδωράκη και είπε ότι ο λόγος πρέπει να δοθεί στον ελληνικό λαό. Εγώ θα έλεγα εκλογές εδώ και τώρα», ανέφερε -μεταξύ άλλων- στη συνέχεια ο κ. Αμυράς. Διευκρίνισε ότι ακόμη κι αν οι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας, «εγώ δεν θα νιώθω πολύ άνετα», αλλά θα υπάρξει και επόμενη μέρα «την οποία θα πρέπει να δούμε».

Σήμερα ο Σπύρος Λυκούδης ουσιαστικά είπε ότι δεν θα πάρει γραμμή από το Ποτάμι, απέκλεισε να καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, δεν είπε όμως ότι θα ψηφίσει και υπέρ.

Όπως άφησε να εννοηθεί μιλώντας στον ΣΚΑΙ είναι πιο πιθανά τα σενάρια είτε της αποχής από την ψηφοφορία, γεγονός που σχεδόν ισούται με «ναι» καθώς μειώνει τον αριθμό των απαιτούμενων ψήφων, είτε το «παρών».

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού συνεδριάζει στις 18.00. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.