22/01/2020 01:16:03

Τουρκία: Απέλαση Ολλανδής δημοσιογράφου υπό το φόβο σχέσεων με τη τζιχάντ

Τουρκία: Απέλαση Ολλανδής δημοσιογράφου υπό το φόβο σχέσεων με τη τζιχάντ - Media

 

Επικαλούμενη «λόγους ανησυχίας που αφορούν την ασφάλεια», η Τουρκία αποφάσισε την απέλαση δημοσιογράφου από την Ολλανδία, η οποία εργάζεται για την μεγαλύτερη καθημερινή οικονομική εφημερίδα της χώρας της, την Het Financieele Dagblad.

Ο λόγος για την 31χρονη Ανς Μπέρσμα, η οποία είδε άρον άρον την πόρτα της «έξόδου» όταν και ζήτησε από γραφείο μετανάστευσης στην Κωνσταντινούπολη να παρατείνει τη διάρκεια της βίζας της. Αντ’ αυτού, συνελήφθη, σύμφωνα με την εφημερίδα για την οποία εργάζεται. «Και ξαφνικά βρίσκεσαι μέσα σε ένα αεροπλάνο επιστρέφοντας για την Ολλανδία. Κηρύχθηκα «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στην Τουρκία», ανέφερε στο λογαριασμό της στο Twitter η δημοσιογράφος.

Ο διευθυντής του εντύπου Γιαν Μπόνγιερ χαρακτήρισε την απέλασή της «κατάφωρη παραβίαση της ελευθεροτυπίας». «Η Ανς έκανε τη δουλειά της με σύνεση και υπευθυνότητα…είναι εξαιρετικά θλιβερό οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ειρηνικά», έγραψε στην εφημερίδα.

Από την τουρκική πλευρά όμως και δια στόματος του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, η σύλληψη έγινε με αφορμή πηγές της αστυνομίας που έκαναν λόγο για διασυνδέσεις της δημοσιογράφου με την τρομοκρατική οργάνωση Μέτωπο αλ-Νόσρα, η οποία έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα. Ο Φαχρετίν Αλτούν -περί ου ο λόγος- πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν εξέτασε την αξιοπιστία της πληροφορίας των ολλανδικών αρχών αλλά έλαβε το προληπτικό μέτρο της απέλασης της Μπέρσμα.

Η Τουρκία, η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε φυλακίσεις δημοσιογράφων, βρίσκεται στην 157η θέση από τις 180 χώρες στην λίστα της παγκόσμιας ελευθεροτυπίας για το 2018 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Η Ολλανδία και η Τουρκία βελτίωσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις έπειτα από το 2017, έτος στο οποίο η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στους τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία με στόχο τους τουρκικής καταγωγής Ολλανδούς για το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα του Απριλίου 2017.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.