search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:10
MENU CLOSE

Ο «Φόντακας» του Ολυμπιακού, Γιώργος Σιδέρης, «αποκαλύπτεται» μέσα από τη σειρά «Θρύλοι των γηπέδων», στο COSMOTE HISTORY HD

17.01.2019 15:56
Ο «Φόντακας» του Ολυμπιακού, Γιώργος Σιδέρης, «αποκαλύπτεται» μέσα από τη σειρά «Θρύλοι των γηπέδων», στο COSMOTE HISTORY HD - Media

 

Στον «Φόντακα» του Ολυμπιακού, Γιώργο Σιδέρη, είναι αφιερωμένο το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Θρύλοι των γηπέδων», σε παραγωγή COSMOTE TV, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιάνη (Παρασκευή 18/1, 21.00). Σε μία σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής διηγείται τη ζωή του, από την εποχή που ως έφηβος δούλευε στις γειτονιές του Ρέντη για να φτάσει να καθιερωθεί ως ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού. Άνθρωποι που βρέθηκαν στο γήπεδο μαζί του, είτε ως συμπαίκτες είτε ως αντίπαλοι, «μοιράζονται» τις ιστορίες τους, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ένδοξη διετία 1965-1967, όταν, με την καθοδήγηση του Ούγγρου προπονητή Μάρτον Μπούκοβι, ο κορυφαίος σκόρερ κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που πήρε μεταγραφή σε ξένη ομάδα. Στο επεισόδιο συμμετέχει η Φωτεινή Βελεσιώτου ερμηνεύοντας ένα αγαπημένο λαϊκό τραγούδι της εποχής.

Τα 13 ωριαία επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένα στους σπουδαίους Έλληνες παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Μίμη Δομάζο, Ηλία Υφαντή, Γιώργο Κούδα, Κώστα Νεστορίδη, Νίκο Σαργκάνη, Τάκη Λουκανίδη, Σταύρο Σαράφη, Βασίλη Χατζηπαναγή, Θωμά Μαύρο, Ντίνο Κούη, Μίμη Παπαϊωάννου, Γιώργο Σιδέρη και Αντώνη Αντωνιάδη, και παρουσιάζουν, μέσα από συνεντεύξεις, αφηγήσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό, σημαντικές στιγμές της ζωής και της πορείας τους στους συλλόγους που «υπηρέτησαν». Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 18.00.

Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD ξεχωρίζει, ακόμα, το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «1912-1922: Η δεκαετής εξόρμηση της Ελλάδας», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV. Το επεισόδιο, με τίτλο «Ο Εθνικός Διχασμός», «ρίχνει φως» στα αίτια της σύγκρουσης ανάμεσα στον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον βασιλιά Κωνσταντίνο γύρω από την είσοδο της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και τις τραγικές συνέπειες που αυτή είχε στην πολιτική ζωή της χώρας (Σάββατο 19/1, 21.00).

 

Επίσης, με το πέμπτο επεισόδιο: «Δικαιοσύνη και πολιτεία», επιστρέφει η σειρά ντοκιμαντέρ «Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι – Γέφυρες γνώσης», σε παραγωγή COSMOTE TV, για το έργο των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και την επιρροή τους στον σύγχρονο κόσμο. Κάνοντας μία αναδρομή στις ιδέες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων για τη δικαιοσύνη και την αξία των νόμων, το νέο επεισόδιο της εβδομάδας διερευνά τον ρόλο των ιδεών αυτών σε μία εποχή όπου οι δημοκρατίες φαίνεται να απειλούνται (Τρίτη 22/1, 22.00). Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 17.00.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φράσεις με ιστορία», σε παραγωγή COSMOTE TV, αποκαλύπτει και εξηγεί, με τη βοήθεια ακαδημαϊκών και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, τις ρίζες και το ιστορικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο γνωστών φράσεων, όπως «τα πάντα ρει», «mea culpa», «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», «ασκός του Αιόλου» κλπ. Τα δύο νέα επεισόδια της σειράς είναι αφιερωμένα στις εκφράσεις «Αποδιοπομπαίος τράγος» (Σάββατο 19/1, 20.50) και «Μήλον της Έριδος » (Κυριακή 20/1, 20.50).

Στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος «Ιστορίες σε άσπρο-μαύρο» με επίκεντρο πρόσωπα που άφησαν το δικό τους στίγμα στο χώρο της φωτογραφίας, του κινηματογράφου και της σκηνοθεσίας παρουσιάζεται ο κορυφαίος Γερμανοπολωνός φωτογράφος και φιλέλληνας Γουόλτερ Λάσαλι, ο οποίος το 1964 κέρδισε το Όσκαρ Φωτογραφίας για την ταινία «Ζορμπάς», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη (Κυριακή 20/1, 21.00).

Την Τρίτη 22/1, στις 19.00 ξεχωρίζει, επίσης, το τέταρτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Τέχνη και πολιτισμοί», που μας ταξιδεύει σε 6 ηπείρους και 31 χώρες με στόχο να γνωρίσουμε περισσότερα από 500 έργα τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα από μία περιήγηση σε ναούς, εκκλησίες, τζαμιά και αρχαίους τόπους λατρείας, το επεισόδιο με τίτλο «Θεός και τέχνη» εξετάζει το επίμαχο θέμα της σχέσης τέχνης και θρησκείας.

Τέλος, κορυφαίοι στοχαστές και καλλιτέχνες αναλύουν τις έννοιες «Ιστορία» και «Μαθηματικά» στα δύο νέα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ του Κρις Μαρκέρ «Η κληρονομιά της γλαύκης», για την ανάδειξη της προσφοράς της αρχαίας Ελλάδας στον σύγχρονο πολιτισμό (Δευτέρα 21/1 & Τρίτη 22/1, 17.00).

 

Η ιστορία του Πειραιά “αναβιώνει” μέσα από τη “Μηχανή του Χρόνου, στο COSMOTE HISTORY HD

Την ιστορία και την εξέλιξη του λιμανιού του Πειραιά, από την αρχαιότητα μέχρι το 1900, «ξετυλίγει» το πρώτο από τα δυο μέρη του σχετικού αφιερώματος της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου», με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο COSMOTE HISTORY HD (Δευτέρα 21/1, 21.00).

Η έρευνα ξεκινάει από την περίοδο του Θεμιστοκλή, ο οποίος αποφάσισε να βασίσει τη δύναμη της Αθήνας στο ναυτικό και ναυπήγησε τριήρεις. Ο Πειραιάς έγινε ονομαστό εμπορικό και πολεμικό λιμάνι και η Αθήνα κατάφερε να γίνει η απόλυτη ναυτική υπερδύναμη της κλασικής αρχαιότητας. Το τέλος του αρχαίου Πειραιά ήρθε το 88 π.Χ., όταν ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας τον ισοπέδωσε, μετά από δύο χρόνια πολιορκίας.

Επίσης, η εκπομπή «ρίχνει φως» στα κρίσιμα χρόνια της επανάστασης του 1821, όταν στην περιοχή διαδραματίστηκε μία από τις πιο καθοριστικές μάχες της εποχής. Το μοναδικό στοιχείο που υπάρχει για την πορεία του Πειραιά από την αρχαιότητα μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας είναι το άγαλμα του Λέοντα, από το οποίο το λιμάνι έγινε γνωστό και ως «Πόρτο Λεόνε». Το άγαλμα εκλάπη από τον Βενετό καταστροφέα της Ακρόπολης Φραντσέσκο Μοροζίνι και σήμερα βρίσκεται στη Βενετία.

Η σύγχρονη ανάπτυξη του Πειραιά ξεκίνησε το 1835, όταν η Αθήνα έγινε η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Την περίοδο αυτή, ο Πειραιάς είχε μόνο 300 κατοίκους, οπότε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έφτασαν στην Αθήνα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Μεσογείου, εγκαταστάθηκαν εκεί. Μέσα σε μερικές δεκαετίες, κατάφεραν να αναμορφώσουν την περιοχή και να μετατρέψουν το λιμάνι στο σημαντικότερο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Ευαγγελία Μπαφούνη – Ιστορικός, Γιώργος Λεκάκης – Δημοσιογράφος, Στέφανος Μίλεσης – Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, Γιώργος Σταϊνχάουερ – Αρχαιολόγος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, Νότης Ανανιάδης – Δημοσιογράφος, ερευνητής,Δημήτρης Κρασονικολάκης – Αντιπρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, Γιάννης Γιαννιτσιώτης – Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Πολυχρονόπουλος – Πρώην Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Θεόδωρος Τσόντος – Πρόεδρος Αδελφότητος Κρητών «Ομόνοια» Πειραιά, Μαριάνθη Κοτέα – Ιστορικός των Πόλεων Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Βουγιουκλάκης – Μανιάτης, κάτοικος Πειραιά, Λήδα Παπαστεφανάκη – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σπύρος Φασούλας – Δικηγόρος, ιστορικός ερευνητής.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:09