search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:34
MENU CLOSE

Δύσκολη ισορροπία – Περίσκεψη στο ΚΙΝΑΛΛ για τυχόν υπερψήφιση των Πρεσπών από τον Θεοχαρόπουλο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2056
17/1/2019
19.01.2019 04:00
3221177.jpg

Σε «ασκήσεις ισορροπίας» επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ενόψει της ψήφισης στη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών. Η αμφιταλάντευση ανάμεσα στον πολιτικό ρεαλισμό και την κομματική πειθαρχία έχουν δημιουργήσει «περίεργο» κλίμα τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), παρά την εκπεφρασμένη θέση της προέδρου του Κινήματος Φώφης Γεννηματά για καταψήφιση της συμφωνίας.

Κατά τα φαινόμενα το βασικό πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών είναι η στάση του βουλευτή Επικρατείας της ΔΗΣΥ και προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος φέρεται να εξετάζει σοβαρά να πει το μεγάλο «ναι», κόντρα στη γραμμή του συμμαχικού σχήματος. Με άλλα λόγια, αποτελεί «αγκάθι» στα πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η στάση του Θεοχαρόπουλου σε ένα κομβικής σημασίας ζήτημα που παράγει συνέπειες και προκαλεί «τεκτονικές δονήσεις» στην πολιτική σκηνή.

Η στάση του, την ίδια στιγμή, προκαλεί διάφορες παρενέργειες στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη διατήρηση της κοινοβουλευτικής του δύναμης και την ομαλή σχέση μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πέρασε απαρατήρητη η θέση περί μη επιβολής κομματικής πειθαρχίας που εξέφρασε από τα ερτζιανά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.

«Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει πάρει δημοσίως, επανειλημμένως μάλιστα, θέση και έχει πει ότι περιμένει να έρθει η συμφωνία και να συναντηθεί με τα μέλη της ΚΠΕ της ΔΗΜΑΡ, όπου θα λάβει προφανώς υπόψη του και τα ζητήματα που έχει βάλει το Κίνημα Αλλαγής. Όταν έρθει η συζήτηση αυτή, που δεν είναι μακριά, σε μια ειδική συνεδρίαση που θα κάνει και η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, θα αποφασίσουμε όλοι μαζί. Έχουμε πει αυτή τη στιγμή ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, εγώ πιστεύω ότι θα κινηθούμε όλοι ενιαία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χρηστίδης.

Πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο, για το ίδιο ζήτημα τελείως διαφορετική θέση είχε εκφράσει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου. Όταν ρωτήθηκε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, περί κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Κεγκέρογλου είχε απαντήσει πως «ε, βέβαια θα υπάρξει. Η ΔΗΣΥ είναι ενιαία. Αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφασίσει κάτι, αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

 

Με το βλέμμα στο Ποτάμι

Από την άλλη πλευρά η Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Ποτάμι. Ιδίως μετά την «έξοδο» του Σπύρου Δανέλλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού καθώς και τα μηνύματα για κάθε άλλο παρά σαφή στάση που εκπέμπουν τα στελέχη του Ποταμιού σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το Κίνημα Αλλαγής, σε σχέση με το Ποτάμι, προσπαθεί να αντιληφθεί τι προτίθενται τελικά να πράξουν στη Σεβαστουπόλεως και, σε περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας από τους βουλευτές του Ποταμιού, να επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν πολιτικά την εξέλιξη αυτή, δεδομένου ότι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη είχε αποχωρήσει από το σχήμα του Κινήματος Αλλαγής το περασμένο καλοκαίρι, προτάσσοντας τη διαφωνία του για τις Πρέσπες.

 

Αποχώρηση Παπαγιαννάκη

Απαρατήρητη πάντως δεν πέρασε η αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, ο οποίος διαφωνεί με τη στάση του για τη στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η επί της αρχής διαφωνία μου με τη στάση του Κινήματος στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και οι πρόσφατες τοποθετήσεις στελεχών αλλά και της ίδιας της προέδρου για τους υποστηρικτές της συμφωνίας είναι δύο από τους λόγους» αναφέρει στην επιστολή του προς τη Γεννηματά ο υιός του Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

«Οι ανεπίτρεπτοι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες δεν αρμόζουν σε μια παράταξη που θέλει να λέγεται προοδευτική και προφανώς δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια διεύρυνσης του χώρου μέσω συναινέσεων. Η αλλαγή παραδείγματος απαιτεί τόλμη και ανοιχτούς ορίζοντες και όχι αποκλεισμούς, αφορισμούς και περιορισμό στα γνωστά και οικεία» πρόσθεσε ο Παπαγιαννάκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24