search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:18
MENU CLOSE

Οι προκλήσεις για το 2019

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2056
17-1-2019
21.01.2019 04:00
sp1701kina.jpg

 

Η Goldman Sachs προσεγγίζει την επενδυτική στρατηγική των ευρωπαϊκών μετοχών

Τις σημαντικότερες προκλήσεις που απασχολούν τους επενδυτές των ευρωπαϊκών μετοχών παρουσιάζει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της, αναφερόμενη στους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που φέρνει το 2019 για τις αγορές. Πόσο φθηνές είναι οι μετοχές, πού κατευθύνονται οι τοποθετήσεις των funds, τι κερδοφορία αναμένουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί παίκτες και άλλα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν επενδύσεις τη χρονιά που μόλις μπήκε.

1. Είναι οι ευρωπαϊκές αγορές πραγματικά φθηνές;

Η απάντηση της Goldman Sachs είναι πως συγκριτικά διαφαίνεται ένα θετικό σημείο. Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης και αναμένει ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe θα αυξηθεί κατά 9%, στις 375 μονάδες, τους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο αυτό το επίπεδο θα είναι χαμηλότερο από το επίπεδο που βρισκόταν ο δείκτης πριν από τρεις μήνες.

2. Πόσο αδύναμα θα είναι τα κέρδη των εταιρειών;

Η Goldman Sachs αναμένει ότι η αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2019 θα είναι 4% μόλις για τον δείκτη Stoxx Europe 600, πολύ χαμηλότερη από αυτήν που αναμένουν οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία έχουν αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο, δείχνουν ότι μπορεί κάλλιστα το επίπεδο των EPS να είναι πιο «επίπεδο» σε σχέση με πέρυσι, αποκλείοντας ωστόσο μια απότομη πτώση, καθώς αυτό συνέβη στην Ευρώπη μόνο σε περιόδους ύφεσης.

3. Πώς είναι τοποθετημένα τα funds;

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως από τον Μάρτιο σημειώνονται εκροές από τις ευρωπαϊκές μετοχές, επομένως οι τοποθετήσεις των διαχειριστών είναι πιο μειωμένες σε σχέση με το 2018. Ωστόσο, οι εκροές δεν είναι τόσο μεγάλες όσο το 2016 και δικαιολογούνται επίσης από την ασθενέστερη ανάπτυξη, αναφέρει.

4. Έφτασε η ώρα για τοποθετήσεις σε μετοχές «αξίας»;

Η απάντηση της G.S. είναι κατά βάση αρνητική. Όπως αναφέρει, οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δεν βοηθούν τις επενδύσεις σε assets «αξίας», ειδικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, η τράπεζα κρατά θετική στάση για τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης, όπως επίσης για τον τεχνολογικό κλάδο.

5. Πόσο ανησυχητικό είναι το επίπεδο μόχλευσης των ευρωπαϊκών εταιρειών;

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ήταν γενικά προσεκτικές στην επέκταση του ισολογισμού τους αλλά και τα spreads δανεισμού των εταιρειών έχουν διευρυνθεί. Η G.S. εξακολουθεί να προτιμάει τους ισχυρούς ισολογισμούς έναντι των εταιρειών με υψηλότερη μόχλευση.

6. Υπάρχει ανησυχία για την Κίνα;

Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας και η πρόσφατη απότομη επιβράδυνση που έστειλε τον δείκτη DAX αλλά και το καλάθι των μετοχών με έκθεση στην Κίνα σε bear market (δηλαδή πτώση μεγαλύτερη από 20% από το υψηλό τους) αποτελούν παράγοντα ανησυχίας, ωστόσο οι δασμοί θα κορυφωθούν το 2019 και έτσι θα ακολουθήσουν πολιτικές για τη σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος, προβλέπει η τράπεζα.

7. Θα επιλυθεί το θέμα του Brexit;

Βαριά ήττα υπέστη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας της συμφωνίας με την Ε.Ε. στο βρετανικό Κοινοβούλιο το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου. Οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν με 432 ψήφους το σχέδιο της συμφωνίας, ενώ 202 ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα η χώρα βρίσκεται σε θολά νερά, καθώς – όπως υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός – δεν υπάρχει εναλλακτική. Άμεσα κατέθεσε πρόταση μομφής ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία είναι πυκνές και οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα. Ωστόσο, η Goldman Sachs, ενώ παραδέχεται πως το οικονομικό σκηνικό παραμένει αδύναμο, κάτι τέτοιο θα ίσχυε ούτως ή άλλως ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Έτσι η επενδυτική τράπεζα δεν βλέπει περιθώρια ούτε για τις βρετανικές μετοχές ούτε για τον δείκτη FTSE 250 να διατηρήσει την ισχυρή υπεραπόδοσή του.

8. Αποτελεί η Ιταλία αγοραστική ευκαιρία;

Οι ιταλικές μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντικές εκπτώσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο η Goldman Sachs παραμένει επιφυλακτική για τη μεσογειακή χώρα και σημειώνει πως η Ιταλία είναι πιθανό να φλερτάρει με την ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, αλλά οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή των ιταλικών εισηγμένων δεν έχουν ακόμη μειωθεί σημαντικά.

Επιβράδυνση και όχι ύφεση για τις μεγάλες οικονομίες μέσα στο 2019

Aναφορικά με τις μεγαλύτερες οικονομίες (ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη) η αμερικανική επενδυτική τράπεζα μπορεί να μην βλέπει ύφεση μέσα στο 2019, ωστόσο εκτιμά ότι η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα κάνει χαμηλές πτήσεις το έτος που διανύουμε.

Όπως ανέφερε ο Peter Oppenheimer της Goldman Sachs από τη Φρανκφούρτη, «εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι δεν οδεύουμε προς μια ύφεση σε κάποια από τις μεγαλύτερες οικονομίες. Στο τέλος της περσινής χρονιάς υπήρχε μια βίαιη υποβάθμιση των προσδοκιών για τις ΗΠΑ κι ενώ υπήρξε σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και των χρηματοοικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ. Δεν βλέπουμε ύφεση, βλέπουμε όμως μια ιδιαίτερα σημαντική επιβράδυνση». Και πρόσθεσε ότι «οι αγορές είχαν προχωρήσει πολύ στην αποτίμηση μιας βαθύτερης επιβράδυνσης από αυτό που αναμέναμε».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:18