search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:49
MENU CLOSE

Έως το τέλος του έτους αλλάζει όψη το Μικρολίμανο

18.01.2019 12:42
Έως το τέλος του έτους αλλάζει όψη το Μικρολίμανο  - Media

 

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Μικρολίμανο, η οποία θα αλλάξει ριζικά την εικόνα όλης της περιοχής.

Οι βασικοί άξονες του έργου, με προϋπολογισμό ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνουν την κατεδάφιση υπαρχουσών παράνομων κατασκευών, προκειμένου να δημιουργηθεί ελεύθερη ζώνη για πεζούς δίπλα στη θάλασσα, μετακίνηση των τραπεζοκαθισμάτων σε άλλο σημείο του κοινόχρηστου χώρου και τη μετατροπή των οδών Ακτή Κουμουνδούρου και Ναυάρχου Βότση σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, μετά την απόφαση του υπουργού Υποδομών να εγκρίνει πρόσθετους ειδικούς όρους στη διακήρυξη δημοπράτησης, οι οποίοι αφορούν στην οικονομική και τεχνική επάρκεια των διαγωνιζομένων.

Το έργο εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή του Μικρολίμανου και προβλέπει σημαντικές παρεμβάσεις σε έκταση 15.600 τ.μ.

Περιλαμβάνει την ανάπλαση της οδού Επιδαύρου και της παρακείμενης περιοχής των προσφυγικών κατοικιών, την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων, ανακατασκευές των πεζοδρομίων και των πλακοστρώσεων, ασφαλτικά έργα και αναβάθμιση του αποχετευτικού δικτύου.

Με την κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών των κέντρων εστίασης, θα δημιουργηθεί παραθαλάσσια ζώνη περιπάτου, μήκους 9,2 μέτρων, ενώ η ζώνη στην οποία θα μεταφερθούν τα τραπεζοκαθίσματα θα έχει μήκος περίπου 6 μέτρων.

Το πλάτος της οδού Ακτή Κουμουνδούρου θα μειωθεί στα 3,5 μέτρα, από 7 μέτρα που είναι σήμερα, ενώ θα απαγορευθεί η στάθμευση, στο πλαίσιο μετατροπής της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Νέοι χώροι στάθμευσης θα καθοριστούν για τους δημότες και τους επισκέπτες, ενώ θα εγκατασταθούν και νέα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.

Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα πολύπλοκο για πολλούς λόγους. Καταρχάς είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια των κατεδαφίσεων και μετατοπίσεων να έρθουν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης αξίας.

Για το λόγο αυτό οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής και Κυκλάδων.

Δεν αποκλείεται να χρειαστεί τροποποίηση των προγραμματισμένων εργασιών σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων.

Απαιτείται επίσης η μετατόπιση μεγάλου αριθμού δικτύων κοινής ωφέλειας, όπως ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεφωνίας.

Είναι πιθανό ο ανάδοχος να χρειαστεί να πραγματοποιήσει εργασίες αποκατάστασης, δεδομένου πως η ζώνη κοντά στη θάλασσα που καταλαμβάνεται από τις αυθαίρετες κατασκευές είναι αδύνατο να προσεγγιστεί και να διαπιστωθεί η κατάστασή της, μετά τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει και της συνεχούς φθοράς που προκαλεί η γειτνίαση με τη θάλασσα (υποσκαφές κλπ).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:48