23/09/2019 03:10:23

Βραβευμένος δικαστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάστηκε στην Τουρκία

Βραβευμένος δικαστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάστηκε στην Τουρκία - Media

 

Σε κάθειρξη δέκα ετών καταδικάστηκε δικαστής, που στο παρελθόν είχε τιμηθεί με διεθνές βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα! Ο λόγος;

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και έτσι, ο Μουράτ Αρσλάν (προφυλακισμένος εδώ και 22 μήνες) καταδικάσθηκε για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, αφού πρώτα οι εισαγγελείς του καταλόγισαν ότι χρησιμοποίησε την εφαρμογή αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Bylock.

Ο Αρσλάν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και δήλωσε πως οποιαδήποτε στοιχεία πως έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή είναι «κατασκευασμένα». Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η εν λόγω εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από υποστηρικτές του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εδώ και μια εικοσαετία αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και όχι μόνο αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξή του στο πραξικόπημα, αλλά το καταδικάζει κιόλας.

Ο οργανισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης (που είναι αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα) είχε τιμήσει το 2017 τον νυν κρατούμενο Αρσλάν με το Βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Αρσλάν ήταν ο πρώην επικεφαλής της τουρκικής Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία έκλεισε με κυβερνητικό διάταγμα στο πλαίσιο της εκτεταμένης καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.