search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:43
MENU CLOSE

Hasta la vista Άντριου Βάνια

20.01.2019 16:09
Hasta la vista Άντριου Βάνια - Media

Σε ηλικία 74 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο «πατέρας» του «Ράμπο» και του «Εξολοθρευτή».

Ο Ούγγρος κινηματογραφικός παραγωγός Άντριου Βάνια, πέθανε στο σπίτι του στη Βουδαπέστη έπειτα από μακρά ασθένεια, όπως ανακοίνωσε η Έθνική Κινηματογραφική Ένωση της χώρας. Ο Βάνια υπήρξε παραγωγός συνολικά 59 ταινιών–ανάμεσά τους και της “Εβίτα” το 1996 με την Μαντόνα και των τριών ταινιών “Ράμπο” με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

Γεννημένος στη Βουδαπέστη το 1944, έφυγε από την Ουγγαρία σε ηλικία 12 ετών, έπειτα από την καταστολή της Ουγγρικής Επανάστασης από τους Σοβιετικούς το 1956 και μετανάστευσε στον Καναδά με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού. Επανενώθηκε τελικά με την οικογένειά του στο Λος Άντζελες. Από το 2011 εργάστηκε ως κυβερνητικός επίτροπος υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν με στόχο την αναγέννηση του ουγγρικού κινηματογράφου.

«Αποχαιρετούμε έναν από τους μεγαλύτερους Ούγγρους κινηματογραφικούς παραγωγούς. Hasta la vista, Άντι! Σε ευχαριστώ για όλα φίλε μου», έγραψε ο Όρμπαν στη σελίδα του στο Facebook.

Οι ουγγρικές ταινίες στη διάρκεια της θητείας του ως επιτρόπου απέσπασαν εκατοντάδες διεθνή βραβεία. Σε αυτές περιλαμβάνεται και “Ο γιός του Σαούλ” που βραβεύτηκε με Όσκαρ και πραγματευόταν τη ζωή σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών του Όρμπαν να επεκτείνει την επιρροή του στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης ο Βάνια είχε αποκτήσει έναν από τους βασικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας και διέθετε μετοχές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:43