search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:18
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης λόγω… Πρεσπών

21.01.2019 14:10
Σφοδρή επίθεση ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια - Media
 
Η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της και πριν ακόμη κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Τουλάχιστον αυτό δείχνει να ισχύει, εκτός από την περίπτωση του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ, και για το Κίνημα Αλλαγής. «Το κύμα από τις Πρέσπες “βρέχει” το Κίνημα Αλλαγής» σημείωνε πριν από λίγες ημέρες το «Π» στην έντυπη έκδοση του. Η απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ την Κυριακή για υπερψήφιση της Συμφωνίας αποτέλεσε τον καταλύτη για να πέσουν οι τίτλοι τέλους στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, με την σημερινή του μορφή, που άκουγε στο όνομα Κίνημα Αλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο (Συμφωνία των Πρεσπών) είχε αποχωρήσει το Ποτάμι, το περασμένο καλοκαίρι, από το Κίνημα Αλλαγής…
 
Ενιαίο… Κίνημα Αλλαγής
Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ που άναψε το «πράσινο φως» στον Θανάση Θεοχαρόπουλο να υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών έφερε την αντίδραση της Φώφης Γεννηματά καθώς με απόφαση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τέθηκε ο Θεοχαρόπουλος εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκτός από αυτό όμως η Φώφη Γεννηματά ως αντίδραση στις ισχυρές αναταράξεις που δέχεται το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε την φυγή προς τα εμπρός. Στόχος να αποτελέσει παρελθόν ο πολυκομματικός χαρακτήρας του Κινήματος Αλλαγής με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.
 
Στην απόφαση της Γεννηματά μέτρησε, όπως λέγεται, τόσο η απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να ψηφίσει «ναι» στην Συμφωνία των Πρεσπών όσο και η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου (επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ) στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το Σάββατο, και στην οποία εμφανίστηκε θετικός απέναντι στην Συμφωνία. Έτσι λοιπόν, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να προχωρήσει σε έκτακτο πολιτικό και καταστατικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στα τέλη Μαρτίου μετά από εκλογή συνέδρων από τη βάση. Το συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο άμεσα τον ενιαίο φορέα, όπως αναφέρουν αρμοδίως από την Χαριλάου Τρικούπη.
 
«Ο πολυκομματικός φορέας και ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας, που είχαμε διατηρήσει μέχρι τώρα, αντί να ενισχύει τον πλουραλισμό και τη διαφορετικότητα αποδείχθηκε ότι οδηγούσε σε Βαβυλωνία. Τώρα προχωράμε αποφασιστικά στη στιβαρή και ενιαία έκφραση του προοδευτικού χώρου, νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στο Καταστατικό μας» τόνισε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (Θέμα 104,6) ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.
 
«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»
Και όλα αυτά ενώ έχει ανοίξει ένας γύρος σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης στις σχέσεις του Κινήματος Αλλαγής και της ΔΗΜΑΡ. «Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε σήμερα τον Πρόεδρο του ενός από τα δύο κόμματα της Συμπαράταξης στη Βουλή, λόγω της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να πει “ναι” σε ένα εθνικό θέμα αρχών. Η στάση της ΔΗΜΑΡ υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα. Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν. Κρίμα» ήταν το σχόλιο της ΔΗΜΑΡ για την διαγραφή Θεοχαρόπουλου.
 
Σχετικά με την συζήτηση για την βουλευτική έδρα του Θανάση Θεοχαρόπουλου η ΔΗΜΑΡ σε σχόλιο της επισημαίνει πως «η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, λόγω της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η απόφαση αφορά τη ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι είναι του κόμματος και όχι προσωπική. Όσον αφορά τη βουλευτική έδρα, υπενθυμίζουμε ότι η παρουσία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την κοινή εκλογική κάθοδο το 2015». Και προσθέτει η ΔΗΜΑΡ: «Μέχρι τώρα δημόσια γνωρίζαμε από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά ότι η διαγραφή έγινε εξαιτίας της απόφασης της ΔΗΜΑΡ για το “ναι”. Τώρα έκπληκτοι ακούμε και την απαίτηση για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και από τη Βουλή! Η ΔΗΜΑΡ πήρε μια καθαρή θέση σε ένα εθνικό θέμα αρχών. Αυτό φαίνεται ορισμένοι συνεχίζουν να μην το κατανοούν. Ψυχραιμία!».
 
Σκληρή αντιπαράθεση
«Φωτιά στα τόπια», έβαλε η δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου πως του προτάθηκε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, αρκεί να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Μου έγινε η πρόταση για επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής εφόσον ακολουθήσω τη γραμμή, δηλαδή εφόσον καταψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό συζητήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή και μετά κυκλοφόρησε. Τις τελευταίες μέρες είχα ενημερωθεί ότι θα διαγραφώ» δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον News 24/7. Υποστήριξε μάλιστα πως η Φώφη Γεννηματά διαγράφοντας τον ίδιο για την Συμφωνία των Πρεσπών, διαγράφει την ΔΗΜΑΡ που έλαβε αυτή την απόφαση.
 
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Σταμάτης Μαλέλης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 πως «η απομάκρυνση του κ. Θεοχαρόπουλου από την Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με διαγραφή της ΔΗΜΑΡ. Η απομάκρυνση Θεοχαρόπουλου έγινε μετά την άρνηση του να επιστρέψει την έδρα, την ώρα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα στο σύνολο της είχε διαφορετική θέση σε ένα κορυφαίο εθνικό θέμα».
 
«Επόμενη ημέρα»
Την ίδια ώρα πάντως καταγράφονται οι δηλώσεις δυο στελεχών «πρώτης γραμμής» της ΔΗΜΑΡ για την «επόμενη ημέρα» του Κινήματος Αλλαγής. Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ και Εκτελεστικής Γραμματείας Κινήματος Αλλαγής, σημειώνει σε γραπτή του δήλωση:
 
«-Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύθυνση. Έχουμε όμως υποστηρίξει ότι πρέπει ταυτόχρονα να προκηρυχθούν εκλογές. Δεν είναι δυνατόν να μην βλέπουμε ότι έχουμε σήμερα μια κυβερνητική πλειοψηφία με αμφίβολη προγραμματική κατεύθυνση. Επομένως η σχετική συζήτηση δεν βρίσκεται σε ουδέτερο χρόνο και δεν μπορούμε να μην συνυπολογίσουμε και αυτό το δεδομένο.
 
-Η συμφωνία των Πρεσπών προχώρησε χωρίς συναινέσεις αλλά αντίθετα με απόλυτη εργαλειοποίηση με στόχο τα παιχνίδια εξουσίας και την κομματική αντιπαράθεση. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη.
 
-Η επιλογή για ΠΑΡΩΝ ή ΑΠΟΧΗ εξασφαλίζει την ενότητα της ΔΗΜΑΡ και την συνοχή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Οφείλουμε παρά τις δυσκολίες, τα λάθη, τις όποιες διαφωνίες μας με το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2015 και πρέπει να προχωρήσει με την αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή των συσχετισμών».
 
Από την πλευρά του ο πρώην Γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής Γ. Μπουλμπασάκος επισημαίνει:
 
«Η θέση μιας οριακής πλειοψηφίας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ στη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε κρίση στις σχέσεις του κόμματος με το Κίνημα Αλλαγής. Η αρνητική εξέλιξη με την απομάκρυνση του Θ. Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική ομάδα συνιστά ένα νέο πρόβλημα. Ως γραμματέας της ΔΗΜΑΡ μέχρι πριν 2 μήνες απευθύνω έκκληση ενότητας για την ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτό υποστήριξα τη θέση για ΠΑΡΩΝ στη συμφωνία των Πρεσπών. Η προοπτική για μετατροπή του ΚΙΝΑΛ σε ενιαίο κόμμα συνιστά θετικό βήμα όπως είχαμε ζητήσει. Φυγή προς τα εμπρός. Ανησυχώ γιατί δεν γνωρίζω ποιος θα είναι ο πολιτικός προσανατολισμός της ΔΗΜΑΡ αν οι εξελίξεις την απομακρύνουν από τις διεργασίες για ένα ισχυρό φορέα της Κεντροαριστεράς. Η θέση μου είναι σαφής. Με τις δικές μας «αποσκευές», τις όποιες διαφωνίες και ενστάσεις, με τη δική μας ιστορική διαδρομή πρέπει να είμαστε παρόντες στην προσπάθεια για ενιαίο κόμμα της Κεντροαριστεράς μέσα από το ΚΙΝΑΛ».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:18