search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:15
MENU CLOSE

«Παιχνίδια» Τραμπ με τις εκδηλώσεις για την «Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ»

21.01.2019 18:24
«Παιχνίδια» Τραμπ με τις εκδηλώσεις για την «Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ» - Media

 

Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις καθώς αρχικά έγινε γνωστό ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την «Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ», που γίνονται σήμερα εις μνήμη του μεγάλου αγωνιστή των δικαιωμάτων των μαύρων.

Τελικά, και αφού τα ΜΜΕ και τα social media είχαν ξεσηκωθεί, κατηγορώντας τον Τραμπ για ασέβεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε μη προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ενώ ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε δήλωση του Τραμπ στην οποία ανέφερε ότι «σήμερα τιμούμε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος πολέμησε για την αυτονόητη αλήθεια, που τόσο πιστεύουν οι Αμερικάνοι, ότι άσχετα από το χρώμα του δέρματός μας ή τον τόπο γέννησή μας, όλοι γεννηθήκαμε ίσοι στα μάτια του Θεού».

 

Η ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ -που τιμά τη γέννησή του, στις 15 Ιανουαρίου του 1929- καθιερώθηκε το 1983, ωστόσο στις ΗΠΑ πρωτογιορτάστηκε το 1986, καθώς σε πολλές Πολιτείες υπήρχαν αντιδράσεις από ρατσιστικές οργανώσεις και πολιτικούς. Η ημέρα καθιερώθηκε ως ημέρα τιμής από το Κογκρέσο μόλις το 1994, εικοσιέξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Κινγκ στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις του Τενεσί, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον ίδιο ενός μεγάλου συλλαλητήριου στην Ουάσινγκτον.

Ο Κινγκ θεωρείται από τις κορυφαίες μορφές των αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η ομιλία του «Έχω ένα όνειρο» αποτελεί μνημειώδες ντοκουμέντο των αγώνων για ισότητα των αφροαμερικάνων, ενώ οι αγώνες του κατά της φτώχειας και του πολέμου του Βιετνάμ τον έθεσαν στο στόχαστρο του FBI, το οποίο τον παρακολουθούσε ασφυκτικά.

Η κηδεία του μεταδόθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση, πανεθνικά. Τη σορό του δεν την τοποθέτησαν σε στρατιωτικό κιλλίβαντα, αλλά σε ένα φτωχικό αγροτικό αμάξι, και δεν την έσυραν περήφανα καθαρόαιμα με βαρύτιμα πένθιμα κρέπια, αλλά δύο ταπεινά μουλάρια. Πίσω του, 100.000 άνθρωποι, λευκοί και έγχρωμοι, τον κατευόδωσαν σε μια μεγαλειώδη πορεία 6 χιλιομέτρων, μέχρι το νεκροταφείο του Σάουθ Βιου, στον οικογενειακό τάφο όπου αναπαύονταν οι παππούδες του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:15