18/09/2019 09:27:28

Η ΕΕ απορρίπτει το σχέδιο Β της Μέι για αναδιαπραγμάτευση του Brexit

Η ΕΕ απορρίπτει το σχέδιο Β της Μέι για αναδιαπραγμάτευση του Brexit - Media

 

Σχεδόν μία εβδομάδα αφότου το κοινοβούλιο απέρριψε συντριπτικά την υφιστάμενη συμφωνία με διαφορά 230 εδρών, η κ. Μέι παρουσίασε το αποκαλούμενο εναλλακτικό σχέδιό της ώστε να ολοκληρωθεί η έξοδος από την ΕΕ, χωρίς όμως να δώσει ιδιαίτερες λεπτομέρειες για τις προθέσεις της.

«Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι τον δρόμο ώστε να βρεθεί η στήριξη της Βουλής για μία συμφωνία», είπε η κ. Μέι, η οποία φαίνεται να ελπίζει πως θα φέρει στο στρατόπεδό της αρκετούς βουλευτές εάν εξασφαλίσει μικρές παραχωρήσεις από τους 27 εταίρους.

Η πρωθυπουργός δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο άτακτου Brexit άνευ συμφωνίας, ούτε το σενάριο ενδεχόμενο να ζητήσει παράταση της διαδικασίας εξόδου πέραν της 29ης Μαρτίου, χωρίς όμως να δεσμευθεί πως θα κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Η θέση της Συντηρητικής πρωθυπουργού ωστόσο έτυχε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, αρνητικής υποδοχής από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία που απέρριψε η βρετανική Βουλή την περασμένη Τρίτη ήταν η καλύτερη δυνατή.

Ο κ. Μπαρνιέ κάλεσε την κ. Μέι να εστιάσει τις διαπραγματευτικές προσπάθειές της σε μία «πιο φιλόδοξη» μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ, παρά να προσπαθήσει να εκμαιεύσει αλλαγές στα συμφωνηθέντα για την Βόρεια Ιρλανδία ή για άλλα ζητήματα.

Με αυτά τα δεδομένα η πορεία του Brexit παραμένει αβέβαια, ενώ απομένουν λιγότερες από 10 εβδομάδες έως την 29η Μαρτίου, που είναι η ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.