search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:57
MENU CLOSE

Στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών – Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό (Live)

22.01.2019 09:58
Στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών - Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό (Live) - Media

Με κινούμενη άμμο θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσειι την πολιτική σκηνή, εν’ όψει της ψήφισής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά του Κοινοβουλίου που μια ψηφοφορία συγκεντρώνει μία τόσο «πολύχρωμη» πλειοψηφία, αποτελούμενη από τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης αλλά και από άλλους που είτε διαγράφηκαν από τα κόμματά τους, είτε αποσκίρτησαν, είτε προέρχονται από διάσπαση.

Παρακολούθηστε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση:

H …αριθμητική της Συμφωνίας

Το βράδυ της Πέμπτης, η Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένεται να ψηφιστεί από την συμπαγή ομάδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 145 βουλευτές και που δεν έχουν διαφωνήσει ούτε σε ένα νομοσχέδιο από την αρχή του βίου αυτής της κυβέρνησης. Στην ομάδα των 145 πιστών έχει προστεθεί και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που αποσκίρτησε από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη για προσωπικούς λόγους, αφού διεκδικούσε θέση Αντιπροέδρου της Βουλής και στην θέση της ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων επέλεξε τον Μάριο Γεωργιάδη.

Η Συμφωνία θα ψηφιστεί και από μία βουλευτή που έχει εκλεγεί με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας, διεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα κάνει «καριέρα» με την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κατερίνα Παπακώστα, σήμερα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μόλις το 2017 δήλωνε ότι διαφωνεί ακόμα και με την συμβιβαστική λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως είχε περιγραφεί στην γραμμή του Βελιγραδίου από τον Κώστα Καραμανλή και ζητούσε λύση χωρίς καθόλου χρήση του ονόματος Μακεδονία: «Δεν έχει λόγο να υιοθετεί ως «λύση» την κόκκινη γραμμή του Βουκουρεστίου, έγραφε η Κατερίνα Παπακώστα για την Κυβέρνηση, αλλά την απόφαση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίχως το όνομα Μακεδονία ή τα παράγωγά του. Αυτή είναι η Εθνική θέση. Ο δε Νίμιτς είναι μέρος του προβλήματος.»

Η Συμφωνία θα ψηφιστεί ακόμα από 2 διαγραφέντες βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Η Συμφωνία θα ψηφιστεί ακόμα από τους 3 εναπομείναντες βουλευτές Ποταμιού, δηλαδή τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λουκούδη. Η απόφαση του επικεφαλής του κόμματος να υπερψηφίσει την Συμφωνία μπορεί να προκάλεσε την διάσπαση του Ποταμιού, με την αποχώρηση των Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Αμυρά, αλλά η απόφαση δεν αλλάζει. Μαζί τους θα ψηφίσει και η διαγραφείς Σπύρος Δανέλλης που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Έτερος διαγραμμένος που θα ψηφίσει επίσης την Συμφωνία είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση στην υπόθεση της Συμφωνίας, του στοίχισε την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- ΚΙΝΑΛ και τώρα η Φώφη Γεννηματά οδηγεί το κόμμα της σε Συνέδριο ώστε να δοθεί τέλος στην πολυφωνία.

Η πρώτη μέρα συνεδρίασης της Επιτροπής

Η κινητικότητα αποτυπώθηκε και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, όπου συζητείται και σήμερα η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε σε αυτήν όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος.

Είπε ότι οι μέρες αυτές είναι «ημέρες θρήνου για την Ελλάδα», και επιτέθηκε δε στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι καταπάτησε τη συμφωνία που είχε με τους ΑΝΕΛ για τη συγκυβέρνηση: «Μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε κυβέρνηση αποστασίας».

Και αφού νωρίτερα επιτέθηκε σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μίλησε για εξυπηρέτηση φίλων επιχειρηματιών και για «στήσιμο διάλυσης Ποταμιού μέσω Δανέλλη) υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αν τεθεί σε ισχύ θα ανατρέψει τη Συμφωνία της Γιάλτας και θα οδηγήσει σε αιματοχυσία στα Βαλκάνια.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Ι. Σαρίδης, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την υπερασπίστηκαν στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης μόνο η εισηγήτρια του κόμματος Σία Αναγνωστοπούλου, ο κ. Γ. Βαρεμένος και η κυρία Ελένη Αυλωνίτου.

«Δεν πρέπει ούτε να εξιδανικεύουμε ούτε να δαιμονοποιούμε τη συμφωνία», ανέφερε, απο τη δική του πλευρά ο κ. Γ. Μαυρωτάς, δείχνοντας τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν και στην παρέμβασή του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποίησε» το κρίσιμο εθνικό ζήτημα για να αποκομίσει κομματικά οφέλη.

«Με τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση, γι’ αυτό μην χειροκροτήσετε στο τέλος», έκλεισε την ομιλία του ο κ. Μαυρωτάς απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:57