search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:31
MENU CLOSE

Έρευνα: Η τοποθέτηση των Βρετανών γύρω από το Brexit είναι ισχυρότερη από την κομματική τους ταυτότητα

22.01.2019 20:33
Brexit: Αναβολή ακόμα και μέχρι το τέλος του έτους εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ - Media

 

Η τοποθέτηση σε σχέση με το Brexit (Leaver ή Remainer) είναι ισχυρότερη από την κομματική ταυτότητα στους Βρετανούς, σύμφωνα με έρευνα («Το Brexit και η κοινή γνώμη 2019») που παρουσίασε σήμερα η ακαδημαϊκή πρωτοβουλία που προσφέρει αναλύσεις για τις σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ «The UK in a Changing Europe». Στην ίδια έρευνα καταρρίπτεται η διαδεδομένη αντίληψη ότι οι υποστηρικτές του Remain έχουν υψηλότερο επίπεδο κατανόησης των θεμάτων της ΕΕ από ότι οι υποστηρικτές του Leave.

Mόνο ένας στους 16 ερωτηθέντες δεν έχει ταυτότητα για το Brexit, ενώ πάνω από ένας στους πέντε δήλωσαν ότι δεν έχουν κομματική ταυτότητα. Μέχρι τα μέσα του 2018 πάνω από το 6% όσων απάντησαν σε έρευνα του φορέα αναλύσεων των βρετανικών εκλογικών αποτελεσμάτων «British Election Study» δεν είχαν τοποθέτηση υπέρ του Remain ή του Leave. Επίσης, όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους Σκοτσέζους ή Ιρλανδούς τείνουν περισσότερο να υποστηρίζουν το Remain, ενώ αυτοί που χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ‘Αγγλους (και όχι Βρετανούς), υποστηρίζουν έντονα όχι απλά το Brexit αλλά το «σκληρό» Brexit.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 4% πιστεύει ότι το no-deal σημαίνει επιστροφή στο καθεστώς που υπήρχε πριν, και μόνο το 8% πιστεύει ότι «τίποτα σημαντικό δεν θα αλλάξει πραγματικά» εάν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Τα μέλη του κοινοβουλίου φαίνονται περισσότερο διχασμένα από ότι η κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις του no-deal: μόνο το 2% των βουλευτών που υποστηρίζουν το Leave αναμένει ότι θα υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα στην περίπτωση μη συμφωνίας, ενώ οι ψηφοφόροι του Leave πιστεύουν σε αυτή την συνέπεια σε ποσοστό 14%. Αντίστοιχα, το 75% των βουλευτών που στηρίζουν το Remain πιστεύει ότι θα υπάρχουν ελλείψεις σε σύγκριση με το 55% των ψηφοφόρων του Remain.

Ο αριθμός των ανθρώπων που θεωρούσαν ότι το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η μετανάστευση υποδιπλασιάστηκε, από το 45% που ήταν λίγο πριν το δημοψήφισμα στο 20% – στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001. Για το ίδιο ζήτημα οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται και συνεκτιμούν τόσο το κόστος όσο και τα οφέλη της μετανάστευσης στη χώρα.

Σε ότι αφορά τις πολιτικές των κομμάτων, περισσότεροι ψηφοφόροι από ποτέ χαρακτηρίζουν τις θέσεις του Εργατικού κόμματος ως «ασαφείς» και «μπερδεμένες», και ότι η τοποθέτηση των Εργατικών για το Brexit βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση τόσο από τα μέλη του όσο και από τους ψηφοφόρους του. Στο κόμμα των Συντηρητικών περισσότερο οι ψηφοφόροι (46%) από ότι τα μέλη του (38%) υποστηρίζουν την συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit, ενώ οι βουλευτές τείνουν περισσότερο από ποτέ προς τον ευρωσκεπτικισμό.

Τέλος, απορρίπτεται η υπόθεση ότι οι ψηφοφόροι του Remain έχουν καλύτερη κατανόηση των θεμάτων της ΕΕ από τους Leavers.

Στην παρουσίαση της έρευνας, ο καθηγητής και πολιτικός αναλυτής, Τζον Κέρτις, μίλησε για πρόσφατη ανάλυση της κοινής γνώμης για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή υπέρ αυτής της επιλογής, ενώ ο καθηγητής και διευθυντής του «UK in a Changing Europe», ‘Αναντ Μένον, δήλωσε ότι η έρευνα επισημαίνει τις βασικές διαφορές που έχει προκαλέσει το Brexit στην βρετανική κοινωνία. Για την έρευνα, που αναλύεται σε 58 σελίδες, συνεργάστηκαν 34 ακαδημαϊκοί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:29