search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:52
MENU CLOSE

Χάος στη Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνώρισε ως πρόεδρο τον Γκουάιντο – Μαδούρο προς στρατό: Πειθαρχία, θα θριαμβεύσουμε

23.01.2019 18:22
Μόσχα: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να οργανώσουν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα  - Media

 

«Μπουρλότο» στη Βενεζουέλα και ευρύτερα στη Λατινική Αμερική βάζει ο Τραμπ, προχωρώντας στην αναγνώριση του επικεφαλής της συντηρητικής, φιλοαμερικανικής αντιπολίτευσης ως πρόεδρο της χώρας.

Πρόκειται για μία κίνηση που είχε προαναγγελθεί προ ημερών και στην οποία εν τέλει ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας). Για τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος της Βενεζουέλας πλέον είναι ο Χουάν Γκουάιντο, παρά το γεγονός ότι ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη πριν λίγους μήνες και ορκίστηκε στις 10 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, απάντησε: «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη πολυπληθής διαδήλωση της αντιπολίτευσης εναντίον του Νικολά Μαδούρο στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. Χθες σε ολονύχτιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών της αντιπολίτευσης έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρωποι.

Ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από το στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία, μετά αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδο αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας και ζήτησε την στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

“Θα θριαμβεύσουμε απέναντι σε αυτό, θα βγούμε νικητές”, είπε ο Μαδούρο στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης του Σοσιαλιστική προέδρου.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να διεξάγει πραξικόπημα.

Με ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό.

«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιντο, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση Τραμπ. 

Χαρακτήρισε την ηγεσία Μαδούρο «παράνομη» ενώ ανέφερε ότι «ο λαός της Βενεζουέλας έχει με θάρρος εκφραστεί κατά του Μαδούρο και του καθεστώτος του, απαιτώντας ελευθερία και τον σεβασμό της έννομης τάξης. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γκουαϊντο ως νέο πρόεδρο της χώρας.

Είχε προηγηθεί η αυτοανακήρυξη του Γκουάιντο ως προέδρου της χώρας, καλώντας παράλληλα σε διαδηλώσεις υποστήριξής του.

Οι απροκάλυπτη επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την στάση αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι έκλεψαν οπλισμό και κάλεσαν σε πραξικόπημα για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου, χωρίς επιτυχία καθώς οι στασιαστές συνελήφθησαν γρήγορα.

Ο Πομπέο ζητά επέμβαση του στρατού

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδουρό να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για “αποκατάσταση της δημοκρατίας”.

Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.

“Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδουρό”, σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

“Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας”, πρόσθεσε.

Ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε παράλληλλα σε δημοσιογράφους ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι αν ο Μαδούρο βλάψει οποιοδήποτε μέλος της Εθνοσυνέλευσης, ή άλλους αξιωματούχους.

Διεθνείς αντιδράσεις

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις αμερικανικών κρατών στην απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

Ο αριστερός πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες επανεπιβεβαίωσε την μακρά του συμμαχία με τον πρόεδρο Μαδούρο και με tweet του προσφέρθηκε να σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας ενάντια στην ανάμιξη των ΗΠΑ, όπως τόνισε, στις υποθέσεις των χωρών της Νοτίου Αμερικής.

Η Γουατεμάλα σύμμαχος των ΗΠΑ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών, Σάντρα Ζόβελ, έγινε το πρώτο κράτος της Κεντρικής Αμερικής που αναγνώρισε εντός λίγων ωρών τον Γκουαϊντό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Αργεντινή, δια του προέδρου της Μαουρίσιο Μάκρι, ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκερ, ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα, ο Παραγουανός πρόεδρος Μάριο Αμπντο αναγνώρισαν επίσης τον Γκουαϊντο ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας επίσης αναγνώρισε τον 35χρονο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως και το υπουργείο Εξωτερικών του Περού τονίζοντας ότι θα στηρίξει την ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση εξουσίας στην Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του το Μεξικό ανέφερε δεν βλέπει μια αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Βενεζουέλα “προς το παρόν”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος του προέδρου του Μεξικού ανέφερε ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ουρουγουάης ανέφεραν ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Γαλλία πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με ευρωπαίους εταίρους για την κατάσταση στην Βενεζουέλα, ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας στο πρακτορείο Reuters. “Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”, τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ελπίδα ότι η Ευρώπη, ενωμένη, θα στηρίξει τις “δημοκρατικές δυνάμεις” στην Βενεζουέλα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44