18/11/2019 12:20:00

Παρά τις αντιδράσεις, ο Μακρόν επιμένει στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Έκκληση από τη Γαλλία στη Ρωσία για ταχεία αποφυλάκιση του Ναβάλνι και των διαδηλωτών - Media

 

Η αγορά εργασίας πρόκειται να βρεθεί φέτος στο επίκεντρο της γαλλικής κυβερνητικής πολιτικής μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των «Κίτρινων Γιλέκων».

Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας που πλήττει τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Η κίνηση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον τολμηρή, καθώς, εάν το ποσοστό ανεργίας αυξηθεί για οποιοδήποτε λόγο, τότε η αντιπολίτευση θα επιρρίψει την ευθύνη στις εν λόγω μεταρρυθμίσεις. Ο Εμάνουελ Μακρόν φαίνεται προετοιμασμένος να αναλάβει το ρίσκο, όπως επιβεβαιώνει και η Μιριέλ Πενικόντ, υπουργός Εργασίας της χώρας.

Το Παρίσι πρόκειται να επενδύσει 15 δισ. ευρώ σε βάθος πέντε χρόνων για την εκπαίδευση των μακροχρόνια ανέργων ή νεαρών σε ηλικία ανέργων, ανέφερε η Πενικόντ σε συνέντευξή της στους Financial Times.

Το σχέδιο αυτό θα ξεκινήσει δυναμικά φέτος, με την προοπτική να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας. Εκτός αυτού, η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να παρέμβει στο σύστημα ασφάλισης των ανέργων.

Αφενός, θα δώσει περισσότερα κίνητρα στους εργαζομένους, ώστε να επιδιώκουν τη σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου και να μη συμβιβάζονται με περιστασιακές δουλείες ζώντας από το επίδομα ανεργίας.

Αφετέρου, η γαλλική κυβέρνηση αποθαρρύνει τις εταιρείες σχετικά με την παροδική πρόσληψη υπαλλήλων. Η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας περιέγραψε το πρόβλημα ως εξής: σε ποσοστό 87% οι προσλήψεις ήταν βραχυχρόνιες, με την πλειονότητα των συμβάσεων να διαρκεί λιγότερο από ένα μήνα, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο αυτών διαρκεί μία ημέρα ή λιγότερο.

Παρότι η ανεργία στη Γαλλία –τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης– μειώθηκε από 9,7% στο 9,1%, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τη Γερμανία, καθώς και σε σχέση με τον μέσον όρο ανεργίας σε ολόκληρη την Ε.Ε.

«Προκειμένου να αποκτήσει η Γαλλία σίγουρο μέλλον και οικονομική και κοινωνική ορμή, βασική προτεραιότητα είναι η σταδιακή μεταμόρφωση της αγοράς εργασίας», σχολίασε στους Financial Times η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.