search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:03
MENU CLOSE

Όπισθεν ολοταχώς – Υπαναχώρηση Μητσοτάκη από την πρόταση μομφής, παρά τις συνεχείς διαρροές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2057
24-1-2018
25.01.2019 04:00
nd11.jpg
 
Όσοι έχουν παρακολουθήσει έστω και στοιχειωδώς ποδόσφαιρο γνωρίζουν ότι η εξέδρα ναι μεν μπορεί να γίνει ο «δωδέκατος» παίκτης σε έναν κρίσιμο αγώνα, ωστόσο, όταν το ματς είναι αμφίρροπο, η εξέδρα μπορεί να γίνει και βαρίδι όταν ζητάει μετ’ επιτάσεως ένα γκολ.
 
Στην περίπτωση του ματς των… Πρεσπών, η Ν.Δ. (θεωρητικά, ως η μεγαλύτερη πολέμια της συμφωνίας) έχει στο πλευρό της την «εξέδρα» των συλλαλητηρίων. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για την ιδιαιτέρως σκληρή αντιπολίτευση που ασκεί η Πειραιώς, η οποία όχι μόνο επιλέγει υψηλούς τόνους, αλλά και ρητορική που βγάζει… ατάκες.
 
Το σκληρό πολιτικό ροκ μοιάζει πλέον να είναι μονόδρομος για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που, όπως όλα δείχνουν, θα πορευθεί με το «Μακεδονικό» μέχρι τις κάλπες.
«Η Ν.Δ. θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Θα εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες γιατί η συμφωνία αυτή είναι μια κακή συμφωνία. Και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την παραμονή της έναρξης της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ολομέλεια.
 
Η συγκεκριμένη αναφορά του φάνηκε να ενισχύει την άποψη εκείνη που θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιεί εν τέλει το κορυφαίο κοινοβουλευτικό του όπλο, αυτό της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
 
Τελικά, ωστόσο, η Ν.Δ., παρά τα περί του αντιθέτου εντόνως θρυλούμενα, δεν θα προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς στην κυβέρνηση παρ’ όλο που εξελίχθηκε ένα σκληρό μπρα – ντε – φερ μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών για τα υπέρ και τα κατά της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής κίνησης.
 
Δεν θα κέρδιζε…
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μέτρησε το γεγονός ότι δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τη στιγμή που η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και ούτως ή άλλως, με τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα, ήταν ακατόρθωτο να κερδίσει η «γαλάζια» πλευρά την ψηφοφορία της δυσπιστίας, ιδιαίτερα αν απείχε το ΚΚΕ από τη διαδικασία.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «γαλάζιο» επιτελείο, έκρινε παράλληλα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προσφέρει επικοινωνιακό άλλοθι στον πρωθυπουργό, έναν πρωθυπουργό τον οποίο έχει κατηγορήσει πως η κυβέρνησή του στηρίζεται σε μια πλειοψηφία – κουρελού, και ταυτόχρονα άλλοθι στον Πάνο Καμμένο να «ξεπλύνει» τη μέχρι τώρα στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα.
 
Επιπλέον, μια πρόταση δυσπιστίας θα παρείχε διευκολύνσεις στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος θα καταψήφιζε την κυβέρνηση, αλλά θα στήριζε με την ψήφο του τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως οι «γαλάζιοι» επιτελείς σημείωναν ότι η Ν.Δ., εάν τελικά κατέθετε πρόταση δυσπιστίας και – όπως ήταν αναμενόμενο – την έχανε, θα… απεμπολούσε ταυτόχρονα και το δικαίωμα για έξι μήνες να υποβάλει νέα πρόταση δυσπιστίας μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό που μπορεί να παραγάγει απρόβλεπτα νέα δεδομένα…
 
Θα μιλήσει ο Καραμανλής;
Την ίδια στιγμή ολοένα και πληθαίνουν οι φήμες περί δημόσιας παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή, με μια ενδεχόμενη τοποθέτησή του στο βήμα της ολομέλειας ή μια δήλωσή του, όπως φαντάζει αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό, για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σειρά δημοσιευμάτων, με πρώτο το ενυπόγραφο άρθρο του Τάκη Χατζή στην ιστοσελίδα Newpost, καλούν τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. να… σπάσει τη σιωπή του και να πάρει θέση στη δημόσια συζήτηση.
 
Με τον τίτλο «Κύριε Καραμανλή, έφτασε η ώρα να μιλήσετε στη Βουλή» ο δημοσιογράφος κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό να εξηγήσει δημόσια αν και κατά πόσο η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί την «εθνική γραμμή» που είχε χαραχθεί επί των ημερών του ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
 
«Μετωπική» για το σύνταγμα
Η τακτική που διαμορφώνει η Ν.Δ. για τη «μετωπική» σύγκρουση εντός της ολομέλειας, η οποία ξεκίνησε χθες, εδράζεται ακριβώς στο να φέρει προ των ευθυνών τους τούς βουλευτές, τους «πρόθυμους», όπως τους σκιαγραφεί η Πειραιώς.
 
«Όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους – και υπόλογοι, βέβαια, στην Ιστορία – για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία. Διότι πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί επίσημα “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” ταυτότητα στους γείτονες, εγκαταλείποντας, με αυτόν τον τρόπο, μια πολιτική δεκαετιών, για λόγους τους οποίους μόνο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει» ήταν η ενδεικτική αναφορά του Μητσοτάκη σε δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη.
 
«Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν. Όσα συμβαίνουν στη Βουλή, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, για ένα μείζον εθνικό θέμα, είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις, τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό» σημείωναν χαρακτηριστικά «γαλάζιες» πηγές.
 
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων».
 
Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές «η Ν.Δ. αξιώνει το αυτονόητο: να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες, επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί το προοίμιό του. Το αίτημα να κατατεθεί και το προοίμιο καθίσταται επιτακτικό καθώς στο εν λόγω κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:59