search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:23
MENU CLOSE

Στα χνάρια του πατέρας τους: Οι γιοι του «Ελ Τσάπο» δολοφόνησαν δημοσιογράφο

24.01.2019 14:22
Στα χνάρια του πατέρας τους: Οι γιοι του «Ελ Τσάπο» δολοφόνησαν δημοσιογράφο - Media

O Χαβιέρ Βαλντές

Οι γιοι του Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκουσμάν δολοφόνησαν τον Χαβιέρ Βαλντές, γνωστό δημοσιογράφο για την κάλυψη θεμάτων σχετικά με τα καρτέλ ναρκωτικών, κατέθεσε μάρτυρας στη δίκη του Μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών που γίνεται στις ΗΠΑ.

Ο Νταμάσο Λόπες Νιούνες, πρώην συνεργάτης του Γκουσμάν, διατύπωσε την κατηγορία αυτή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν στο οποίο διεξάγεται η δίκη του “Ελ Τσάπο”, μετά την εξέτασή του κατ’αντιπαράθεση από έναν από τους δικηγόρους του Γκουσμάν. Ο δικηγόρος ρώτησε τον Λόπες αν ο δικός του γιος Νταμάσο Λόπες Σεράνο, μπορεί να εμπλεκόταν στην δολοφονία τον Μάιο του 2017 του Χαβιέρ Βαλντές.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος συνεργαζόταν και με το AFP, ήταν ο ιδρυτής του ειδησεογραφικού ιστοτόπου RioDoce και συγγραφέας του βιβλίου “Narcoreporting” σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό. Η δολοφονία του είχε προκαλέσει δημόσια κατακραυγή για τη βία των καρτέλ.

Η RioDoce είχε γράψει πέρυσι ότι ο Λόπες Σεράνο κρυβόταν πιθανώς πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Ο Λόπες κατέθεσε ότι ούτε αυτός ούτε ο γιος του έχουν καμία σχέση με την δολοφονία του Βαλντές και ότι οι γιοι του “Ελ Τσάπο” τον δολοφόνησαν επειδή δημοσίευσε ένα άρθρο για τον πόλεμο μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών ενάντια στη θέλησή τους.

Ο 61χρονος Γκουσμάν εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2017 και από τον Νοέμβριο δικάζεται με την κατηγορία του λαθρεμπορίου κοκαΐνης, ηρωΐνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών στην χώρα αυτή ως αρχηγός του καρτέλ Σιναλόα. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι παγιδεύτηκε από έναν άλλο ισχυρό λαθρέμπορο ναρκωτικών, τον Ισμαέλ “Ελ Μάγιο” Σαμπάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, ο Γκουσμάν έχει έως και 15 παιδιά. Ο Λόπες δεν διευκρίνισε ποιοι γιοι του δολοφόνησαν τον Βαλντές, αλλά προηγουμένως είχε καταθέσει ότι τέσσερις –ο Ιβάν, ο Αλφρέδο, ο Οβίδιο και ο Χοακίν– εμπλέκονταν στο καρτέλ.

Ο 52χρονος Λόπες εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή των ΗΠΑ για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και έχει δηλώσει ότι συνεργάζεται με τους εισαγγελείς ελπίζοντας στη μείωση της ποινής του. Αυτός έχει καταθέσει ότι άρχισε να εργάζεται για τον “Ελ Τσάπο” το 2001 και ότι έχει βαφτίσει τη μία από τις δίδυμες κόρες του πρώην αφεντικού του.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:01