search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:28
MENU CLOSE

Δυσοίωνος Ντράγκι: Μαύρα μαντάτα για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

24.01.2019 15:19
Δυσοίωνος Ντράγκι: Μαύρα μαντάτα για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη - Media
 
Δυσοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές στην ευρωζώνη σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε σήμερα ότι η ΕΚΤ διαβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και υποχώρησης του πληθωρισμού, προαναγγέλλοντας στην ουσία την ανανέωση των προβλέψεων τον Μάρτιο.
 
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «οι κίνδυνοι πλέον στην ευρωζώνη δεν είναι μετριασμένοι αλλά ωθούν (σ.σ ανάπτυξη και πληθωρισμό) προς τα κάτω, καθώς τα νέα οικονομικά δεδομένα είναι ολοένα και πιο αδύναμα». Μετά ταύτα όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος η ΕΚΤ θα συνεχίσει την ίδια χαλαρή νομισματική πολιτική για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο. Ειδικότερα όσον αφορά στα επιτόκια η ΕΚΤ προτίθεται να τα κρατήσει αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Οι δηλώσεις Ντράγκι και η ανησυχία για το ρυθμό ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας πίεσαν τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ το οποίο υποχώρησε έως τα 1,1307 δολ.
 
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδρίασε σήμερα, ομόφωνα συμφώνησε στις αιτίες της διαφαινόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι κεντρικοί τραπεζίτες απέδωσαν την εξέλιξη αυτή κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό περιβάλλον της ευρωζώνης και συγκεκριμένα στην αβεβαιότητα που επικρατεί σε ΗΠΑ μετά τη στάση πληρωμών, στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, καθώς και στις παρενέργειες από το κύμα προστατευτισμού που έχει επικρατήσει στο διεθνές εμπόριο. Παράλληλα, αρνητικά έχει επιδράσει το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε ορισμένες χώρες της ΕΕ (χωρίς να τις κατονομάσει) και η κατάσταση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
 
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει ακόμη το αναγκαίο οπλοστάσιο προκειμένου να παρέμβει σε περίπτωση που τούτο κριθεί αναγκαίο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:28