search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:19
MENU CLOSE

Τσίπρας: Απόλυτα στην εθνική γραμμή η Συμφωνία των Πρεσπών – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ παραπλάνησαν την κοινή γνώμη από το 1992 και μετά

25.01.2019 06:00
Τσίπρας: Απόλυτα στην εθνική γραμμή η Συμφωνία των Πρεσπών - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ παραπλάνησαν την κοινή γνώμη από το 1992 και μετά - Media

 

 

Να αναλογιστούν τις ιστορικές τους ευθύνες κάλεσε τα κόμματα της Βουλής λίγες ώρες πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία προέβαλε ως επίλυση μιας εκκρεμότητας που ταλαιπώρησε τις σχέσεις των δύο χωρών επί 3 δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός στη μακροσκελή ομιλία του υπερασπίστηκε τη Συμφωνία στις βασικές πτυχές της στις οποίες ασκεί κριτική η αντιπολίτευση, ενώ με τη σειρά του άσκησε κριτική στα κόμματα που τα προηγούμενα χρόνια κυβέρνησαν, διαπραγματεύτηκαν και χειρίστηκαν το θέμα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – δεν έλειψαν και οι αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας και στο ΚΚΕ κατηγορώντας το για υπεκφυγή εξαιτίας της θέσης του για το ΝΑΤΟ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση την κατηγόρησε για υποκρισία καθώς τα κορυφαία στελέχη της υποστηρίζουν τώρα θέσεις διαφορετικές από εκείνες που υποστήριζαν στο παρελθόν και με τις οποίες διαπραγματεύτηκαν. Επί της ουσίας τους κατηγόρησε ότι το πρόβλημά τους είναι ότι μια Συμφωνία σαν και αυτή τη φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι ίδιοι.

«Όλοι συζητούσαν σύνθετη ονομασία»

Καταρχάς ο πρωθυπουργός έκανε μια ιστορική αναδρομή αναφερόμενος στα στάδια και τις διεργασίες γύρω από το όνομα.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα στις αρχές της δεκαετίας του 90 κυριάρχησε στη χώρα μας- όπως άλλωστε και στη γείτονα – εθνικιστικός παροξυσμός εξαιτίας της μαξιμαλιστικής θέσης για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγων αυτής που διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το 1992 επί κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου με τη σύμφωνη γνώμη όλων πλήν ΚΚΕ, και η οποία όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε στη συνέχεια στην εξωτερική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός είπε για μια ακόμη φορά ότι τον όρο «Μακεδονία» τον αποδέχθηκε πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς υπογράφοντας εμπορική συμφωνία με τν οποία για πρώτη φορά αναγνωριζόταν «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σημείωσε ότι πρώτη η Ελλάδα ήταν εκείνη που πρότεινε τη σύνθετη ονομασία επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και εκείνη που με την ενδιάμεση Συμφωνία αποδέχτηκε τον όρο «Μακεδονία» στο ακρωνύμιο ΠΓΔΜ ή FYROM επί μία 25ετία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους χειρισμούς των κυβερνήσεων μετά το 2000 με αποκορύφωμα το 2007 και την κυβέρνηση Καραμανλή όπου αποκρυσταλλώθηκε η λεγόμενη εθνική γραμμή στη θέση γι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Θέση που όπως είπε από τότε στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις και ανήγγειλαν δεκάδες φορές στις προγραμματικές τους δηλώσεις.

«Καλό το Βουκουρέστι, αλλά καταστροφικοί χειρισμοί στη συνέχεια»

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση Καραμανλή ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ναι μεν στο Βουκουρέστι ήταν επιτυχία το γεγονός ότι η απέσπασε τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, μέχρις ότου υπάρξει αμοιβαία αποδεχτή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Ωστόσο είπε ότι οι χειρισμοί στη συνέχεια ήταν καταστροφικοί καθώς με τις δηλώσεις περί βέτο, – που στην πράξη δεν υπήρξε ποτέ – προς θρέψη των φαντασιώσεων της κοινής γνώμης όπως το 1992 ήρθε το 2011 η καταδίκη από τον ΟΗΕ που αναφερόταν σε παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ουσιαστικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι καλλιέργησαν τα προηγούμενα χρόνια την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι το ζήτημα ήταν η χρήση του όρου Μακεδονία, όταν ουσιαστικά αυτός υπήρχε στην προσωρινή ονομασία και όλες οι κυβερνήσεις διαπραγματεύονταν τη σύνθετη ονομασία.

«Η Συμφωνία κινείται απόλυτα στην εθνική γραμμή»

Όσον αφορά τη σημερινή κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι πήρε το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι και κινούμενη απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή πέτυχε αυτά που δεν είχαν καταφέρει οι προηγούμενοι.

«Αν αυτή η συμφωνία, λέτε, είναι εθνικά επιζήμια, τότε η εθνική γραμμή και στρατηγική που εσείς οικοδομήσατε τόσα χρόνια ήταν εθνικά επιζήμια» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα επιτεύγματα της συμφωνίας, παρέθεσε 5 βασικά σημεία:

1.Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.

2.Ισχύ του νέου ονόματος erga omnes – έναντι όλων και για κάθε χρήση.

3.Αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα με τροποόιηση διατάξεων που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Ευθυγραμμίζουν, είπε ο Τσίπρας το σύνταγμα τους με το Ελληνικό σύνταγμα στις σχετικές διατάξεις περί διασποράς, δεσμεύονται να μην υποκινούν οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα κατά της χώρας μας, να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις, να σέβονται τα υφιστάμενα σύνορα.

4.Η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με κρατικές δομές και όργανα του κράτους επιφυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα. Οι γείτονες δεν μπορούν να έχουν «Αεροδρόμιο Μακεδονία», ούτε «Πανεπιστήμιο Μακεδονία».

5. Κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο.

Αιχμές κατά ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Ακολούθως ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης αρχής γενομένης από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη στάση που τήρησαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ πως κάθε φορά που έβλεπε ότι η κυβέρνηση πετύχαινε σταδιακά στόχους στη διαπραγμάτευση εκείνος προσέθετε προϋποθέσεις για να κάνει αποδεκτή τη συμφωνία και αφού η κυβέρνηση τα πέτυχε όλα τότε άρχισε να μιλά για εκχώρηση εθνότητας και γλώσσας. Επιπλέον ανέφερε ότι η παράταξη της ΝΔ ουδέποτε διαπραγματεύτηκε τα ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας παρά μόνο αυτό της ονομασίας.

Απευθυνόμενος στο ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά επέστρεψε την κριτική για γλώσσα και εθνότητα παραπέμποντας στη Συμφωνία της Αχρίδας όπου όπως είπε χωρίς καμία χωρίς καμία δική διαμαρτυρία της τότε κυβέρνησης Σημίτη, αναφέρεται σε Μακεδονική γλώσσα και σε Μακεδόνες; Επιπλέον αναφορικά με το θέμα της ιθαγένειας στα διαβατήρια ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «πού ήσασταν 25 χρόνια που τα διαβατήρια αναφέρονται σε «Μακεδόνες» σκέτο». Εν τω μεταξύ κάρφωσε την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ότι διέγραψε τον πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο όχι εξαιτίας της ιδεολογικής διαφοράς απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά γιατί όπως τη στάση του «αντικειμενικά είπατε εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κου Τσίπρα».

Τέλος αναφέρθηκε στη στάση του ΚΚΕ και ειδικότερα το κατηγόρησε ότι στη θέση του κατά της Συμφωνίας επειδή εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ υποκρύπτεται υπεκφυγή. Κάλεσε δε τον Περισσό να τοποθετηθεί για την ονομασία, ενώ τον κατηγόρησε επίσης ότι με τη στάση του δεν συμβάλλει στην αναχαίτιση του εθνικισμού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:19