search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:09
MENU CLOSE

Αποχώρηση Αμερικανών διπλωματών από τη Βενεζουέλα διέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

25.01.2019 06:53
week_that_wa_1.jpg

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την Πέμπτη το μη απολύτως αναγκαίο προσωπικό της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ προέτρεψε όλους τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να «εξετάσουν σοβαρά» το να φύγουν, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας.

Την περασμένη Τετάρτη ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, αυτοανακηρύχθηκε «πρόεδρος εν ενεργεία» στην πρωτεύουσα Καράκας.

Αναγνωρίστηκε αμέσως ως ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας από την Ουάσινγκτον.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αντέδρασε καταγγέλλοντας μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ κι αποφασίζοντας τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας 72 ώρες στα στελέχη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής να φύγουν.

Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων, καθώς δεν θεωρεί πλέον τον Μαδούρο παρά «πρώην» πρόεδρο. Ωστόσο, την Πέμπτη διέταξε το «μη απολύτως αναγκαίο» διπλωματικό προσωπικό της να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα.

Από τη Δευτέρα, στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, σύμφωνε με τη ΜΚΟ Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (Observatorio Venezolano de Conflictividad Social,OVCS), η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Αφιερωμένη στην κρίση της Βενεζουέλας στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας

Ο Καναδάς θα φιλοξενήσει την προσεχή σύνοδο της Ομάδας της Λίμας που θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στη Βενεζουέλα, δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο καναδός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία, πάντως ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επισήμανε πως «όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, δοθείσης της όξυνσης της κρίσης στη Βενεζουέλα».

Η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ομάδας της Λίμας — την συγκροτούν ο Καναδάς και περίπου δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής — προτρέπουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η χώρα δοκιμάζεται από τη χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της, με μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και καλπάζοντα υπερπληθωρισμό που ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν πως θα φθάσει το 10.000.000% εντός του 2019.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:09