search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:50
MENU CLOSE

Ακροδεξιά απειλή στην Ισπανία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2057
24-1-2019
27.01.2019 04:00
box-1.jpg

 

Αλλαγή σελίδας στη «σοσιαλιστική» Ανδαλουσία / Σε ρόλο ρυθμιστή το εξτρεμιστικό Vox

 

Συνασπισμό Δεξιάς (Λαϊκό Κόμμα και Ciudadanos) με τη στήριξη και Ακροδεξιάς (Vox) για πρώτη φορά έπειτα από 36 χρόνια έβγαλαν οι διερευνητικές εντολές στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της Ισπανίας, την Ανδαλουσία, μετά τη διενέργεια των περιφερειακών εκλογών στις 2 Δεκεμβρίου. O Χουάν Μανουέλ Μορένο του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) θα είναι ο έκτος πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας και ο πρώτος που δεν θα ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE).

Μπορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα να ήρθε πρώτο σε ποσοστά (με 27,95% και 33 έδρες), αλλά, χάνοντας την πλειοψηφία ύστερα από αρκετά χρόνια και μη μπορώντας να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο… κλήρος έπεσε στο δεύτερο σε ποσοστά Λαϊκό Κόμμα.

Οι 26 έδρες του Λαϊκού Κόμματος και οι 21 του κεντροδεξιού Ciudadanos δεν αρκούσαν για να σχηματιστεί πλειοψηφία στο 109 θέσεων ανδαλουσιανό Κοινοβούλιο. Δεδομένου λοιπόν ότι ο Χουάν Μαρίν των Ciudadanos απέκλεισε κάθε πιθανότητα σύναψης συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές, το Vox τέθηκε σε ρόλο ρυθμιστή (βλ. «Ποντίκι», φύλλο 2053, στις 27.12.2018).

Το ακροδεξιό Vox δεν συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά τη στηρίζει. Και μάλιστα έχοντας θέσει όρους στο Λαϊκό Κόμμα για να δώσει την ανοχή του.

Το ΡΡ και οι Ciudadanos κατ’ ουσίαν είχαν εδώ και πολλές ημέρες έλθει σε συμφωνία συνεργασίας για την έξωση του PSOE από την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, «ενθρονίζοντας» όμως με αυτόν τον τρόπο ένα αντιδραστικό, ακροδεξιό, Καθολικό, υπερσυντηρητικό κόμμα στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας.

Το Vox με τους 12 βουλευτές του – και ως εκπροσωπούμενο σε τοπική Βουλή – έχει δικαίωμα και αντιπροσώπευσης στην εθνική Γερουσία, ρυθμίζει πλέον την ατζέντα και αναγκάζει τη συντηρητική παράταξη να έρχεται σε διάλογο για θέματα που θα έπρεπε να θεωρούνται ληγμένα σε κάθε πολιτισμένη και ανεπτυγμένη κοινωνία της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως για παράδειγμα η βία κατά των γυναικών και των ομοφυλοφίλων ή το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην άμβλωση.

 

Μαύρος κατάλογος

Το συντηρητικό κόμμα (ΡΡ) αναγκάστηκε να αποδεχτεί έναν κατάλογο 37 σημείων του ακροδεξιού Vox – αν όχι στο σύνολό του, ένα μεγάλο μέρος του, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις – για να λάβει τη στήριξή του στο τοπικό Κοινοβούλιο. Ενδεικτικά, το ακροδεξιό κόμμα ζήτησε:

● Την απόσυρση του «άδικου» – όπως τον χαρακτηρίζει – νόμου για τη βία κατά των γυναικών, που «ενοχοποιεί» τους άντρες, αν και τελικά στη συμφωνία των 37 σημείων η κατάργηση του νόμου για τη βία κατά των γυναικών δεν έγινε αποδεκτή.

● Τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων που να προωθεί την άνοδο του ποσοστού των γεννήσεων και να αντιμετωπίζει «το δράμα της άμβλωσης». Στην απαίτηση αυτή προστίθεται και η συμφωνία για τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Οικογένειας.

● Επιπλέον ο κατάλογος των απαιτήσεων του Vox συμπληρώνεται με νομιμοποίηση των διακρίσεων στη φοίτηση στα σχολεία, θεσπίζεται η κατάργηση επιδοτήσεων σε οργανώσεις ισλαμικού χαρακτήρα ή για φεμινιστικές ΜΚΟ ή για οργανώσεις που γενικά δεν πληρούν κριτήρια «δημοσίου συμφέροντος».

● Επίσης δεκτό έγινε από την πλευρά του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) το αίτημα μετατροπής της «Ημέρας της Ανδαλουσίας» από επέτειο εθνικής μνήμης – ιδίως για τα πολλαπλά εγκλήματα του φρανκικού καθεστώτος στην περιοχή (μεταξύ των οποίων και τη δολοφονία του ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα) – απλώς σε «ημέρα συμφιλίωσης».

● Στον κατάλογο του συμφώνου των τριών παρατάξεων περιλαμβάνονται προβλέψεις για την προστασία της ταυρομαχίας και του κυνηγιού.

● Οι τρεις παρατάξεις δηλώνουν επίσης σύμπτωση απόψεων ως προς τη μείωση των περιφερειακών φόρων, ιδίως για κληρονομιές και συμβολαιογραφικές πράξεις.

● Ταυτόχρονα επικυρώνονται κάποιες από τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί επί κοινού εδάφους ανάμεσα σε ΡΡ και Ciudadanos, κυρίως για το ύψος των δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία, τη μείωση του αριθμού των συμβούλων στα υπουργεία και των μισθών των ανωτέρων υπαλλήλων, όπως και τη σύσταση μηχανισμών διαφάνειας για τις δαπάνες και άλλες πράξεις της αυτόνομης κυβέρνησης.

«Μας προκαλεί θλίψη η ριζοσπαστικοποίηση του ΡΡ και των Ciudadanos ερχόμενοι σε συμφωνία με την Ακροδεξιά» σχολίασε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Το PSOE, που είδε να χάνει τη μεγαλύτερη και παραδοσιακά πιο σταθερή σοσιαλιστική περιφέρεια, ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την «οπισθοδρομική» συμφωνία ως αιχμή του δόρατος για τις επόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις, καθώς επίκεινται ευρωεκλογές, αλλά και δημοτικές εκλογές σε πολλά διαμερίσματα της ιβηρικής χώρας.

 

Μαζικές διαμαρτυρίες

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες στις 15 Ιανουαρίου, λίγες μόλις μέρες πριν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Vox.

Με το σύνθημα «Ούτε ένα βήμα πίσω από την ισότητα», πλήθη διαδήλωσαν στη Σεβίλλη, πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, αλλά και σε Μαδρίτη, Βαλένθια, Βαρκελώνη, Μάλαγα και Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα. Οι φεμινιστικές ομάδες έχουν υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσουν το ακροδεξιό κόμμα σε κάθε του βήμα.

Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από περισσότερες από 140 οργανώσεις και προσέλκυσαν κατά πλειονότητα γυναικεία ακροατήρια που κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Δεν είναι θάνατοι, είναι δολοφονίες» αναφερόμενες στα θύματα της έμφυλης βίας που έχουν συγκλονίσει την Ισπανία.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:49