search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:50
MENU CLOSE

Ένα από τα επτά θαύματα του χορού…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2057
24-1-2019
26.01.2019 04:00
maxresdefault_2-2.jpg

 

«Μπαλέτα της Ολλανδίας. Αυτή η ομάδα είναι ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου στον χορό», έχει γράψει η μεγάλη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Επειδή ο χορός είναι αδικημένη τέχνη στην Ελλάδα, ας αφιερώσουμε τη στήλη στο «Nederlands Dans Theater», που έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό και σε κάθε του νέα εμφάνιση στο Μέγαρο κερδίζει καινούργιους φίλους. Το κορυφαίο πρωτοποριακό συγκρότημα έρχεται για τέσσερις παραστάσεις στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ.

Θα παρουσιαστούν τρία μικρά αριστουργήματα: Σε μουσική Μπαχ, το «Ασφαλές όπως τα σπίτια» των απαράμιλλων Σολ Λεόν και Πωλ Λάιτφουτ εμπνέεται από το κινέζικο «Βιβλίο των Αλλαγών» («Ι Τσινγκ») και πραγματεύεται την εξάρτηση του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον και την ικανότητα της ψυχής να επιβιώνει. Η «Παρτίτα για 8 χορευτές» (έργο του 2018) παραφράζει την «Παρτίτα για 8 φωνές» της Αμερικανίδας Κάρολιν Σω, που κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ για τη μουσική το 2013 – για τη σύνθεσή της, το περιοδικό «New Yorker» έγραψε ότι περιέχει μεγάλες δόσεις χαράς, σπάνιο αγαθό στη μοντέρνα μουσική.
Νέο έργο, η «Βόλτα με τον δαίμονά σου» του Μάρκο Γκέκε, σε μουσική των Πάβελ Χάας και Περ Χένρικ Νόρντγκρεν, αντιμετωπίζει τον χορό ως εικαστικό έργο, το οποίο μέσω της κίνησης αποκτά «φωνή». Οι χορευτές ουρλιάζουν, στριγκλίζουν, βρίζουν, μονολογούν ψιθυρίζοντας. «Η ζωή και ο έρωτας δεν είναι κάτι άλλο πέρα από ένα ευχαριστώ, ένας χαιρετισμός, κι ένας αποχαιρετισμός».

Το συγκρότημα εδώ και έξι δεκαετίες αφήνει το δικό του στίγμα στον διεθνή χορευτικό χάρτη, προτείνοντας στο κοινό αντισυμβατικές και προοδευτικές παραγωγές και ανανεώνοντας διαρκώς έναν εκρηκτικό πυρήνα χορευτών με εντυπωσιακές τεχνικές και ερμηνευτικές ικανότητες. Μια χορευτική ομάδα με έντονη ιδιοσυγκρασία και πρωτοποριακή αισθητική που τάραξε τα νερά του σύγχρονου χορού, όταν πρωτοεμφανίστηκε το 1959. Με ορμητήριο τη Χάγη της Ολλανδίας, δίνει παραστάσεις στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία, με ένα ρεπερτόριο που μετρά εκατοντάδες έργα με την υπογραφή μεγάλων χορογράφων του καιρού μας (Jiří Kylián, Hans van Manen, Sol León, Paul Lightfoot, Crystal Pite, Johan Inger, Medhi Walerski, Alexander Ekman, κ.ά.). Κάνοντας πράξη την εμβληματική φράση του Paul Lightfoot (Πωλ Λάιτφουτ), καλλιτεχνικού διευθυντή του Νederlands Dans Theater, «το θέμα είναι η καλλιτεχνική δημιουργία, όχι μόνο η χορογραφία», o φετινός προγραμματισμός αυτού του ιδιαίτερα παραγωγικού συγκροτήματος περιλαμβάνει οκτώ παγκόσμιες πρεμιέρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:49