search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:22
MENU CLOSE

Φωτίου: Οι ψηφιακές υπηρεσίες πρόνοιας βάζουν τέλος στη διαφθορά

26.01.2019 11:08
Θ. Φωτίου: Αυτές τις «κανονικότητες» τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι (Video) - Media

 

Στα Κέντρα Κοινότητας των δήμων όλης της χώρας και στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου οι νέες αιτήσεις για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα όπως και αιτήσεις παράτασης χορήγησης επιδομάτων, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σε ημερίδα για το μετασχηματισμό της ΗΔΙΚΑ.

Η κ. Φωτίου ανέπτυξε στην ομιλία της τη σημασία των ψηφιακών υπηρεσιών πρόνοιας στην καθημερινότητα του πολίτη και χαρακτήρισε την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) ως τον ψηφιακό βραχίονα που αλλάζει όλο το κοινωνικό κράτος και σε συνδυασμό με τους δύο βασικούς πυλώνες, τον ΟΠΕΚΑ (Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Αλληλεγγύης) και τα 242 Κέντρα Κοινότητας, βάζουν οριστικό τέλος στις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά.

«Παραλάβαμε ένα προνοιακό κράτος ανύπαρκτο, αδιαφανές, πελατειακό» ανέφερε στην ομιλία της η κ. Φωτίου και επισήμανε ότι «βρήκαμε 200 επιδόματα τα οποία δίνονταν από 120 διαφορετικούς φορείς. Δεν ήξερε η αριστερά τι ποιεί η δεξιά» είπε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου και τόνισε ότι «με την υποστήριξη της ΗΔΙΚΑ χορηγούνται πλέον από ένα φορέα τον ΟΠΕΚΑ και όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η ΗΔΙΚΑ θα είναι διαθέσιμη από την ερχόμενη Δευτέρα και σε περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει σε λειτουργία πιλοτική διαδικασία. Στην Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Αχαία συνεχίζεται κανονικά το πιλοτικό πρόγραμμα και όλες οι νέες αιτήσεις υποβάλλονται αδιάλειπτα από το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Ιανουαρίου καταβλήθηκαν για πρώτη φορά από τον ΟΠΕΚΑ τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα καθώς και τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών, στο σύνολο των δικαιούχων της χώρας, τα οποία μέχρι και το 2018 χορηγούνταν από τους ΟΤΑ. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα θα καταβάλλονται πλέον κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία, κοινή για όλη την Ελλάδα. Όλα τα ‘Ατομα με Αναπηρία θα λαμβάνουν τα επιδόματα που δικαιούνται ενιαία, με διαφάνεια και ηλεκτρονικές διαδικασίες

«Τα τελευταία 4 χρόνια, ανταποκρινόμαστε με συνέπεια στις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος που επί δεκαετίες έμεναν στα συρτάρια. Στο πλαίσιο αυτό, ικανοποιούμε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των ατόμων με αναπηρία ώστε όλα τα προνοιακά επιδόματα να αποδίδονται στους δικαιούχους την ίδια μέρα, κάθε μήνα. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας που μειώνει τους χρόνους αναμονής, βάζει τέλος στην γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία, ενώ καταργήσαμε το «χαράτσι» των 46 ευρώ στα ΚΕΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία αποδεικνύοντας στην πράξη ότι στηρίζουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα τα δικαιώματά τους», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η κ. Φωτίου κατά την ομιλία της στην ημερίδα αναφέρθηκε σε δράσεις του υπουργείου Εργασίας οι οποίες υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και «κράτησαν την κοινωνία όρθια σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα», όπως η Κάρτα Αλληλεγγύης το 2015, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στη συνέχεια, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το επίδομα παιδιού και το Κοινωνικό Μέρισμα.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι η πρωτοποριακή πλατφόρμα για την αναδοχή και την υιοθεσία που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και το πολυαναμενόμενο επίδομα στέγης, θα υλοποιηθούν με την πληροφοριακή υποστήριξη της ΗΔΙΚΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:21