search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:22
MENU CLOSE

Κεφαλογιάννη: Δεν σχηματίζεις τη νέα Αριστερά με υλικά από τη λαϊκή Δεξιά

27.01.2019 09:20
Κεφαλογιάννη «καρφώνει» Μενδώνη: Δεν βρήκαμε τους κατάλληλους τρόπους για να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες, χάσαμε την συναισθηματική επαφή - Media

 

«Δεν σχηματίζεται η νέα Αριστερά με υλικά από κόμματα της λαϊκής Δεξιάς», δηλώνει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής Α΄Αθηνών της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας επίσης ότι «ως προς τη νέα διαχωριστική γραμμή που επιθυμεί να χαράξει, όπως δηλώνει, ο κ.Τσίπρας, αυτή της “αριστεράς-δεξιάς” αμφιβάλω εάν θα πείσει τους πολίτες».

Επιπλέον, η κ.Κεφαλογιάννη υποστηρίζει ότι «μετά τη λαίλαπα του μνημονίου που δοκίμασε τα κόμματα που κυβέρνησαν, κατά κύριο λόγο, την περίοδο της Μεταπολίτευσης και κυρίως την επέλαση του λαϊκισμού με αποκορύφωνα την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η Ελλάδα έχει ανάγκη να επιστρέψει σε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας, καθαρών θέσεων και ορθού λόγου».

Ερωτηθείσα εάν έχουν πλέον θέση στη ΝΔ βουλευτές άλλων πολιτικών χώρων που υπερψήφισαν τη Συνθήκη των Πρεσπών η κ. Κεφαλογιάννη δηλώνει με νόημα ότι «η ψηφοφορία της Παρασκευής δεν ήταν μία συνηθισμένη ψηφοφορία επί ενός νομοσχεδίου όπου δικαιολογούνταν διαφοροποιήσεις» και σημειώνει: «προειδοποιήσαμε για τα προβλήματα της Συμφωνίας, για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη χώρα μας και καλέσαμε κάθε έναν από τα μέλη του Κοινοβουλίου να πουν το ιστορικό “όχι”».

Τέλος, ερωτηθείσα εάν η ΝΔ διαχειριζόταν μία αντίστοιχη συμφωνία θα επιτύγχανε σύνθετη ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία, η Όλγα Κεφαλογιάννη ξεκαθαρίζει στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μα η εθνική γραμμή, ήδη από το Βουκουρέστι το 2008, ήταν αυτή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτή την εθνική γραμμή ακολούθησαν έκτοτε όλες οι κυβερνήσεις, αρνούμενες παράλληλα να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις των Σκοπίων για τη γλώσσα και την εθνικότητα. Μέχρι που ήλθε ο κ. Τσίπρας και είπε ναι εκεί που τόσο πρωθυπουργοί είχαν πει όχι».

Ακολουθεί η συνέντευξη της τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, βουλευτή Α΄ Αθηνών Όλγας Κεφαλογιάννη στην Ευτυχία Αδηλίνη Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, θα λέγατε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών διαμορφώνει το μεταμνημονιακό πολιτικό τοπίο;

Απ. Αυτή η οπτική, της ανάγνωσης δηλαδή μίας τόσο κρίσιμης συμφωνίας με όρους μικροπολιτικής και αλλαγής ισορροπιών στο πολιτικό σκηνικό, είναι αυτή που επέλεξε ο πρωθυπουργός. Γι΄ αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή αυτό που καταγγείλαμε είναι ότι δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει ακόμη και τα εθνικά μας θέματα -το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετώπισε τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα- στο βωμό των πολιτικών του επιδιώξεων. Είναι ντροπή.

Ως προς τη νέα διαχωριστική γραμμή που επιθυμεί να χαράξει, όπως δηλώνει, ο κ. Τσίπρας, αυτή της «αριστεράς – δεξιάς», επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω εάν θα πείσει τους πολίτες. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θέλουν σχέδιο για την επόμενη ημέρα και όχι συνθήματα. Ο κ. Τσίπρας μάς έχει χορτάσει σε συνθήματα που αποδείχθηκαν ψεύδη, με αυτά αναρριχήθηκε στην εξουσία, με αυτά κυβερνά μέχρι σήμερα. Όμως, κανείς πια δεν τον ακούει. Αφήστε που είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο να δηλώνεις ότι σχηματίζεις τη νέα Αριστερά, με υλικά από κόμματα της λαϊκής Δεξιάς.

Ερ. Ωστόσο θεωρείτε ότι με τη διάλυση των μικρών κομμάτων αναστήνεται και πάλι ο διπολισμός;

Μετά τη λαίλαπα του Μνημονίου που δοκίμασε τα κόμματα που κυβέρνησαν, κατά κύριο λόγο, την περίοδο της Μεταπολίτευσης και, κυρίως, την επέλαση του λαϊκισμού με αποκορύφωμα την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η Ελλάδα έχει ανάγκη να επιστρέψει σε μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας, καθαρών θέσεων και ορθού λόγου. Δυστυχώς, τίποτε από αυτά δεν μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα η κυβέρνηση. Η ΝΔ επιδιώκει να εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και, ιστορικά, απέδειξε ότι είναι ο φάρος σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας. Ο κ. Τσίπρας μετέρχεται κάθε μέσου προκειμένου να παραμείνει, παρά την αναμενόμενη ήττα του στις κάλπες, υπολογίσιμο μέγεθος την επόμενη ημέρα. Εάν θα είναι ο ένας από τους πόλους μένει να αποδειχθεί.

Ερ. Πάρα ταύτα, η αναβίωση του διαχωρισμού «Αριστερά-Δεξιά» ποιόν ευνοεί περισσότερο στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές;

Απ. Σας ανέφερα νωρίτερα, κυρία Αδηλίνη, ότι μου είναι ακατανόητο το «αριστερό μέτωπο» του κ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή της κ. Κουντουρά, της κ. Παπακώστα ή βουλευτών όπως οι κ.κ. Κόκκαλης και Ζουράρις. Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να καλύψει πίσω από «μεγάλα λόγια» τους συνεχείς μικροκομματικούς τακτικισμούς του. Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη ιστορική παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού, η παράταξη που υποστηρίζει τη φιλελεύθερη οικονομία και την προσέλκυση επενδύσεων και, ταυτόχρονα, επιδιώκει την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη στήριξη των ασθενέστερων, όχι με επιδόματα πείνας αλλά με ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Συνεπώς, η ΝΔ τιμά την ιστορία της και τις επιλογές της, που έχουν δικαιωθεί από τις εξελίξεις, ταυτόχρονα όμως προτείνει στους Έλληνες ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Και βάσει αυτού θα κριθούμε.

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, μήπως τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργήσει θετικά για τη ΝΔ αν είναι πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές καθώς η «θυσία» των μικρών κομμάτων ευνοεί την αυτοδυναμία της;

Εκτιμούσα, ήδη πριν τις Πρέσπες, πως η εκλογική δυναμική της Νέας Δημοκρατίας θα προσεγγίσει επίπεδα προ κρίσεως. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την θετική τους ψήφο και μάλιστα πλειοψηφικά προκειμένου να μπορέσουμε αυτοδύναμα να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και, παράλληλα, να αποκαταστήσουμε τη θεσμική υπόσταση της χώρας, που τόσο έχει πληγεί από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ερ. Αλήθεια, σας βρίσκει σύμφωνη η άποψη συναδέλφων σας από τη ΝΔ που δηλώνουν ότι όποιος από άλλα κόμματα ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ;

Η ψηφοφορία της Παρασκευής δεν ήταν μία συνηθισμένη ψηφοφορία επί ενός νομοσχεδίου, όπου δικαιολογούνται διαφοροποιήσεις. Ήταν μία κρίσιμη ψηφοφορία, κατά την οποία κάθε ένας από τους 300 αναλάβαμε την ιστορική ευθύνη απέναντι στο ιστορικό παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Όλοι μας από τη Νέα Δημοκρατία, με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προειδοποιήσαμε για τα προβλήματα της Συμφωνίας, για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη χώρα μας και καλέσαμε κάθε έναν από τα μέλη του Κοινοβουλίου να πουν το ιστορικό «όχι» και να αφουγκραστούν την αγωνία των πολιτών. Η θέση της ΝΔ υπήρξε κρυστάλλινη. Συνεπώς, το ερώτημα σας μάλλον θα πρέπει να απευθυνθεί όχι στα στελέχη της ΝΔ αλλά σε όσους επέλεξαν να στηρίξουν τη Συμφωνία.

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Μάθιου Νίμιτς, ότι αν απορριφθεί η συμφωνία των Πρεσπών οι συνέπειες θα είναι βαθιές και επικίνδυνες;

Από την πρώτη ημέρα που ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να δεσμεύσει με την υπογραφή του τη χώρα είχαμε σημειώσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παρήγαγε ήδη αποτελέσματα. Ως παράταξη έχουμε σταθερά ταχθεί υπέρ της λύσης, όχι όμως μέσω υποχωρήσεων στις κόκκινες γραμμές όπως η αναγνώριση γλώσσας και ταυτότητας «μακεδονικής» για τους γείτονες. Συγνώμη, αλλά η διεθνής αξιοπιστία της Ελλάδας δεν αποκαθίσταται με υποχωρήσεις αλλά με σκληρή διαπραγμάτευση. Όπως αυτή του 2008 στο Βουκουρέστι. Και τότε υπήρξαν προειδοποιήσεις και απειλές, χωρίς όμως να κάμψουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς.

Ερ. Θα ήθελα να μου πείτε, τώρα πλέον που η Συμφωνία έχει επικυρωθεί και από τα δύο μέρη, τελικά, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ έβαλαν σε κίνδυνο την Ελλάδα για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα ή μήπως η όλη αντίδραση είχε να κάνει με συναισθηματική φόρτιση του λαού απέναντι στο όνομα «Μακεδονία»;

Οφείλουμε να μην ερεθίζουμε το θυμικό των πολιτών. Αλλά, παράλληλα, είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε και να σεβόμαστε την αγωνία του, ειδικά όταν αυτή αφορά στην ιστορική συνείδηση και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Στην υπόθεση αυτή είναι προφανές ότι η επισπεύδουσα πλευρά δεν ήταν η Ελλάδα. Δεν είχαμε κανένα λόγο να εκβιάσουμε μία λύση υποχωρώντας από την εθνική γραμμή που είχε οικοδομηθεί επί δεκαετίες. Η όλη διαπραγμάτευση έγινε σε συνθήκες αδικαιολόγητης βιασύνης. Προφανώς, η γειτονιά μας είναι ιστορικά μία περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, συνεπώς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλύουμε σωστά τις επιδιώξεις κάθε πλευράς. Είναι, επίσης, προφανές ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η, υπό προϋποθέσεις, ένταξη των χωρών των δυτικών βαλκανίων στους βορειοατλαντικούς θεσμούς. Προσέξτε, όμως. Αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Ερ. Κυρία Κεφαλλογιάννη, επειδή πολλά ειπώθηκαν και ακούστηκαν, θα ήθελα να μου πείτε: εσείς ως ΝΔ αν διαχειριζόσασταν μία αντίστοιχη συμφωνία θα επιτυγχάνατε σύνθετη ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία;

Απ. Μα η εθνική γραμμή, ήδη από το Βουκουρέστι το 2008 ήταν αυτή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτή την εθνική γραμμή ακολούθησαν έκτοτε όλες οι κυβερνήσεις, αρνούμενες παράλληλα να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις των Σκοπίων για τη γλώσσα και την εθνικότητα. Μέχρι που ήρθε ο κ. Τσίπρας και είπε ναι, εκεί που τόσοι πρωθυπουργοί πριν απ΄ αυτόν είχαν πει όχι.

Ερ. Να μιλήσουμε και για τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση πρόσφατα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης θα βλέπατε εκλογές τον προσεχή Μάιο ή τον Οκτώβριο;

Ευτυχώς οι εκλογές θα γίνουν, αργά ή γρήγορα. Το λέω διότι με βάση τα δείγματα αντιθεσμικής συμπεριφοράς που έχουν δείξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέψτε μου να σημειώσω, δηκτικά, ότι δεν θα είχαν και κανένα πρόβλημα εάν ματαιώνονταν εσαεί οι εκλογές. Ο κ. Τσίπρας ηγείται μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, το οποίο και αποδείχθηκε και προχθές στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από τους 151 που του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης μία εβδομάδα νωρίτερα, μόλις οι 149 ψήφισαν την, θεωρητικώς, κορυφαία πολιτική πράξη της κυβέρνησης που εμπιστεύθηκαν. Μία τέτοια κυβέρνηση μόνον αστάθεια θα προκαλεί, ό,τι χειρότερο δηλαδή για τη χώρα μας.

Ερ. Τέλος θα ήθελα να σχολιάσετε τα όσα έγιναν στο πρόσφατο συλλαλητήριο. Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι οι αστυνομικοί έδρασαν αμυντικά. Δεν έπρεπε η αστυνομία να δράσει ώστε να αποφευχθεί σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, καθώς η ΕΛΑΣ λέει ότι υπήρχε σχέδιο εισβολής στη Βουλή;

Απ. Είναι αδιανόητη τέτοιας έντασης χρήση χημικών σε μία πλατεία που, πέραν των κάποιων δεκάδων ταραξιών, βρίσκονταν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι. Όλοι αυτοί ήρθαν να διαδηλώσουν ειρηνικά, παρέμειναν στην πλατεία Συντάγματος παρά τη βροχή δακρυγόνων. Προφανώς, η Αστυνομία έπρεπε να έχει δράσει προληπτικά καθώς ήταν εμφανές ότι οι ταραξίες συγκροτήθηκαν σε ομάδα πριν την επίθεση στις δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Κάποιοι, μάλιστα, φαίνονται να κινήθηκαν ομαδικά προς το χώρο της συγκέντρωσης. Η ΕΛΑΣ θα έπρεπε να έχει λάβει μέτρα για να ελέγξει ή ακόμη και αποτρέψει την παρουσία τους στο Συλλαλητήριο. Και να μην αρκείται, απλώς, να κάνει προληπτικές προσαγωγές σε πολίτες που τόλμησαν να σηκώσουν πανό διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του κ. Τσίπρα στο Μακεδονικό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:22