search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:02
MENU CLOSE

Ρουσόπουλος: Οι µεγάλες εθνικές υποχωρήσεις έγιναν µόνο από τη δική µας πλευρά

27.01.2019 10:59
Ρουσόπουλος: Θετική η Λαγκάρντ στην επανεξέταση των πλεονασμάτων πριν ακόμη το ζητήσουμε - Media

 

Προσχηματικές χαρακτηρίζει, με συνέντευξή του στο «Έθνος», τις υποχωρήσεις των Σκόπιων ο πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι εκχώρησαν «µακεδονική» εθνότητα και γλώσσα.

Ο ίδιος δεν δείχνει να ανησυχεί για πιθανές διαρροές της Νέας ∆ηµοκρατίας προς τα δεξιά, ενώ ξεκαθαρίζει πως το κόµµα ουδέποτε απέστη του προοδευτικού χώρου. Τονίζει ότι συστρατεύεται στη µάχη που δίνουν η Ν∆ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστηρίζει ότι η προσωπική του επάνοδος σηµατοδοτεί, µεταξύ άλλων, και τη δικαστική του δικαίωση έναντι των συκοφαντών του.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Συµφωνία των Πρεσπών εδράζεται στην εθνική γραµµή που υπηρέτησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής. Εάν είναι έτσι, προς τι η εναντίωση της Νέας ∆ηµοκρατίας;

Η εθνική γραµµή δεν είναι λάστιχο για να την προσαρµόζει κανείς στο δοκούν. Ακόµη και η σύνθετη ονοµασία, όπως και τόσες άλλες προτάσεις που συζητήθηκαν, θα έπρεπε να υπηρετεί τα εθνικά µας συµφέροντα. Ουδεµία κυβέρνηση απεδέχθη να αποδώσει στους γείτονές µας εθνική ταυτότητα «Μακεδών» και «µακεδονική γλώσσα». Αυτή είναι πρωτιά της σηµερινής κυβέρνησης. Εάν, για παράδειγµα, η συζήτηση αφορούσε «σλαβοµακεδονική γλώσσα», ενδεχοµένως να µιλούσαµε για µια διαφορετική συµφωνία, καθώς είναι γνωστό διεθνώς πως, όταν διαπραγµατεύεσαι, κάνεις και εσύ υποχωρήσεις. Φοβούµαι, όµως, ότι µε τη σηµερινή Συµφωνία οι µεγάλες εθνικές υποχωρήσεις έγιναν µόνον από τη δική µας πλευρά. Η αφαίρεση του ονόµατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από οδούς και αεροδρόµιο, η αφαίρεση του δεκαεξάκτινου αστεριού της Βεργίνας, η οποία είχε ήδη γίνει από το παρελθόν, θυµίζει το σπίτι του Χότζα. Πρώτα το γέµισε µε ζώα και µετά άρχισε να τα βγάζει ένα ένα για να νιώσει πως το σπίτι του µεγάλωσε. Αφού µε αλυτρωτισµό κινήθηκαν στην υπερβολή, αφαίρεσαν αυτά που αυθαιρέτως προσέθεσαν στη µεταξύ µας διαµάχη τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αυτό, ενώ φαίνεται ως υποχώρηση από µέρους τους, είναι µόνον προσχηµατικό.

Εφόσον κυρωθεί η Συµφωνία των Πρεσπών, τι περιθώρια έχει µια αυριανή κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας να την ανατρέψει ή να αµβλύνει τα προβληµατικά σηµεία της;

Μόνο στην περίπτωση που οι γείτονες παραβιάσουν τη Συµφωνία θα έχουµε κάποια περιθώρια να προσφύγουµε στον ΟΗΕ και να ζητήσουµε αλλαγές. Ωστόσο δεν έχουν λόγο να κάνουν αλλαγές σε µια Συµφωνία που τους δίνει ό,τι ζητούσαν και, άρα, µε την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν βλέπω δυνατότητες ανατροπής της. Αναφορικά, βεβαίως, µε την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων στην ΕΕ, µια αυριανή κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωµα να διαπραγµατεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα µε τα εθνικά και τα κοινοτικά συµφέροντα. Ητοι να θέσει βέτο ανά πάσα στιγµή στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Κατηγορείστε ως κόµµα ότι στο Σκοπιανό υπαναχωρήσατε σε ακροδεξιές θέσεις, προκειµένου να διασώσετε την εσωτερική σας συνοχή. Ανησυχείτε, αλήθεια, από τις διεργασίες στις δεξιές παρυφές της παράταξης;

Η οικονοµική κρίση έβαλε τέσσερα κόµµατα στο Κοινοβούλιο: το Ποτάµι και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που γεννήθηκαν εξ αφορµής της, την Ενωση Κεντρώων και το ακροδεξιό µόρφωµα της Χρυσής Αυγής, το οποίο κινείται στον δρόµο της ολοκληρωτικής νοοτροπίας. Το «Μακεδονικό» διέλυσε ήδη το Ποτάµι και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ ταχύτατα φθίνει και η Ενωση Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή φοβούµαι ότι διατηρεί ακόµη δυνάµεις, και η Συµφωνία των Πρεσπών τη βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Νέα ∆ηµοκρατία ουδέποτε χάιδεψε την ακροδεξιά. Άλλωστε, επί των ηµερών της η Χρυσή Αυγή βρέθηκε στην πιο δύσκολη θέση της ιστορίας της. Τυχόν ακροδεξιές φωνές δεν βρήκαν τύχη στον χώρο µιας φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης που έχει σηµαία της τη ∆ηµοκρατία και τον διάλογο. Ως εκ τούτου δεν ανησυχώ ότι θα χάσουµε εµείς δυνάµεις. Ανησυχώ ότι ενισχύεται, όπως σας είπα, η Χρυσή Αυγή από µέρος του πληθυσµού που είτε επιζητούσε επιχείρηµα για να την ξαναψηφίσει είτε θα φύγει από το κόµµα του κ. Καµµένου για να βρει στέγη εκεί.

Πώς αντιµετωπίζετε αυτό που διαφηµίζεται από το Μέγαρο Μαξίµου ως µετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά; Ποια µπορεί να είναι η διείσδυση της Νέας ∆ηµοκρατίας στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου;

Η Νέα ∆ηµοκρατία ουδέποτε απέστη του προοδευτικού χώρου. Ηταν και παραµένει δύναµη προόδου και ανατροπών. Και µόνο τις εσωκοµµατικές διαδικασίες µας να παρακολουθήσει κανείς, το αντιλαµβάνεται. Από την ίδρυσή της έχει εκλέξει οκτώ πολιτικούς αρχηγούς και δύο µεταβατικούς. Ποιο από τα λεγόµενα προοδευτικά κόµµατα µπορεί να τη συναγωνιστεί; Οι µεγάλες εθνικές της επιλογές, τα ανοίγµατα στην εξωτερική πολιτική και την οικονοµία, ταυτίστηκαν µε πραγµατική πρόοδο, και όχι µε λόγια του αέρα. Αρα, η Νέα ∆ηµοκρατία είχε και διατηρεί σπουδαία στηρίγµατα σε αυτό που κάποτε ονοµάζαµε Κέντρο και που σε επίπεδο ψηφοφόρων θα χαρακτήριζα «ανένταχτους πολίτες», οι οποίοι κατά εκλογική αναµέτρηση επιλέγουν αυτό που κάθε φορά θεωρούν συµφέρον για τον τόπο.

Τι σηµαίνει για εσάς πιθανή επάνοδός σας στα «γαλάζια» εθνικά ψηφοδέλτια;

Συστρατεύοµαι στη µάχη που δίνουν το κόµµα µου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για µια ουσιαστική αλλαγή και µετατόπιση της εφαρµοζόµενης πολιτικής στα πραγµατικά προβλήµατα του πολίτη. Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν από τον πρόεδρο. Σε κάθε περίπτωση, η δική µου επάνοδος προσδιορίζεται από τα εξής στοιχεία: Πρώτον, από τη µικρή πολιτική µου ιστορία, η οποία βιαίως διεκόπη το 2009 µε ανοίκειες επιθέσεις που στόχευαν στη σπίλωσή µου και την υπονόµευση της κυβέρνησης Καραµανλή. ∆εύτερον, από τη δυνατότητα της πραγµατικής προσφοράς στον τόπο, εάν πραγµατικά το θέλεις και µπορείς.

Είναι στους περισσότερους γνωστή η επαγγελµατική µου διαδροµή. Τόσο στα 20 χρόνια της δηµοσιογραφικής µου πορείας προ της πολιτικής όσο και στα 10 χρόνια της ακαδηµαϊκής µου πορείας µετά την πολιτική. ∆εν σας κρύβω ότι η έννοια της δικαίωσης από την ψήφο του λαού θα σηµάνει για µένα το κλείσιµο µιας µαύρης τρύπας που άφησε και στην προσωπική µου διαδροµή και στο κόµµα, το οποίο επίσης ταλαιπωρήθηκε από την άθλια συκοφαντία. ∆ικαιώθηκα τόσο από την Ολοµέλεια της Βουλής, και µάλιστα ενώ πλειοψηφία τότε είχε το αντίπαλο κόµµα, το ΠΑΣΟΚ, όσο και από την καταδίκη των συκοφαντών µου στην ελληνική ∆ικαιοσύνη. Αυτό το τελευταίο µπορεί να µην είναι πολύ γνωστό, διότι τα αρνητικά προβάλλονται πάντα περισσότερο από τα θετικά, αλλά είναι η πραγµατικότητα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:01