search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:36
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη το Υπουργικό υπό τον Τσίπρα για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

28.01.2019 06:32
4660450-1.jpg
 
Συνεδριάζει το μεσημέρι στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού – ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος της αύξησης.
 
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ωφελήσει άμεσα περίπου 600.000 εργαζόμενους καθώς θα έχουν μισθολογική αύξηση. Δεδομένου ότι η αύξηση θα επηρεάσει τον υπολογισμό μιας σειράς επιδομάτων θετικά αναμένεται να επηρεαστούν, σύμφωνα με την υπουργό, επιπλέον 280.000 πολίτες.
 
Πρόκειται για το πρώτο υπουργικό της νέας χρόνιας το οποίο έρχεται να σηματοδοτήσει πάνω απ’ όλα την επιστροφή στην κανονικότητα και την πορεία προς τα εμπρός, μετά τον Γολγοθά της Συμφωνίας των Πρεσπών τις τελευταίες εβδομάδες που προκάλεσε σφοδρή πολιτική όξυνση και αναταράξεις σε όλο το πολιτικό φάσμα.
 
Για την κυβέρνηση είναι κομβικό ζήτημα η αύξηση του κατώτατου μισθού (με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους κάτω των 25 ετών που ίσχυε μέχρι σήμερα) καθώς θεωρεί ότι αποδεικνύει στην πράξη τον προσανατολισμό της σε πολιτικές υπέρ της εργασίας και των εργαζομένων.
 
Επιπλέον ύστερα από το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ (το κομμάτι που έμεινε στην επιρροή του, βασικά) ο πρωθυπουργός με τη συγκεκριμένη ατζέντα στέλνει το μήνυμα ότι, η κυβέρνηση απαλλαγμένη πλέον από το δεξιό βαρίδι, μπορεί να εφαρμόσει ανεμπόδιστα τη δική της πολιτική με ενισχυμένο το αριστερό στίγμα.
 
Ανασχηματισμός ή κάλυψη των κενών;
 
Το αν αυτό το αριστερό, ή ευρύτερα κεντροαριστερό – προοδευτικό στίγμα θα αποτυπωθεί και στη σύνθεση της κυβέρνησης, μέσα από έναν ανασχηματισμό θα φανεί τις επόμενες μέρες. Τα σενάρια έχουν αρχίσει, αν και από την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα κρατούσαν χαμηλό προφίλ επιμένοντας ότι δε θα υπάρξει ευρείας έκτασης ανασχηματισμός, πόσο μάλλον, διεύρυνση, αλλά κάλυψη των κενών που δημιουργούνται από την αποδέσμευση των Ηλιόπουλου – Νοτοπούλου προκειμένου να επικεντρωθούν στην προεκλογική τους εκστρατεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Στο μεταξύ, δεδομένου ότι η υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών ολοκληρώθηκε, είναι πιθανό ο πρωθυπουργός να αφήσει τη θέση του ΥΠΕΞ – στην οποία είχε δεσμευτεί ότι θα βρίσκεται μέχρι την κύρωση της Συμφωνίας, αφήνοντας ανοιχτό το παραπέρα – ανοίγοντας το δρόμο για υπουργοποίηση πιθανότατα του Γιώργου Κατρούγκαλου.
 
Πάντως, ο Πάνος Καμμένος, έχοντας ανοίξει πυρ τις τελευταίες μέρες κατά του Μαξίμου και του πρωθυπουργού, πιέζει για έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα των στελεχών των ΑΝΕΛ που σύμφωνα με τις επιθέσεις που εξαπολύει, τον «πρόδωσαν» για την καρέκλα, δηλαδή τους Κουντουρά, Χρυσοβελώνη, Κόκκαλη και Κουίκ. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έχει πει ότι θα τους απομακρύνει εφόσον οι ίδιοι υποβάλλουν παραίτηση, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί.
 
Οι «Πρέσπες» καταλύτης για το προοδευτικό μέτωπο- Εκλογές των Οκτώβριο
 
Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση μιλούν ανοιχτά για τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό που προκάλεσε ως καταλύτης η Συμφωνία των Πρεσπών και προσβλέπουν το επόμενο διάστημα σε ζυμώσεις και διεργασίες για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου, πέρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτηριστική η σχετική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο «Έθνος» της Κυριακής.
 
Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων και αναδιαρθρώσεων στο πολιτικό σκηνικό κάποιες από τις οποίες ήταν σε θετική κατεύθυνση. Δημιούργησε όρους για ένα πλατύ αντιεθνικιστικό μέτωπο, καθώς πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς όχι μόνο κατανόησαν τη σημασία της Συμφωνίας, αλλά την υποστήριξαν σθεναρά απέναντι στις δυνάμεις του ανορθολογισμού και της πολιτικής υποκρισίας. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί όρους για έναν ευρύτερο διάλογο που δεν θα περιορίζεται στη Συμφωνία».
 
Στην ίδια συνέντευξη επέμεινε στο εκλογικό σενάριο του Οκτωβρίου υπό το σκεπτικό πώς «όσο απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή συνθήκη τα πράγματα μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν». «Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει» είπε, «η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα έχουν αποκατασταθεί, η ανεργία μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξάνεται, οι μισθοί το ίδιο, ένα νέο κοινωνικό κράτος έχει αρχίσει να οικοδομείται, ιστορικές εκκρεμότητες επιλύονται. Βεβαίως οι πολίτες ακόμη αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά μπαίνουν τα θεμέλια μιας άλλης πορείας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:36