search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:03
MENU CLOSE

Έγκληση της ΕΕ για τα fake news εν όψει Ευρωεκλογών

29.01.2019 12:33
Εισαγγελική έρευνα για τα fake news στο διαδίκτυο για τον κορωνοϊό  - Media

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα το Facebook, το Google και το Twitter να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» κατά της παραπληροφόρησης στο Ίντερνετ καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019, επισείοντας την απειλή των υποχρεωτικών μέτρων σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή.

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε περισσότερο και ταχύτερα πριν από τον Μάιο», διαβεβαίωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Τζούλιαν Κινγκ, αρμόδιος για τα θέματα ασφαλείας, κατά την παρουσίαση ενός πρώτου απολογισμού του μη υποχρεωτικού «Κώδικα συμπεριφοράς» ο οποίος υπογράφηκε το 2018 απ’ αυτές τις ιντερνετικές πλατφόρμες. «Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάργηση ψεύτικων λογαριασμών και τον περιορισμό της προβολής ιστότοπων που προωθούν την παραπληροφόρηση», αναγνώρισε η Κομισιόν.

Όμως «επιπλέον μέτρα είναι απαραίτητα για να υπάρξει εγγύηση της πλήρους διαφάνειας των πολιτικών διαφημίσεων από τώρα μέχρι την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επτροπή ζητεί επίσης από τις ιντερνετικές πλατφόρμες, που έχουν υπογράψει τον «Κώδικα συμπεριφοράς» (Facebook, Google, Twitter, Mozilla), να επιτρέπουν στους ερευνητές να έχουν «αρμόζουσα πρόσβαση» στα δεδομένα τους και να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με τις αρχές των κρατών μελών.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του κόσμου της διαφήμισης, η Κομισιόν εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι καμιά απ’ αυτές δεν έχει υπογράψει τον «Κώδικα συμπεριφοράς», ο οποίος έχει υιοθετηθεί μόνο από τις επαγγελματικές ομοσπονδίες του κλάδου.

«Δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε την επομένη των εκλογών και να αντιληφθούμε ότι έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα», επέμεινε ο Κινγκ.

Εκθέσεις θα δημοσιεύονται πλέον κάθε μήνα από την Κομισιόν, η οποία «θα πραγματοποιήσει μια πλήρη αξιολόγηση» της εφαρμογής του «Κώδικα συμπεριφοράς» μέχρι το τέλος της χρονιάς.

«Αν τα αποτελέσματα αποδειχθούν μη ικανοποιητικά, η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει άλλες δράσεις, ακόμη και κανονιστικής φύσεως», δηλαδή να εγκαταλείψει τον εθελοντικό χαρακτήρα του μέτρου, προειδοποίησε.

Το Facebook πήρε χθες, Δευτέρα, την πρωτοβουλία ανακοινώνοντας «νέα εργαλεία» για τη μάχη κατά της «ανάμιξης» στις ευρωπαϊκές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Μαΐου 2019, και για να «καταστεί περισσότερο διαφανής η πολιτική διαφήμιση».

«Θα ήθελα λιγότερες ρητορείες ή δικαιολογίες και περισσότερες συγκεκριμένες δράσεις», είχε αντιδράσει η ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βιέρα Γιούροβα, έπειτα από συνομιλία της με τον Νικ Κλεγκ, τον παγκόσμιο διευθυντή δημόσιων υποθέσεων της γιγάντιας αμερικανικής εταιρείας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00