search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:40
MENU CLOSE

Κατάινεν: Βγάζω το καπέλο στην Ελλάδα

29.01.2019 15:25
Κατάινεν: Βγάζω το καπέλο στην Ελλάδα - Media

 

Τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αξιοποίησε τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων εξήρε ο Γίρκι Κατάινεν.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας εμφανίστηκε ικανοποιημένος στη Βουλή, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης στη χρήση κονδυλίων.

«Αν φορούσα καπέλο θα το σήκωνα για να τιμήσω τις επιχειρήσεις αλλά και τις κρατικές αρχές για την αξιοποίηση των κονδυλίων», είπε ο κ. Κατάινεν, κάνοντας γνωστό ότι από το Ταμείο έχουν επωφεληθεί 22.000 ελληνικές επιχειρήσεις, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 11 δις ευρώ.

Ο κ. Κατάινεν απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη (ΝΔ) για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν σύντομα ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές. «Μιλάμε για θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για σημαντικά επιτεύγματα της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και ευκαιρίες που δίνονται, ιδιαίτερα πάνω σε καινοτόμες δράσεις, για την περαιτέρω ανάπτυξή της μέσα από το «Πακέτο Γιούνκερ».

«Έχουν λάβει ή θα λάβουν ενίσχυση από το ευρωπαϊκό στρατηγικό επενδυτικό πακέτο πάνω από 22.000 μικρές και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν δυνατότητες για αυτήν τη χώρα για πιο βιώσιμες επιχειρήσεις. Έχουν επωφεληθεί 22.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι μεγάλος ο αριθμός θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερος» σημείωσε. Ωστόσο, τόνισε ότι εκεί που χρειάζεται η Ελλάδας καλύτερες αποδόσεις όσον αφορά τα “κόκκινα δάνεια”, την εκπαίδευση, και να ανκτήδουν οι τράπεζες την εμπιστοσύνη.

 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, που έχει, όπως είπε, «οργανώσει πολύ καλά event για το πώς να χρησιμοποιηθεί το Ταμείο».

Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το 25% του ελληνικού πληθυσμού έχει πτυχίο, επισημαίνοντας ότι αυτό το δυναμικό στοιχείο της Ελλάδας δεν έχει αξιοποιηθεί ικανοποιητικά. «Πολλοί Έλληνες είναι καινοτόμοι και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι αυτό το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας θα μπορούσε να βοηθηθεί. Άρα, μέρος της λύσης είναι το Πακέτο Γιούνκερ αλλά και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας» υπογράμμισε ο κ. Κατάινεν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να επικοινωνεί με τους πολίτες. Εσείς το κάνετε πολύ καλύτερα με τους πολίτες σας, να συνεχίσετε να λέτε ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες» ήταν η παρότρυνση του.

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα του εθνικισμού, του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού που είναι εναντίον της ολοκλήρωσης της Ευρώπης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατήρησε ότι είναι επικίνδυνο όταν συνδέεται ο πατριώτης με τον εθνικιστή. «Η διαφορά είναι ότι ο πατριώτης αγαπά τη χώρα του. Και εγώ είμαι πατριώτης, αγαπώ τη χώρα μου. Ο εθνικιστής μισεί. Εμείς θέλουμε ένα κοινό μέλλον βάσει του κράτους δικαίου. Ο εθνικισμός είναι δύναμη απέναντι σε όλα αυτά. Εγώ πιστεύω και θέλω να αναπτυχθεί μία ενωμένη Ευρώπη και όχι να είναι μία Ευρώπη κατακερματισμένη. Θέλω μεγαλύτερη εθνική κυριαρχία σε κάθε χώρα» εξήγησε.

Στην παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη σε σχέση με την κρίση και σημείωσε ότι ο προσανατολισμός της Ευρώπης για να τα καταφέρει «πρέπει να είναι η υπεράσπιση της ψυχής της και ο εκδημοκρατισμός της που εξακολουθούν να είναι ζητούμενα».

«Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι κρίσιμες για την ψυχή και το μέλλον της Ευρώπης. Είμαι αισιόδοξος γιατί η Ευρώπη ήταν και η ήπειρος των μαύρων σελίδων αλλά και η ήπειρος της ελευθερίας, των αγώνων, του εκδημοκρατισμού, των ανοικτών κοινωνιών. Αυτά είναι τα ανοιχτά ζητήματα που μπορούμε να κερδίσουμε» συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:39