search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:48
MENU CLOSE

Εντολή για «Brexit με νέα συμφωνία» από το βρετανικό κοινοβούλιο – Όχι από Βρυξέλλες

30.01.2019 07:50
Εντολή για «Brexit με νέα  συμφωνία» από το βρετανικό κοινοβούλιο - Όχι από Βρυξέλλες    - Media

 

Το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το βράδυ της Τρίτης δύο εκ των επτά μη δεσμευτικών τροπολογιών που κατέθεσαν Βρετανοί βουλευτές επί του σχεδίου αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, το οποίο καταψηφίστηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις αρχές του Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, υπερψηφίστηκε η πρόταση που απορρίπτει μια έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αλλά και η τροπολογία που ζητά αντικατάσταση του ιρλανδικού backstop με «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η Μέι τόνισε ότι θα διπλασιάσει τώρα τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία που μπορεί να υποστηρίξει η Βουλή των Κοινοτήτων και κάλεσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν σε συνάντηση για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Κόρμπιν με τη σειρά του δέχθηκε την πρόσκληση της πρωθυπουργού.

Απευθυνόμενη στους βουλευτές του κοινοβουλίου η Μέι τόνισε ότι η πλειοψηφία δήλωσε ότι θα υποστηρίξουν μια συμφωνία με αλλαγές στο backstop και έως εκ τούτου είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει μια ουσιαστική και βιώσιμη πλειοψηφία για να αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ με συμφωνία.

«Η κυβέρνηση τώρα μπορεί να προσβλέπει στην επίτευξη νομικά δεσμευτικών αλλαγών στη συμφωνία αποχώρησης, επιτρέποντας τη μη ύπαρξη σκληρών συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας», σημείωσε η Μέι και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ «δεν θα είναι εύκολη υπόθεση», αλλά οι βουλευτές κατέστησαν σαφές τι χρειάζεται για την έγκριση της συμφωνίας.

«Η Βουλή των Κοινοτήτων επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ωστόσο δεν αρκεί η αντίθεσή της για να τη σταματήσει», επεσήμανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ για το Brexit προκειμένου να εξασφαλίσει «σημαντικές» αλλαγές, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συναντήσει ισχυρή αντίσταση από την Ένωση.

 

Όχι από Ευρώπη

Ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κοινότητας ότι η υφιστάμενη συμφνωία είναι όχι απλά η καλύτερη, αλλά και η μόνη δυνατή.

Η Γαλλία απορρίπτει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit και προτρέπει την κυβέρνηση της Βρετανίας να κάνει αξιόπιστες προτάσεις, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

«Η συμφωνία αποχώρησης και το backstop υιοθετήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και τους 27 από κοινού τον Νοέμβριο. Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση» διεμήνυσε σε ανακοίνωσή της και η γαλλική προεδρία. Το Παρίσι σημείωσε πάντως πως εάν η Βρετανία θέλει να αρχίσει μία νέα διαδικασία, όπως για παράδειγμα εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα, που θα ορίσει η ίδια, μπορεί βεβαίως να το κάνει. Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά της θα εντείνει τις προετοιμασίες για ένα ένα άτακτο Brexit.

Να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του κάλεσε το Λονδίνο από τη Λευκωσία ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Το Βερολίνο δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση, ωστόσο δεν θεωρείται πιθανό να διαφοροποιηθεί από την γραμμή της Ε.Ε.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47